În ajunul sărbătorilor de iarnă majoritatea consumatorilor se gândesc deja la ce vor pune pe masă. Totuși, tradițional, la sărbătorile de iarnă se procură un şir de produse alimentare cu un risc sporit de alterare (carne, pește, ouă, produse de patiserie, legume etc.). Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), vine cu unele sfaturi şi recomandări în speranţa de a Vă ajuta să alegeţi produse de calitate pentru masa de sărbătoare.
ANSA recomandă:
# Produsele alimentare perisabile, cum ar fi carnea şi produsele din carne, laptele şi produsele lactate, peştele în stare proaspătă, ouăle, etc. să le procurați numai din locuri special amenajate și autorizate, care asigură condițiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar;
# Carnea să fie procurată în stare proaspătă numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe. Temperatura de păstrare trebuie să fie 4±2 °C;
# Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal pînă la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare. Atrageţi atenţia la ştampila de control sanitar-veterinară;
# Peștele poate fi în stare vie, refrigerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată, conservată, cu respectarea următoarelor condiții: comercializarea acestor sortimente este admisă numai în unități specializate, sau secții ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar veterinar;
# Se păstrează în spații frigorifice sau în utilaj specializat (pentru peștele viu) cu respectarea parametrilor de temperatură în funcție de sortimentul supus comercializării;
# Sortimentele de pește sunt însoțite obligatoriu de certificat care confirmă calitatea, originea și valabilitatea acestuia, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic/furnizor;
# Peștele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parţial acoperit de gheață. Atrageţi atenţia ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi.
Temperatura de păstrare este de minus 2÷0 °C.
# La procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă, mată, poroasă, fără pete și miros. Termenul de păstrare 28 zile de la data ouatului, la cea mai mică temperatură din frigider;
# Mențiunile făcute pe etichetă trebuie să fie clare, lizibile şi inteligibile, aşezate într-un loc vizibil pentru consumator în condiţiile normale de cumpărare şi utilizare, nu trebuie să fie acoperite sau separate prin alte indicaţii, inscripţii sau desene.
ANSA recomandă să evitați comerțul stradal!
# Se recomandă ca populația să achiziționeze produsele alimentare specifice sărbătorilor de Iarnă, numai din spații sau unități înregistrate sanitar veterinar, evitați comerțul „stradal”: de pe trotuare, în portbagajele autoturismelor etc., chiar dacă sunt vândute la un preţ mai mic, acestea au un impact negativ și reprezintă un risc pentru sănătatea dvs, contribuind la apariţia toxiinfecţiilor alimentare.
Vedeți aici un meniu sănătos pe care echipa #diez vi-l recomandă pentru masa de sărbători.
Neconformitățile depistate și alte deficiențe în comerțul de produse alimentare pot fi semnalate la linia fierbinte a agenției – 022 26 46 43 – și prin intermediul aplicției Viber – 067 67 55 44.
Sursă foto: depositphotos.com.