(foto) „Dicționarul” unei ii. Cum se descifrează simbolurile portului național românesc

FotoJet – 2022-01-12T140616.987
Foto: MăiestrIA

În lucrarea „MăiestrIA – povestea cusută a iei”, Stela Moldovanu prezintă, așa cum a înțeles până acum, care este rostul celor mai frecvente simboluri cusute pe ie. Și pentru că tradițiile și cultura stau la baza dezvoltării unei societăți, ne-am propus să împărtășim cu voi din experiența și cunoștințele Stelei, cu speranța că vă veți inspira și voi. Și, de ce nu, poate cândva veți crea propria ie.

Sursă foto: MăiestrIA

# Pomul Vieții

Pomul Vieții, unul dintre cele mai bogate și răspândite simboluri universale, semnifică legătura dintre Cer și Pământ, armonizând materialul cu spiritualul. Având caracterul unui centru, Pomul Vieții mai poate fi numit Axa lumii. Semn al vieții în continuă evoluție, arborele înseamnă verticalitate, ascensiune, iar prin fructele sale mai este și simbol al fertilității. Componentele pomului sugerează comunicarea între cele trei niveluri ale cosmosului: cel subteran (prin rădăcini), suprafața pământului (prin trunchi) și înaltul cerului (prin coroana care e atrasă de lumină). Pomul Vieții este unul dintre miturile străvechi ale omenirii, întruchipând în formă poetică visul irealizabil al „tinereții fără bătrânețe și al vieții fără de moarte”.

# Spirala

De la cochilia melcului până la forma galaxiilor, spirala este probabil una dintre imaginile omniprezente în viața omului și a fost folosită pe obiectele de artă populară încă din perioada neolitică. Simbol al energiei creatoare, spirala se desfășoară în mod armonios dintr-un punct divin arătând evoluția și progresul, iar, totodată, urmărită invers, sugerează involuția și întoarcerea spre centru, la izvorul vieții. Astfel, spirala este un semn care ne arată ciclul continuu: viață-moarte-înviere. Datorită formei sale care poate fi continuată la nesfârșit, spirala simbolizează nemurirea și infinitul. Prezentă pe ornamentele de pe ie, spirala este repetată ritmic, cu precădere la margini, reamintind de meandrele de pe ceramica de Cucuteni, care simbolizau prin excelență apa dătătoare de viață.

Melcul, vârtejul, tornada, galaxiile, toate sunt în formă de spirală care a dăinuit mereu printre oameni, arătând dezvoltarea și schimbarea neîncetată a universului.

# Rombul

Rombul este simbolul prezent pe aproape fiecare cămașă tradițională românească, pentru că vorbește despre cei patru pereți ai casei, despre belșug și rod. Format din două unghiuri simetrice care se asociază, în opinia mai multor cercetători, cu vulva, rombul e un semn purtat pe veșminte în foarte multe culturi, fiind prin excelență simbol al fertilității și al armoniei între două forțe care se atrag: masculin și feminin.

Unii autori susțin că rombul reprezintă pământul, iar alții că ar fi reprezentația soarelui, cert este că alături de alte simboluri, precum sunt unghiul, cercul sau pătratul, rombul face parte din familia cultului solar.

# Steaua

Fiind ochiul nopții, steaua înseamnă în primul rând călăuză și reper. Oamenii dintotdeauna și-au legat soarta de cerul cu stele, iar credința populară are multe superstiții și mituri legate de aștri. Steaua Polară, care pare a fi nemișcată pe cer, se mai numește în popor Candela Cerului sau Împăratul. Ea a fost folosită de navigatori și călători ca punct de orientare cu mult înainte de a apărea hărțile.

# Bobul

Nimic nu este mai firav și mai inocent decât un boboc de floare! Acesta e semnul purității, al gingășiei și al curățeniei. De cele mai multe ori, bobocii se brodau pe iile purtate de fete tinere, visătoare, simbolizând finețea și cumințenia sufletului neprihănit.

# Coloana

Coloana e considerată unul dintre semnele primordiale în arta populară, fiind printre primele semne incizate care au rămas să dăinuie în ornamentica spațiului carpato-danubiano-pontic timp de peste 10 milenii. Prin verticalitatea sa, coloana simbolizează legătura vieții pe pământ cu forțele cosmice, o conexiune veșnică și de neclintit. Prin asociere cu coloana vertebrală a omului, sugerează și ascensiune spre înalt, tărie de caracter și fermitate. Fiind o întruchipare a puterii zeilor, coloana mai înseamnă victorie. Nu întâmplător Brâncuși le-a dedicat eroilor „Coloana infinitului”.

Aici poți vedea mai multe tehnici de cusut și alte informații utile și curioase despre crearea unei ii!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente