În raionul Soroca, sunt înregistrate circa 50 de organizații neguvernamentale, dintre care doar 10 erau active (majoritatea cu sediul în oraș). O bună parte dintre liderii ONG-urilor din localitățile rurale nu au capacități manageriale, nu dispun de experiența de a aborda probleme și deseori sunt dependenți de conducătorii unor instituții și de autoritățile publice locale. Astfel, pentru a încuraja asociațiile obștești din localitățile rurale să fie mai active, Centrul de Asistență Socială „Casa Speranțelor” a implementat proiectul „Creștem noi promotori ai schimbării”.
În cadrul proiectului, au fost organizate ateliere de management al organizațiilor, de scriere de proiecte, de cetățenie activă, de responsabilizare a autorităților, de utilizare a instrumentelor online de comunicare. La fel, cele șase OSC-uri selectate au beneficiat de tehnică necesară pentru scrierea proiectelor și pentru informarea cetățenilor.
Vezi mai multe detalii în videoclipul de mai jos.
În perioada anilor 2019-2021, programul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, a oferit peste 100 de granturi în valoare de circa 3 milioane de euro. Scopul proiectului este să susțină organizațiile societății civile de nivel local în activitatea lor de promovare a principiilor Bunei Guvernări, de monitorizare a transparenței și a responsabilității instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.
Partenerii de implementare ai proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” sunt: Asociația pentru Politică Externă (APE), Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT), Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Asociația Obștească „Centrul European Pro-Europa din Comrat”.