Tinerii și tinerele din Moldova pot câștiga o bursă la colegiul UWC Adriatic din Italia. Cum poți depune dosarul

UWC
Foto: Maxim Soldatenco

Tinerii și tinerele din Moldova pot obține o bursă de studii la colegiul UWC Adriatic localizat în Italia. Procesul de depunere a dosarelor a început pe 9 ianuarie și va dura până pe 1 februarie.

UWC este o rețea de 18 colegii internaționale în care, timp de doi ani, elevii învață programul de studii internațional IB (International Baccalaureate) ce permite studenților să-și aleagă șase discipline de studiu din șase categorii prestabilite, și care include activitățile extracurriculare ca parte componentă a diplomei. Mișcarea își îndeplinește misiunea prin selectarea elevilor dintr-o diversitate socioeconomică imensă, precum și din peste 80 de țări ale lumii.

Suma pe care câștigătorul va trebui să o plătească pentru a învăța depinde întru totul de necesitățile sale financiare (care vor fi evaluate din documentele financiare pe care candidatul trebuie să le atașeze la dosarul de depunere), dar nu va depăși 3 807 euro pentru doi ani. Bursa acoperă costurile de studiu, căminul, cărțile necesare, precum și alimentația, respectiv elevul și familia sa ar putea plăti costuri indirecte precum costurile examenelor și a transportului dus-întors.

Dacă ești interesat(ă), poți completa dosarul aici!

Experiențele studenților moldoveni la UWC

„Cea mai importantă lecție oferită de UWC este redescoperirea de sine. UWC este locul care m-a ambiționat să devin mai bună, să lupt pentru aspirațiile mele și să devin propria mea critică într-un mod constructiv. Amintirile, revelațiile și prieteniile create în acești doi ani sunt doar o parte din importanța acestei experiențe pentru mine. Fiind departe de casă și prieteni, am fost determinată să îmi creez propria familie UWC și să aduc tradițiile din Moldova în activitățile comunității de aici.

Trebuie să recunosc că primul an a fost mai complicat din cauza situației pandemice, perioadă în care a trebuit să învăț online timp de două luni și să nu revin acasă, însă ceea ce m-a ajutat să îmi mențin pozitivitatea a fost căldura și suportul comunității UWC.

Al doilea an a fost o nouă șansă de a crea noi prietenii și de a mă dezvolta intelectual. Deși cerințele academice au devenit mai complexe, iar aplicarea la universități a însemnat mai multă presiune asupra studenților, această perioadă a fost și mai interesantă, cu mai multe provocări și lecții importante de învățat: efortul este urmat de succes, iar perseverența – de scopuri realizate”, povestește Ariadna Rotaru, elevă în anul doi la UWC South East Asia, Singapore.

„Cu cât mai multe provocări întâlnești, cu atât mai imun ești la cele ce urmează. Tocmai asta este UWC pentru mine, un set de provocări diverse și plăcute.

De exemplu, având unul sau trei colegi de cameră, inevitabil m-am confruntat cu discrepanțe în preferințele ce țin de deschiderea ferestrei, de nivelul de căldură în cameră, de ora stingerii luminii în cameră etc. Și cu toate că uneori aș putea interpreta unele obiceiuri ale colegilor mei de cameră ca lipsă de respect, acestea sunt de fapt în plină concordanță cu cultura din care ei vin. Cum definești atunci ce sunt bunele maniere și cum te înțelegi cu colegii de cameră? Unele întrebări nu au răspuns. 🙂

Se spune că de la iubire până la ură este un singur pas. Cred că cel mai bun exemplu al acestei spuse este programul de bacalaureat internațional. Într-adevăr, oportunitățile oferite de el sunt mai mult decât visuri:
— la matematică utilizăm diverse aplicații online, precum și calculatorul grafic pentru a înțelege mai bine unele concepte;
— la științe mult mai multe teme sunt predate aprofundat, ceea ce reduce numărul de idei ce trebuie învățate pe de rost;
— la limba și literatura engleză analizăm comicsuri, reclame, pe lângă cărți, iar temele abordate (inegalitatea de gen, de exemplu) sunt relevante realității pe care o trăim, față de cărțile și ideile ce le încorporează pe care mi le aduc aminte că le-am citit anul trecut la limba și literatura română. Studiezi subiectele pe care le alegi și ai o varietate mare disponibilă: politică, economie, teatru, artă, limbi (spaniolă, chineză, italiană …), filosofie, psihologie, culturi și arte globale, administrarea afacerilor, pe lângă cele cu care ne-am obișnuit. Totuși, toate acestea au un cost sau, mai degrabă, aduc noi provocări cu sine. În IB nu poți nici măcar supraviețui dacă nu te înveți să-ți organizezi timpul bine, să găsești timp pentru a te odihni, a face sport și a dormi. În schimb, dacă înveți toate acestea, ele rămân cu tine odată și pentru totdeauna.

Dimineața, trebuie să te trezești pe cont propriu, intrând la bucătărie nu găsești mâncarea ta preferată, ci ceea ce se oferă într-o cantină și dacă alegi să gătești, trebuie să o faci repede, nu ai foarte mult timp până la sau între lecții. Cu alte cuvinte, mergând la UWC, copilăria se termină. V-am speriat, ha? :D. Trebuie să te adaptezi la toate aceste schimbări și să-ți organizezi viața încât fiecare aspect să-ți facă plăcere și să nu defavorizezi vreunul sau vei suporta consecințele (de exemplu, sacrificând somnul, evident pierzi din capacitatea de a învăța la nivel).

Nu te speria de tot ce am spus, dar nici nu considera că vii la odihnă. Pur și simplu încearcă-ți norocul. Totuși, aș dori să adaug ceva. Să nu te califici nu e un dezavantaj. Este alegerea fiecăruia dintre noi să ne creăm așa oportunități, când ele nu sunt valabile, sau să încercăm să le găsim. Uneori, poate fi mai greu să facem aceasta, dar trecând prin greutăți, devii mai puternic. Faptul că eu învăț într-un UWC și scriu toate acestea nu înseamnă că deja mă descurc bine cu tot ce am scris mai sus sau că sunt un activist de talie globală. Cel puțin nu încă! 🙂 Venind la UWC, cel mai probabil înțelegi că indiferent de cât de bun ai fi într-un domeniu, sunt cel puțin câteva persoane mai bune decât tine. Este alegerea noastră să fim disperați de aceasta sau să cerem sfaturi, să ne luăm inima în dinți și să acționăm”, povestește Maxim Gorgan, elev în anul întâi la UWC Dilijan, Armenia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente