Potrivit studiului Generații și Gen (GGS), 51,1 % și din totalul respondenților bărbați și 52,4 % femei care se află într-o relație și nu sunt căsătoriți intenționează în următorii trei ani să se căsătorească. De asemenea, cei mai mulți respondenți (bărbați și femei) care planifică să se căsătorească în viitorii trei ani sunt din mediul urban.
Analiza în funcție de vârstă relevă că această intenție este mai caracteristică bărbaților și femeilor cu vârsta de 20-29 de ani. La categoria de vârstă de 30-34 de ani, atestăm o diferență mai mare la aspirația de căsătorie în următorii trei ani la bărbați decât la femei (87 % versus 48 %).
La vârstele cuprinse între 35-49 de ani, observăm cifre fie identice, fie aproape similare la ambele sexe.
Bărbații cu vârsta cuprinsă între 50-54 au dorința mai mare să se căsătorească decât femeile (53 % și 39 % consecutiv).
Cele mai joase indice le atestăm la categoria de vârstă 55-64 de ani pentru ambele sexe, în schimb femeile cu vârsta cuprinsă între 65-69 de ani doresc să se căsătorească în viitorii trei ani mai mult decât bărbații (36 % și 17 % consecutiv) din aceeași categorie de vârstă.
Analiza după nivelul de studii denotă că asemenea intenție au mai puțin bărbații cu studii gimnaziale și secundare generale și femeile cu studii primare și gimnaziale.
Dacă e să analizăm după regiune, atunci vedem că atât femeile cât și bărbații din sudul țării sunt predispuși/predispuse să se căsătorească în viitorii trei ani.
Analiza după nivelul de studii denotă că asemenea intenție au mai puțin bărbații cu studii gimnaziale și secundare generale și femeile cu studii primare și gimnaziale.
GGS a fost realizat în Republica Moldova de către UNFPA Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Institutul Demografic Interdisciplinar Neerlandez (NIDI), Fondul Parteneriatului pentru Dezvoltare India-ONU și Biroul Național de Statistică. GGS a fost realizat în cadrul unui program global efectuat până în prezent în peste 24 de țări.
Sursă foto: depositphotos.com.