Conform datelor statistice, mai puțin de 5% dintre APL-urilor din Moldova monitorizează și evaluează cum sunt implementate strategiile și planurile de dezvoltare socio-economică a localităților. Acest lucru este influențat, într-o măsură oarecare, și de faptul că cetățenii și organizațiile societății civile nu se implică în astfel de activități.
Prin proiectul pe care l-a implementat, Institutul de dezvoltare urbană, și-a propus să sporească gradul de implicare a OSC-urilor locale în procesele de elaborare, monitorizare și implementare a strategiilor de dezvoltare.
Astfel, împreună cu APL-urile locale, cetățenii activi și OSC-urile din regiune au fost elaborate strategiile de dezvoltare ale orașului și raionului Leova.
Vezi mai multe detalii despre proiect mai jos.
Acceptarea politicilor publice elaborate de organizații ale societății civile reprezintă un semn calitativ de dezvoltare a sectorului ONG. Deschiderea APL-urilor de a aproba aceste strategii pentru a fi implementate în localitățile RM a fost studiată în particular în cadrul unui studiu publicat recent – „Acceptarea recomandărilor de politici ale OSC-urilor în procesul general de luare a deciziilor: evoluții în perioada 2020-2021”.
În perioada anilor 2019-2021, programul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, a oferit peste 100 de granturi în valoare de circa 3 milioane de euro. Scopul proiectului este să susțină organizațiile societății civile de nivel local în activitatea lor de promovare a principiilor Bunei Guvernări, de monitorizare a transparenței și a responsabilității instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.
Partenerii de implementare ai proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” sunt: Asociația pentru Politică Externă (APE), Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT), Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Asociația Obștească „Centrul European Pro-Europa din Comrat”.