În Moldova, este deschisă o „filială” a lui Moș Crăciun, numită Academia lui Moș Crăciun, care adună scrisori din partea copiilor nu doar din țara noastră, dar și din multe altele. Este suficient să scrii pe plic „Lui Moș Crăciun”, iar Poșta Moldovei ca un elf responsabil îi va transmite scrisorile în siguranță. Am contactat azi administrația lui Moș Crăciun și am întrebat ce cadouri își doresc copiii de la el.
„La Academia lui Moș Crăciun (AMC) vin foarte multe scrisori pe care copiii din Moldova le expediază lui Moș Crăciun. Copiii cer de toate de la «fă, te rog, să dispară COVID-19» și «trimite-ne, te rog, zăpadă, pentru că ruginește săniuța în pod» până la „medicamente pentru bunica/mama/tata”, „lemne, ca să avem cu ce face focul, să nu mai înghețăm”, „încălțăminte și îmbrăcăminte, ca să pot merge la școală și la joacă”, «un calculator sau un telefon, pentru că profesorii ne dau teme pentru acasă, iar noi nu putem să ne pregătim».
Mai sunt copii care îi cer moșului fructe și dulciuri și chiar produse alimentare, pentru ca «măcar de sărbători să avem și noi o masă frumoasă». Au mai fost scrisori de la copii care l-au rugat pe Moș Crăciun să le-o readucă pe mama care a decedat acum doi-trei ani”, ne-a povestit Tatiana Roșca, organizatoarea AMC.
De asemenea, la Academia lui Moș Crăciun există o acțiune specială numită Pomul Dorințelor. Acesta este împodobit cu scrisori expediate de copii. Oricine dorește să devină Moș Crăciun pentru un copil sau pentru mai mulți poate solicita de la Academia lui Moș Crăciun scrisori și să îndeplinească dorințele micuților.
Oricine dintre noi poate deveni Moș Crăciun. Doritorii de a împlini dorința unui copil pot suna la numărul de telefon al fundației 022-430-430 sau 069178757 sau pot accesa pagina de Facebook.
În același context, psihologa Cezara Dilevschi a venit cu o recomandare pentru părinții care obișnuiesc să cumpere copiilor cadouri scumpe dându-le drept cadoul de la Moș Crăciun. În opinia ei, cadourile scumpe nu trebuie atribuite lui Moș Crăciun, dar să fie asumate de părinți.
„În atenția părinților care își permit cadouri scumpe: nu le mai spuneți copiilor că iPad-ul sau iPhone-ul de ultimă generație este de la Moș Crăciun. Asumați-vă cadourile scumpe, lăsați cele mai ieftine să fie de la moșul mult-așteptat.
Multe familii mai sărace trebuie să explice copiilor lor de ce moșul a adus vecinilor cadouri scumpe și ei au primit doar hăinuțe purtate sau jucării la mâna a doua sau doar dulciuri. Trebuie să le explice că Moș Crăciun nu îi iubește mai puțin sau nu e din cauză că nu au fost destul de buni sau cuminți.
Vreți să fiți mai buni de sărbători?
Încercați să nu stricați bucuria unor copii mai puțin norocoși decât ai voștri.
Și da, e în regulă să le arătam că sunt copii nevoiași care nu primesc nimic în afară de biscuiți și dulciuri. Mergeți cu ei în aceste familii și duceți daruri, produse, hăinuțe, lăsați-i să doneze pentru alții din economiile proprii. Învățați-i să fie generoși și nu doar de sărbători. Moșul aduce dulciuri simple, în rest asumați-vă darurile scumpe”, a explicat Cezara Dilevschi.
Recent, specialiștii în sănătatea publică au recomandat părinților, responsabililor din educație și celor care organizează evenimente publice cu distribuirea de cadouri cu dulciuri să limiteze cantitatea de dulciuri cu zahăr oferită copiilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Recomandarea vine în contextul atestării unui consum de zahăr în exces în rândurile moldovenilor.
„Dacă ați decis să cumpărați cadouri cu dulciuri, despachetați-le și înlocuiți jumătate dintre ciocolatele, napolitanele sau biscuiții prezenți cu fructele proaspete. Mandarinele, portocalele, bananele sau ananasul pot deveni un „cadou sănătos de la Moșul”, recomandă Agenția Națională pentru Sănătate Publică.