Parlamentul a votat desemnarea în funcția de avocat al poporului pe Ceslav Panico pe un termen de șapte ani. Acesta a fost susținut de 57 de deputați.
Comisia parlamentară specială pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman) a organizat proba interviului pentru a evalua nivelul cunoștințelor și al abilităților profesionale necesare unui Avocat al Poporului și a calităților personale ale candidaților. Comisia a selectat doi candidați la funcția de Ombudsman: Ceslav Panico și Alexandru Zubco.
„Ceslav Panico dispune de o vastă experiență în domeniul drepturilor și libertăților fundamentale ale ființei umane, fapt ce este indispensabil pentru fortificarea instituției Avocatului Poporului și pentru buna desfășurare a atribuțiilor funcționale ce îi revin Ombudsmanului. Ceslav Panico a dat dovadă de o pregătire profesională eminentă și de o motivație ce merită a fi apreciată. S-a implicat activ în promovarea drepturilor și libertăților umane prin activitatea sa în calitate de expert, coordonator de proiecte, reprezentant al societății civile în mai multe instituții preocupate de segmentul drepturilor omului în Republica Moldova. Merită a fi scoasă în evidență activitatea candidatului la Institutul de Reforma Penale” se arată în avizul de argumentare a comisiei de selectare a candidatului pentru funcția de Ombudsman.
Vă amintim că, pe 9 decembrie 2021, parlamentul a demis-o pe Natalia Moloșag din funcția de avocată a poporului.
Avocata poporului Natalia Moloșag a ajuns în vizorul presei după ce a fost surprinsă, în spațiul public, inclusiv la evenimente organizate de către Oficiul Avocatului Poporului alături de un cetățean căruia anterior i-a fost avocată și care a fost condamnat la patru an de închisoare pentru proxenetism.
Moloșag a confirmat că i-a fost avocata lui Godorog: „Vreau să insist asupra faptului că lipsa de muncă a persoanelor care au fost eliberate din penitenciar este o mare problemă. Din 2018 i-am oferit posibilitatea să facă parte din cabinetul meu. Acesta a dat dovadă de compătimire și echidistanță. În ce măsură a fost corect din partea mea rămâne de văzut. Consider că i-am dat acestui om o șansă la reabilitare. Odată cu numirea în funcția de Avocat al Poporului i-am acordat în continuare consiliere. Dumnealui a prestat servicii cu caracter gratuit. Era gata să facă voluntariat. Acesta nu a avut acces la date cu caracter personal. A fost implicat strict ca personal tehnic. Această persoană nu a fost implicată și nu a avut competențe decizionale în activitatea avocatului poporului. Dumnealui mi-a asigurat deplasarea și protecția fizică pentru că am fost amenințată”, a declarat Moloșag.
Pe 30 noiembrie, peste 95 de organizații, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic au solicitat explicații publice de la avocata poporului privind „statutul în cadrul instituției a cetățeanului Dumitru Godorog”, iar în cazul în care informațiile descrisă în presă se confirmă organizațiile au cerut ca Natalia Moloșag să își dea demisia din funcție.
Amintim că, în data de 23 septembrie 2021, deputații PAS au votat desemnarea în funcția de avocată a poporului pe Natalia Moloșag pe un termen de șapte ani. Aceasta a fost susținută de 55 de deputați.
În 2020, Natalia Moloșag a reprezentat în instanță interesele Maiei Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de atunci la prezidențiale și actuala președintă a Republicii Moldova.