Ilan Șor a rămas fără imunitatea de parlamentar. Majoritatea deputaților a acceptat, joi, 23 decembrie, demersul procurorului general interimar, Dumitru Robu, care a venit în plenul parlamentului cu mai multe solicitări. Pentru au votat 88 de deputați.
„Domnul Ilan Șor este și organizatorul, și conducătorul, și instigatorul la crearea grupului criminal organizat și inclusiv și beneficiarul la bunurile care au fost delapidate din bugetul statului”, a declarat Dumitru Robu.
Amintim că Procuratura Generală (PG) a înaintat pe 16 decembrie legislativului nouă cereri privind ridicarea imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor. Potrivit președintelui parlamentului, Igor Grosu, pe numele acestuia au fost înaintate mai multe învinuiri.
Toate hotărârile parlamentului vor fi emise Procurorului General în termen de trei zile de la data adoptăriii.
UPDATE:
Partidul ȘOR a venit cu o reacție la demersurile votate în parlament în privința ridicării imunității parlamentare a lui Ilan Șor.
„Astăzi, la parlament, are loc o nouă ședință-spectacol, o ședință a cărei finalitate se cunoaște din timp. Ne referim, bineînțeles, la solicitarea procurorului interimar Dumitru Robu de ridicare a imunității parlamentare al liderului Partidului ȘOR, Ilan Șor. Ca și ședința Comisiei juridice numiri și imunități, acolo unde au fost examinate cele nouă cereri ale lui Robu, ședința de astăzi este doar o formalitate, un simulacru, o farsă”, se arată în comunicatul partidului.
„Oricine își dă seama că aceste cereri și dosare sunt cusute cu ață albă, sunt făcute în grabă și nu au nimic cu procedurile de urmărire penală. Este cert că la mijloc este o comandă politică directă, care are confirmare oficială a faptului că Procuratura Generală este o instituție subordonată politic, folosită pentru intimidarea și reducerea la tăcere a oponenților actualei puteri. Avocaților lui Ilan Șor le-au fost încălcate toate drepturile prevăzute de Constituție, inclusiv dreptul la apărare. La fiecare demers al procurorului general au fost anexate până la 320 de file. Membrii Comisiei au refuzat categoric să le permită avocaților să facă cunoștință cu demersurile și anexele depuse de procurorul general interimar”, mai scriu aceștia.