(studiu) Fetele sunt supuse mai mult violenței sexuale, iar băieții – violenței fizice

pakistanul-a-interzis-prin-lege-violenta-fizica-asupra-copiilor-164041-1614335758
Foto:Agora.md

În contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a publicat un document privind accesul copiilor victime și martori ai violenței la servicii de reabilitare psihologică. În prezent, serviciile de consiliere și asistență psihologică specializate pentru copiii care au devenit victime ale violenței emoționale, fizice sau sexuale lipsesc în întreaga țară. Potrivit datelor oficiale, 935 de copii au fost victimele unei infracțiuni în 2020 și peste 1 300 – în 2019.

Studiul „Violenţa împotriva copiilor și tinerilor în Republica Moldova (VACS)” a constatat că violența împotriva copiilor rămâne o problemă pentru Republica Moldova.

— Aproximativ două dintre cinci fete și băieți au fost supuși unei forme de violență.

— Aproximativ una dintre șapte fete și unul dintre 20 de băieți au fost abuzați sexual până la vârsta de 18 ani.

— Violența fizică este cel mai frecvent tip de violență care a avut loc în copilărie, afectând una dintre cinci fete și unul dintre trei băieți, iar colegii au fost cei mai frecvenți abuzatori în cazul violențe fizice în copilărie.

— Aproximativ una dintre nouă fete și unul dintre 11 băieți au fost supuși violenței emoționale de către un părinte, un adult care îi îngrijește sau o rudă adultă până la vârsta de 18 ani.

— Una dintre nouă fete și unul dintre 20 de băieți s-au gândit vreodată la sinucidere, iar aproximativ jumătate dintre fetele care s-au gândit vreodată la sinucidere au încercat vreodată să se sinucidă.

În absența unor servicii de calitate, toți acești copii care au fost supuși violenței emoționale, fizice și sexuale pot suferi consecințe grave, inclusiv pe termen lung de ordin social și medical, cum ar fi boli cardiovasculare, boli cu transmitere sexuală, depresie, consum de substanțe etc.

La examinarea cauzelor de către instanțele de judecată, doar în 14 % dintre cele 205 dosare analizate, copilul victimă a primit consiliere psihologică sau un program de terapie de vreun fel. Consilierea psihologică, acolo unde este oferită, este în mod normal oferită de ONG-uri. Doar în două dintre cazurile examinate de experți copilul victimă a participat la un program de terapie.

Numărul copiilor aflați în situații de risc monitorizați de serviciile comunitare de asistență socială a crescut semnificativ în ultimii ani, ridicându-se la peste 10 000 de cazuri în ultimii doi ani.

Este recunoscut că violența împotriva copiilor a crescut în timpul pandemiei, deși există o scădere a numărului de cazuri raportate. Acest fapt are explicații rezonabile și obiective, mai ales la copii, care sunt dependenți de adulții cu care trăiesc. Mai mult decât atât, în mod frecvent, abuzul se întâmplă în cercul de încredere al copilului și aceste cazuri nu ajung în vizorul autorităților. Cu toate acestea, numărul infracțiunilor sexuale raportate care implică copii în Republica Moldova este în continuă creștere în ultimii ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente