Producătorul trupei „Zdob și Zdub”, Igor Dânga, a declarat într-un comentariu pentru Europa Liberă că la Torino va răsuna varianta originală a piesei „Trenulețul”, nu cea cu versurile modificate. Conform acestuia, substituția a avut menirea unui experiment, iar pentru că a trezit reacții negative, trupa va renunța cel mai probabil la el și va reveni la piesa originală.
„Piesa nu a fost făcută pentru Eurovision, abia în luna ianuarie am decis să depunem cerere. Din experiența noastră, noi, dacă dorim să participăm la Eurovision, adaptăm piesele. Și a fost o improvizație din partea lui Roman – a testat alte cuvinte, dar asta nu a fost o versiune finală, a fost o improvizație. Dar vedem, din reacții, că oamenii sunt pentru textul inițial, prin urmare clar că vom folosi acest text. Va fi totul bine”, a declarat Igor Dânga.
Textierul Vsevolod Cernei a declarat pentru Europa Liberă că i s-au cerut mai multe variațiuni de versuri, lucru pe care l-a realizat, însă gândindu-se în primul rând la regulile unei competiții care nu admite, de obicei, nuanțări politice: „Nu a fost nici o rea voință din partea lui Roman Iagupov. A fost un fel de prudență, poate cumva exagerată, în fața rigorilor impuse de regulamentul Eurovision. El mi-a spus că sunt niște reguli ale euroviziunii care interzic aluziile politice și, pentru orice eventualitate, să-i dau niște variante mai neutre.”
Jurnalista Victoria Cușnir este una dintre cei cinci membri ai grupului de experți ce au jurizat competiția și, povestește ea, a constatat diferența de text abia ulterior evoluției din scenă a concurentului, după care s-a simțit obligată să-i ceară clarificări interpretului trupei, Roman Iagupov, și iată la ce concluzie a ajuns: „Când ai un text atât de subtil, care este schimbat cu unul care nu creează atâta empatie și deplasează accentele, e firesc ca lumea să înceapă să discute și să presupună tot felul de lucruri. Dar contează de fapt ce s-a întâmplat cu adevărat. El (Roman Iagupov, interpretul) mi-a spus așa: că a lucrat la textul acesta cu Vsevolod Cernei, au avut foarte multe variante de text și a încercat o altă variantă. Categoric, sunt pentru varianta originala a piesei. Indiscutabil.”
Amintim că, pe 29 ianuarie, a fost aleasă piesa care ne va reprezenta țara la Eurovision 2022. Învingătorii concursului au fost desemnați Zdob și Zdub & Frații Advahov cu piesa „Trenulețul”, care conține un mesaj unionist. Acest moment a provocat multă euforie pe rețelele de socializare, unele voci, inclusiv și persoane publice, au îndemnat ca Zdob și Zdub & Frații Advahov să reprezinte și România cu această piesă. Totuși, în data de 30 ianuarie s-a aflat că o parte dintre versurile unioniste au fost modificate.
Aceasta este versiunea inițială: „Țară veche, țară nouă / Parcă-i una, parcă-s două / Ba aparte, ba-mpreună / Parcă-s două, parcă-i una”.
Aceasta este versiunea modificată: „Trenul vede când aleargă / Cât de mică-i lumea largă / Și că nu mai pare mare / Pentru că nu are hotare”.
Atunci, instrumentistul Vasile Advahov a menționat că aceasta nu este varianta finală: „Nu este varianta finală. Dacă vreți părerea noastră – optăm pentru varianta originală. Va fi o strofă și în engleză. Ne vom strădui să păstram ideea de bază, în scurt timp, echipa va veni cu mai multă informație. Avem reguli și cerințe pe care trebuie să le respectam”.
Mai jos puteți audia piesa învingătoare în concurs.
Aici puteți vedea lista celor 28 de concurenți și concurente care s-au prezentat în fața juriului pentru a putea să ne reprezinte țara la Eurovision 2022.
Concursul Muzical Eurovision este o competiție anuală desfășurată între multe dintre țările care sunt membre active ale Uniunii Europene de Radio-Televiziune. În acest an, va fi a 66-a ediție a concursului și se va desfășura la Torino, Italia, pe 10, 12 și 14 mai 2022, asta după ce Italia a câștigat ediția din 2021 cu piesa Zitti E Buoni interpretată de trupa rock Måneskin.
Republica Moldova a debutat prima dată la Eurovision în 2005 fiind reprezentată de trupa Zdob și Zdub și de „bunica” acestora cu melodia „Boonika bate doba”. Aceștia au reușit să se claseze pe locul 6 în finală cu 148 de puncte. Cel mai bun loc obținut de Republica Moldova în finală este locul 3 cu 374 de puncte în anul 2017, când SunStroke Project – cu piesa Hey, Mamma! – a pătruns în inimile europenilor.
Anul trecut, Moldova a fost prezentată de Natalia Gordienko cu piesa Sugar și s-a clasat pe locul 13.