În perioada 18 – 27 octombrie 2021, la Chișinău, a demarat un proiect de format nou „reVEDERE” – ateliere de Film și Artă Video, în cadrul căruia, 14 tineri artiști locali și veniți din străinătate au avut posibilitatea să creeze propriile sale lucrări fiind ghidați la fiecare etapă (generarea idei, producție, postproducție) de tutorii invitați.
Workshop-urile au fost conduse de experți străini și locali, profesioniști din domeniul artelor vizuale și cinematografiei: regizoarea și producătoarea de film Ana-Felicia Scutelnicu (Berlin), artistul contemporan, regizorul și producătorul de film Pavel Brăila (Chișinău), șefa departamentului de montaj a Academiei de Cinema din Berlin Hannah Schwegel (Berlin).
Proiectul reVEDERE a fost elaborat de Centrul pentru Artă Contemporană, Chișinău KSA:K și regizoarea germană de film, originară din Moldova Ana-Felicia Scutelnicu, ca o etapă pilot a Școlii Independente de Film și Artă Video – platformă educațională cu caracter instructiv și interdisciplinar.
Școala reVEDERE reprezintă – experți internaționali, artiști profesioniști și specialiști originari din Moldova, care și-au realizat studiile în străinătate, ulterior continuându-și activitatea în afara țării sau revenind, dar rămânând integrați în circuitul contemporan internațional, tineri artiști locali, studenții instituțiilor de profil, interesați în noi cunoștințe și integrarea în procesul artistic contemporan.
În ajunul Anului Nou, pe 30 decembrie 2021 Centrul pentru Artă Contemporană, Chișinău KSA:K a organizat prezentarea publică rezultatelor Laboratorului – 16 filme scurtmetraj și artă video. Evenimentul a avut loc în sala mică a Centrului de Cultură şi Artă Ginta Latină, unde invitații într-o atmosferă prietenoasă au ascultat cuvintele și amintirile calde ale Anei – Felicia Scutelnicu, care la moment se află în Germania și s-a conectat printr-un videocall pentru a fi aproape de echipă și invitați în timpul proiecției.
Proiectul este co-finanțat de Programul Europa Creativă, Centrul Național de Cinematografie din Rep. Moldova, Goethe-Institut Rumänien, Centrul Cultural German AKZENTE/das Goethe-Zentrum Chișinău, organizat în cadrul Rețelei Internaționale INFRA – incluziune pentru artiștii refugiați. În parteneriat cu Asociația „Cocoșul Roșu”, Chișinău; Galeria OU; Colegiul de Arte Plastice „Al. Plămădeală”; Asociația ICOM, Rep. Moldova; Teatrul fără Nume, Republica Moldova.
Mai multe detalii despre proiect găsești AICI!