Măsurile prevăzute de statul Republica Moldova pentru stimularea angajării persoanelor cu dizabilități sunt ineficiente, iar numărul persoanelor cu dizabilități angajate în ultimii ani prin intermediul ANOFM a crescut nesemnificativ. De aceea, parlamentul vine să stimuleze angajatorii ca să angajeze într-un număr mai mare persoanele cu dizabilități.
În Republica Moldova sunt 180 000 de persoane cu dizabilități, iar rata de ocupare constituie doar 19,1 %, numărul persoanelor care au solicitat asistență în găsirea unui loc de muncă a fost în scădere continuă în ultimii ani.
În procesul de integrare al persoanelor cu dizabilități la noul loc de muncă, în special al celor cu dizabilități de vedere, de auz, cu capacități cognitive speciale, atât angajatorul cât și noul angajat necesită ajutor calificat. Angajatorul trebuie să aibă posibilitatea de a contracta o persoană specializată, capabilă să asigure comunicarea eficientă cu noul angajat pentru a ușura familiarizarea acestuia cu sarcinile pe care urmează să le execute și integrarea acestuia în colectiv.
Subvenția pentru anul 2021 constituie 2 614 lei – 30 % din salariul mediu pe economie. De acum, această subvenție se va majora cuantumul la 50 % din salariul mediu pe economie, adică cu 1 744 de lei până la 4 358 de lei.
De subvenții salariale vor beneficia nu doar angajatorii din sectorul privat, dar și cei din sectorul public.
Mai mult, subvenționarea cheltuielilor de transport vor i oferite persoanelor cu dizabilități accentuate sau severe care lucrează într-o altă localitate decât localitatea unde locuiește de fapt.
Persoana cu dizabilități accentuate sau severe, șomeră, care se angajează pe o perioadă nedeterminată sau determinată, poate beneficia, la solicitare, pe toată durata angajării de o subvenție lunară neimpozabilă, pentru acoperirea cheltuielilor de transport.
Sursă foto: depositphotos.com.