Problema poluării mediului este una actuală și stringentă la nivel local și mondial. Chiar dacă în Republica Moldova au fost aprobate mai multe legi în domeniul protecției mediului, multe lucruri nu s-au schimbat esențial. În acest context, Centrul Național de Mediu a implementat proiectul „Îmbunătățirea implementării politicilor publice de mediu prin democrație participativă”, datorită căruia locuitorii din 13 raioane din țară au aflat mai multe despre cum pot diminua problema poluării mediului.
În cadrul proiectului, Centrul Național de Mediu a elaborat două studii analitice de identificare a deficiențelor implementării cadrului normativ din domeniul gestionării apelor uzate și de analiză a provocărilor Republicii Moldova în implementarea legislației din domeniul deșeurilor.
Totodată, s-au desfășurat mai multe acțiuni de informare pentru locuitorii țării despre cum pot raporta o problemă de mediu și despre cum ar putea contribui societatea la diminuarea poluării.
La fel, au fost organizate mai multe sesiuni de informare pentru tinerii și tinerele din țară despre posibilitatea inițierii unei afaceri în acest domeniu.
Vezi și alte activități în videoclipul ce urmează.
În perioada anilor 2019-2021, programul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, a oferit peste 100 de granturi în valoare de circa 3 milioane de euro. Scopul proiectului este să susțină organizațiile societății civile de nivel local în activitatea lor de promovare a principiilor Bunei Guvernări, de monitorizare a transparenței și a responsabilității instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.
Partenerii de implementare ai proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” sunt: Asociația pentru Politică Externă (APE), Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT), Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Asociația Obștească „Centrul European Pro-Europa din Comrat”.