(video) Elevii vor continua să meargă la școală! Președintele Consiliului Raional Orhei rămâne pe poziția sa

dinu țurcanu
Foto:captură privesc.eu

Președintele Consiliului Raional Orhei Dinu Țurcanu a ieșit astăzi, 24 ianuarie, într-o conferință de presă în care a încercat să explice de ce Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei a emis o decizie cu totul diferită decât ceea ce prevede decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) privind situația COVID-19.

Conform deciziei deciziei CESP Orhei, elevii vor continua să meargă fizic la școală, iar activitatea HoReCa și evenimentele private se vor desfășura în continuare așa cum aveau loc și până acum.

În cadrul conferinței, Dinu Țurcanu a rămas pe aceeași poziție și a reconfirmat faptul că lucrurile nu se vor schimba, acuzând guvernarea că a luat o decizie în defavoarea oamenilor. Conform acestuia, dacă s-ar închide școlile, părinții ar putea să-și piardă jobul și să nu fie capabili să achite facturile.

„Considerăm că am luat o decizie corectă. Aceasta va avea efecte juridice până când nu vom avea un act care va declara nulă decizia Comisiei raionale Orhei (emis de judecată sau de alte instituții abilitate). Până atunci decizia își va produce efectele juridica așa cum azi deja își produce efectele. Nouă nu ne este indiferent de situația epidemiologică din Moldova, tocmai din acest considerent am luat această decizie la nivel raional. Pentru aceasta au votat pro 11 dintre cei 17 membri ai comisiei raionale, iar alți 4 s-au abținut, respectiv nu avem niciun vot împotrivă. Noi monitorizăm cazurile de COVID-19 în instituțiile școlare în fiecare zi. Comisia se va convoca de câte ori va fi nevoie”, a declarat Țurcanu.

Totodată, Țurcanu a menționat că atunci când Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a luat decizia privind noile restricții COVID-19, nu s-a consultat cu autoritățile raionale care au o importanță majoră. De asemenea, Țurcanu a îndemnat și alte raioane „să nu execute orbește deciziile nu știu cât de legale ale factorilor de decizie naționali”, menționând că sunt supuși la intimidări din partea guvernanților prin intermediul televiziunilor.

Întrebat de evenimentele private la care se adună multă lume, Țurcanu a menționat că se va transmite către HoReCa ca să fie procurate teste rapide de la farmacie pentru a testa invitații. Însă, acest lucru se va face doar în cazul evenimentelor mari.

Vedeți toate declarațiile lui Țurcanu mai jos.

Amintim că, pe 21 ianuarie 2022, s-a desfășurat ședința Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei, în cadrul căreia s-a decis că elevii din raion să-și continue orele cu prezența fizică, aceasta în contextul în care la nivel național s-a decis ca derularea lecțiilor să aibă loc în regim online. Comisia a permis și următoarele tipuri de activități: organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive) și activitatea zonelor de agrement și parcurilor de distracție, întrunirile publice cu respectarea tuturor normelor anti COVID în vigoare.

Pe 23 ianuarie, în contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova a venit cu câteva precizări importante: deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii.

Amintim că în contextul restricțiilor impuse din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19, autoritățile au elaborat câteva măsuri de susținere a salariaților și angajatorilor:
# Compensații pentru zilele libere acordate pentru vaccinare;
# Zile libere și indemnizații salariaților cu copii care învață online;
# Indemnizații salariaților în șomaj tehnic;
# Regimul de activitate redusă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente