Erasmus+ este un program prin intermediul căruia UE oferă schimburi internaționale de mobilitate în universități europene la nivel de licență, masterat și doctorat – schimburile vor fi parte a programului pe care îl urmezi în universitatea ta de acasă și pot dura de la două până la 12 luni. În acest sens, Ministerul Educației și Cercetării, în comun cu Oficiul Național Erasmus+, lansează o campanie de informare pentru tinerii/tinerele din Moldova, dedicată oportunităților acestui program pentru anul 2022.
În cadrul campaniei de informare, se va desfășura o serie de evenimente atât online, cât și offline, la care vor fi prezentate proiectele și acțiunile Erasmus+ eligibile pentru instituțiile de învățământ superior și profesional tehnic, precum și pentru tinerii/tinerele din Republica Moldova. Sesiunile de informare vor avea loc în perioada decembrie 2021-februarie 2022.
Începând cu anul curent, este implementată cea de-a doua fază a Programului Erasmus + pentru perioada 2021-2027. Bugetul noului program este de 26,2 miliarde de euro, comparativ cu 14,7 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Acest buget va fi completat cu aproximativ 2,2 miliarde de euro din instrumentele externe ale Uniunii Europene. Astfel, noul Program Erasmus+ deschide oportunități pe plan internațional pentru circa 12 milioane de persoane, comparativ cu patru milioane de persoane, beneficiari ai perioadei anterioare.
În perioada 2014-2020, Programul Erasmus + a avut un impact major asupra sistemului de învățământ superior din Republica Moldova prin implementarea a peste 600 de proiecte de Mobilitate Internațională de credite, a 21 de proiecte de Consolidare a Capacităților în Învățământul Superior și a 22 de proiecte „Jean Monnet”.
Dacă ești interesat(ă) de programele Erasmus+, ascultă aici discuția cu Claudia Melinte, coordonatoarea Oficiului Național Erasmus, și Victoria Popescu, participantă în proiecte Erasmus+. Cu siguranță vei descoperi mai multe despre bursele oferite, despre oportunitățile de care poți beneficia, dar și despre modul de depunere a actelor.
Peste 3 600 de studenți și cadre didactice din universitățile Republicii Moldova au putut studia sau preda în Europa în cadrul proiectelor de schimburi internaționale Erasmus+ în perioada 2014-2020, iar 35 de studenți moldoveni au obținut burse de masterat. Cu siguranță merită o încercare!