Îți dorești să petreci o seară specială alături de prietenii tăi? Ce spui de o degustare de vinuri? Nu este nevoie să mergi la o cramă, la un wine bar sau să ai lângă tine un somelier. Îți oferim câteva ponturi cum poți organiza o degustare de vin chiar la tine acasă. În cazul nostru, în casa echipei #diez.
Ei bine, pentru a organiza o degustare de vin reușită, ai nevoie de câteva sticle de vin, de pahare, de gustări potrivite tipurilor de vin alese și, foarte important, de multă voie bună. Astfel, poți fi o gazdă perfectă cu „apucături” de somelier.
Câteva ponturi pentru a organiza o degustare acasă cu prietenii.
Amenajarea spațiului
Am început prin a ne transforma livingul din redacția echipei #diez într-o sală improvizată comod pentru o degustare. O masă încăpătoare, pahare și gustări. Luminițele de Crăciun, bradul și jucăriile ne-au venit ca bonus pentru a face atmosfera mai caldă.
Selecția vinului pentru degustare
De vin s-au ocupat cei de la Château Vartely, care ne-au pus la dispoziție o gamă de diverse vinuri, perfecte pentru o seară de socializare și degustat responsabil. Iată vinurile degustate:
# Château Vartely Brut e un vin spumant deosebit. Vizualul e încântător, cu bule fine și de lungă durată. Culoarea cristalină al galbenului-pal te uimește cu buchetul bine echilibrat de arome delicate de citrice și nuanțe florale. Vinul spumant e produs din soiuri roșii de struguri, prin metoda blanc de noirs, cu maturare de 12 luni, fiind de o prospețime revigorantă și autentică;
# Château Vartely Chardonnay IGP 2020 – o eleganță sobră de arome, un vin echilibrat, fructuos, cu arome îmbietoare de citrice și barbaris. Posedă un gust plin și armonios în ușoare nuanțe de caramelă ce integrează într-un echilibru perfect aciditatea tipică soiului;
# Viorica, Inspiro. Un vin elegant și complex, vinificat din struguri Viorica, ce încântă prin arome florale de salcâm, prin gust armonios cu note de pere coapte și prin final ușor dulce-amărui. Un vin care răsfață;
# Individo Ediție Limitata Rară Neagră Rosé pune în valoare un soi autohton Rară Neagră ce încă mai e o enigmă, un soi care se mai lasă descoperit, care, de la an la an, încă mai are ceva de spus. Este un vin cu o remarcabilă prospețime și fructuozitate, aromat, cu gustul într-un echilibru frumos și proaspăt de coacăze roșii și pere coapte;
# un vin roșu sec din renumitul soi de origine georgiană Saperavi face din Individo Saperavi un vin apreciat și căutat. Corpolent și extractiv, cu nuanțe elegante de stejar, vinul te cucerește cu aroma sa fructată de mure, afine și note condimentate. Un vin maturat timp de 12 luni în baricuri de stejar.
Paharele
De obicei, vinul roșu este servit într-un pahar mai mare. Acest model de pahar permite dezvoltarea aromelor și lasă vinul să respire mult mai repede.
Vinul alb este servit într-un pahar mai îngust, de dimensiuni medii.
Un vin spumant este bine să fie servit într-un pahar de tip flută. Acest pahar conic menține bulele vinului spumant.
Temperatura
Temperatura, pentru diferite feluri de vin, este diferită. Pentru vinurile albe, care sunt servite mai reci decât vinurile roșii, temperatura ideală este între 7 și 12 grade Celsius. Vinurile roșii trebuie să aibă o temperatură cuprinsă între 12 și 18 grade Celsius. Dacă este servit prea cald, vinul roșu va părea prea alcoolizat, fără viață, iar dacă este servit prea rece, nu va avea aromă sau savoare.
Ordinea degustării
La o degustare de vinuri se va păstra o anumită ordine, adică se va servi vinul alb înaintea celui roșu, vinul roșu înaintea vinului dulce, vinul sec înaintea vinului dulce, vinul ușor înaintea vinului mai greu, vinul tânăr înaintea celui învechit. Înainte de toate, vinul spumant este întotdeauna primul servit, așa cum am făcut și noi.
Activități în timpul degustării
Așadar, inițial, pentru a încălzi atmosfera, am decis să facem un joc, și anume fiecare dintre noi să așeze vinurile în ordinea care crede el sau ea că e corectă să începi o petrecere. Cam asta ne-a ieșit.
Alegerea Ilincăi
Alegerea lui Petru
Alegerea lui Ion
Alegerea lui Anatol
Nu am stat să poziționăm etichetele ierarhic, să le dăm puncte sau să le clasăm pe locuri. A fost mai mult o seară în care ne-am eliberat de emoțiile unei săptămâni încărcate într-un mod interactiv.
Nu ai nevoie decât de câteva cunoștințe de bază despre vinuri și minime abilități de organizare pentru a găzdui o degustare interesantă acasă. Poate și mai important decât să te pregătești temeinic și să înveți pe de rost informațiile despre corpolență, taninuri și aciditate, din manualele de specialitate, este să îți dai voie să te relaxezi și să te bucuri de moment. Odată cu prima înghițitură, toate emoțiile vor dispărea.