Empatia și reziliența, în fruntea clasamentului. Dexonline a făcut topul celor mai căutate cuvinte în 2021

dexonline
Foto:Facebook/dexonline

În anul 2021, dexonline a fost accesat de peste 260 de milioane de ori. Cel mai căutat cuvânt în acest an a fost empatie, de altfel, acest cuvânt se menține în topul căutărilor anuale câțiva ani la rând.

Locul doi a fost ocupat de cuvântul reziliență, iar pe locul trei s-a clasat cuvântul pedant.

Vedeți mai jos care sunt top 20 cele mai căutate cuvinte în anul 2021 pe dexonline.

# empatie: 187 000 de căutări – formă de intuire a realității prin identificare afectivă. Tendință a receptorului de a trăi afectiv, prin transpunere simpatetică, viața eroilor din opere literare, filme etc.

# reziliență: 166 000 de căutări – mărime caracteristică pentru comportarea materialelor la solicitările prin șoc, egală cu raportul dintre lucrul mecanic efectuat pentru ruperea la încovoiere, prin șoc, a unei epruvete și valoarea inițială a ariei secțiunii transversale în care s-a produs ruperea respectivă.

# pedant: 151 000 de căutări – 1. Adj. (Despre oameni și manifestările lor) Cu pretenții de erudiție și de competență deosebită; meticulos; minuțios peste măsură; pedantic, pedantesc. 2. S. m. și f. Persoană care face mereu paradă de erudiția sa și care supără prin minuțiozitate exagerată în lucruri neînsemnate; persoană deosebit de meticuloasă.

# asertiv: 134 000 de căutări – cu caracter de aserțiune; asertoric.

# misogin: 128 000 de căutări – 1. (Persoană) care are aversiune sau dispreț față de femei. 2. Adj. Care manifestă aversiune sau dispreț față de femei.

# introvertit: 122 000 de căutări – care este concentrat sau obsedat de propriile trăiri interioare.

# de: 120 000 de căutări.

# ipocrit: 115 000 de căutări – (persoană) care se arată altfel de cum este; (om) prefăcut, fățarnic.

# pragmatic: 113 000 de căutări – care aparține pragmatismului, referitor la pragmatism, bazat pe pragmatism; care ia în considerație eficacitatea, utilitatea practică. Care judecă exclusiv în funcție de utilitatea practică (reală sau aparentă).

# cinic: 104 000 de căutări – (despre oameni: adesea substantivat) care manifestă o atitudine condamnabilă, sfidând regulile moralei, normele de conviețuire socială și de bună-cuviință; (despre manifestări ale oamenilor) care trădează, exprimă asemenea atitudini.

# exhaustiv: 102 000 de căutări – care epuizează un subiect; complet, în întregime.

# paradigmă: 96 000 de căutări – ansamblul formelor flexionare ale unui cuvânt. Tablou al formelor unui cuvânt, dat ca model pentru flexiunea unei părți de vorbire sau a unei clase din cadrul unei părți de vorbire. Exemplu, model; pildă; învățătură.

# anxietate: 95 000 de căutări – stare de neliniște, de așteptare încordată, însoțită de palpitații, jenă în respirație etc., întâlnită în unele boli de nervi.

# sustenabilitate: 89 000 de căutări – caracteristică a unei activități de a putea fi desfășurată pe o perioadă lungă de timp. Utilizare și dezvoltare a resurselor naturale fără a conduce la epuizarea acestora sau la degradarea mediului înconjurător.

# efemer: 86 000 de căutări – de scurtă durată; trecător, vremelnic.

# empiric: 79 000 de căutări – bazat (numai) pe experiență; care privește empirismul, care are la bază empirismul.

# rapel: 79 000 de căutări – 1. Readucere a unei piese sau a unui sistem tehnic în poziția inițială, sub acțiunea greutății proprii ori a unor forțe elastice. 2. (Med.) Revaccinare a unei persoane vaccinate în trecut, cu o cantitate mai mică de vaccin, pentru a-i întări și a-i prelungi imunitatea dată de vaccinarea inițială.

# vanitate: 79 000 de căutări – ambiție neîntemeiată; dorință de a face impresie; orgoliu, trufie, îngâmfare, înfumurare.

# fortuit: 78 000 de căutări – venit pe neașteptate; neprevăzut, inopinat; întâmplător.

# cognitiv: 75 000 de căutări – referitor la capacitățile și mecanismele învățării și accederii la cunoștințe, la cunoaștere.

# celeritate: 75 000 de căutări – iuțeală, repeziciune.

# persuasiv: 74 000 de căutări – care urmărește sau are darul să convingă pe cineva să creadă, să gândească sau să facă un anumit lucru.

# narcisism: 73 000 de căutări – atenție excesivă față de propria persoană fizică; dragoste, admirație, adesea patologică, față de propria persoană; dragoste de sine.

# redundant: 73 000 de căutări – care se referă la redundanță, care prezintă redundanță.

# utopie: 72 000 de căutări – 1. Loc sau stare de viață proiectate în viitor, întruchipând modelul unei ordini social-politice și religioase ideale. 2. Proiect imaginar, fantezist, irealizabil.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente