Maestrului Emerit al Artei, Andrei Mudrea, a decedat. Pictorul basarabean avea vârsta de 67 de ani

14a772c55ea46ce0d9d31b5f06b8822e
Foto: diez.md

Unul dintre cei mai mari pictori basarabeni, Andrei Mudrea, a decedat la vârsta de 67 de ani. Anunţul a fost făcut de Ministerul Culturii.

Andrei Mudrea s-a născut în satul Mitocul Vechi din raionul Orhei. A studiat la Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, apoi a fost discipolul lui Mihai Grecu. Artistul plastic a debutat la doar 24 de ani, iar peste 5 ani a avut prima expoziţie personală. Apoi, lucrările lui Andrei Mudrea au fost admirate la expoziţii din Moscova, Lisabona, Paris şi alte capitale ale lumii. Andrei Mudrea a impresionat şi cu lucrări de artă modernă.

În 1989, a a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. El a participat şi la elaborarea Stemei de Stat a Republicii Moldova.

De-a lungul carierei artistice, artistul a jucat și în câteva filme de lung metraj: „Iona” „Disidentul” şi „Arrivederci”, toate în regia lui Valeriu Jereghi.

Pentru activitatea sa, Andrei Mudrea a primit mai multe premii şi distincţii. În 2020, el a fost desemnat Laureat al Premiului Național-2020.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea  se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

„Opera lui Andrei Mudrea este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească”, a notat Ministerul Culturii într-un comunicat de presă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente