Conform datelor statistice pentru anul 2019, în Republica Moldova, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani reprezintî 14% din populație. Tot ei, reprezintă grupul care, în viitorul apropiat, se va implica direct în rezolvarea problemelor țării. Astfel, pentru a îmbunătăți nivelul de implicare, dar și de cunoaștere a procesului decizional și a activismul public, Asociația Obștească „Mame în acțiune” a implementat proiectul „Liderismul tinerilor – oportunități de viitor”.
Activitățile proiectului s-au desfășurat în municipiul Comrat și au fost orientate spre creșterea nivelului de educație civică și a potențialului de leadership în rândul adolescenților cu vârsta de 12-16 ani pentru a le forma deprinderi de a interacționa cu autoritățile și capacitatea de a lua decizii în mod conștient.
În cadrul proiectului, a fost selectat un grup de adolescenți care au învățat cum să utilizeze metodele educației informale în elaborarea trainingurilor pentru semenii și semenele lor. La fel, pentru 10 profesori din regiune au fost organizate traininguri la care au învățat cum să motiveze tinerii să devină mai activi în localitățile lor.
Vezi mai multe detalii în videoclipul de mai jos.
În perioada anilor 2019-2021, programul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, a oferit peste 100 de granturi în valoare de circa 3 milioane de euro. Scopul proiectului este să susțină organizațiile societății civile de nivel local în activitatea lor de promovare a principiilor Bunei Guvernări, de monitorizare a transparenței și a responsabilității instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.
Partenerii de implementare ai proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” sunt: Asociația pentru Politică Externă (APE), Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT), Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Asociația Obștească „Centrul European Pro-Europa din Comrat”.