Persoanele care prezintă informații eronate la cererea de acordare a asistențe sociale vor fi amendate. În anul 2020, au fost alocate ilegal peste 2 milioane de lei

maxresdefault
Foto:protectiacopilului6.ro

Deputații au votat în lectură finală modificări la legea cu privire la ajutorul social. Acestea prevăd sancțiuni pentru solicitanții de asistență socială în cazurile în care vor prezenta date false în cererea de ajutor social.

Prezentarea de către beneficiarul asistenței sociale a informației eronate sau incomplete în cererea de acordare a asistenței sociale, dacă prin aceasta a cauzat prejudiciu bugetului de stat în sumă ce depășește 10 unități convenționale (500 de lei) se sancționează cu amendă de la 500 la 2 500 de lei.

Neprezentarea în termen de 10 zile, de către beneficiarul de ajutor social/ajutor pentru perioada rece a anului, asistentului social comunitar, a informației privind schimbarea locului de trai sau a oricărei modificări din condițiile care au condus la stabilirea dreptului de beneficiar, dacă prin aceasta a cauzat prejudiciu bugetului de stat în sumă ce depășește 500 de lei, se sancționează cu amendă de la 500 până la 1 500 de lei.

Încălcarea de către structura teritorială de asistență socială a termenului de luare a deciziei privind acordarea sau neacordarea prestațiilor de asigurări și de asistență socială, se sancţionează cu amendă de la 2 500 la 7 500 de lei, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

Stabilirea și acordarea intenționată de către structura teritorială de asistență socială a dreptului la ajutor și/sau la ajutor pentru perioada rece a anului, persoanei care nu întrunește condițiile stabilite de lege, dacă prin aceasta a cauzat prejudiciu bugetului de stat în sumă ce depășește 5 000 de lei, se sancționează cu amendă de la 5 000 la 10 000 de lei, aplicată persoanei cu funcție de răspundere cu sau fără, privarea de dreptul de a deține anumite funcții pe un termen de la trei luni la un an.

Contravențiile de mai sus se constată și se examinează de către Inspectoratul Social de Stat. În acest sens, Controlul de stat al serviciilor sociale se efectuează de Inspectoratul Social de Stat care are statut de autoritate administrativă din subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Prezentul proiect a fost elaborat în scopul eficientizării mecanismului de inspecție și control de stat în domeniul asistenței sociale, consolidarea statutului Inspectoratului Social de Stat, precum și responsabilizării autorităților administrației publice, prestatorilor de servicii sociale de diferite forme de organizare în vederea implementării legislației.

În anul 2020, de către Inspecția Socială au fost supuse procedurilor și tehnicilor de inspecție 997 de cereri de ajutor social și ajutor pentru perioada rece a Anului din 67 de localități ale Republicii Moldova, dintre care în 811 cereri active au fost constate și raportate 1 919 iregularități.

Rata de depistare a cererilor cu iregularități din numărul total al cererilor verificate a constituit în mediu 95,6 %.

Ponderea cererilor constatate cu iregularități generatoare de plăți necuvenite a constituit 60,2 %.

Valoarea plăților acordate ilegal beneficiarilor de Ajutor Social și Ajutor Pentru perioada Rece a Anului supuși procedurilor de inspecție a constituit 2,4 milioane de lei din suma verificată de 8,3 milioane de lei.

Taguri: #Parlament2021
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente