A fost lansat primul laborator de Alfabetizare Digitală din Moldova pentru comunitatea de romi. Ce probleme va soluționa acesta

Foto:Laboratorul de Alfabetizare Digitală, Orhei

Pe 8 decembrie, la Orhei, a avut loc lansarea primului Laborator de Alfabetizare Digitală din Republica Moldova, dedicat comunității de romi. Acum, toți cei care doresc să-și îmbunătățească abilitățile de lucru la computer, pot să o facă la Biblioteca Publică Raională „A. Donici”, care a fost dotată cu tehnică IT necesară, din partea Fundației Terre des hommes Moldova.

Inițiativa lansării laboratorului este importantă pentru comunitatea romă, în special că datele statistice arată că analfabetismul este una dintre cele mai stringente probleme ale comunității, iar din acest motiv și rata șomajului este ridicată.

86 % dintre femeile rome rămân șomere sau lucrează neoficial. Analfabetismul este una dintre cauzele ratei ridicate a șomajului persistent în rândul femeilor rome – 4 din 10 femei rome nu au absolvit școala primară, în consecință, nu știu nici să scrie, nici să citească, deși 60 % dintre ele ar dori să studieze.”, se arată în studiul „Manifestul femeilor rome”, realizat de Rețeaua Femeilor și Fetelor rome din Moldova în 2019, care a indică cele trei probleme esențiale cu care se confruntă romii, în special femeile: analfabetismul, șomajul și accesul limitat la serviciile de sănătate.

Ion Duminica, președintele coaliției „Vocea Romilor”

Despre importanța laboratorului de Alfabetizare Digitală a menționat Ion Duminica, președintele coaliției „Vocea Romilor” și directorul executiv AO „Porojan”: „Este un cerc vicios al sărăciei. Analfabetismul provoacă acces limitat la piața muncii, iar asta perpetuează sărăcia. Noi motivăm comunitatea romă să fie mai interesată de procesul educațional, iar acesta acum este mai popular în varianta IT. Majoritatea romilor spun că pe primul loc este creșterea copiilor, dar creșterea copiilor trebuie să fie completată și de educație”.

Pavel Verejanu, primarul municipiului Orhei

Totodată, Pavel Verejanu, primarul municipiului Orhei, a specificat că acest laborator este foarte important pentru întreaga societate: „Cine știe carte are patru ochi. Este important ca oamenii să cunoască să citească, să analizeze și să asimileze informațiile necesare. O societate informată este prioritatea noastră a tuturor”.

Elena Madan directoare, Terre des hommes Moldova

Elena Madan, directoare Terre des hommes Moldova, a subliniat că subiectul incluziunii sociale este important pentru toți, iar scopul laboratorului este de a oferi acces la informații și cunoștințe pentru toți doritorii.

„Urmează să elaborăm un program de alfabetizare digitală, iar acest laborator va fi conectat cu încă cel puțin șapte laboratoare din regiunea bazinului Dunării. Această rețea de laboratoare va presupune un schimb de experiență, de bune practici și informații, care ne vor ajuta să perfecționăm programul de instruire și să oferim un acces cât mai mare pentru toți cei care își doresc să-și îmbunătățească cunoștințele și abilitățile digitale”, a specificat Elena Madan.

Fiind prezent la eveniment, Dinu Țurcanu, președintele Consiliului Raional Orhei, a reiterat faptul că problema alfabetizării și integrarea în societate a comunității rome poate fi soluționată prin intermediul acestui laborator: „Mă bucur că avem reprezentanți ai acestei comunități care sunt doctori în științe, astfel ei ne oferă un exemplu-model de la care putem învăța cât de important este să ne dezvoltăm intelectual. Laboratorul care se creează astăzi aici vine să încurajeze generația viitoare să urmeze exemplul pe care îl au în față”.

Angelica Russu și Veronica Pelivan, colaboratoarele Tdh Moldova, au prezentat proiectele „Dream Road” și „Child Protection Hub” prin intermediul cărora a fost echipat laboratorul de alfabetizare digitală și au menționat că urmează un șir de instruiri, programe și cursuri de învățare atât pentru beneficiarii laboratorului, cât și pentru profesioniștii care intră în contact cu reprezentanții comunității de romi.

Despre implementarea etapelor acestui laborator, Stepanida Țugui, directoarea Bibliotecii Publice Raionale „A. Donici” din Orhei, a menționat că personalul bibliotecii va avea parte de o instruire din partea lui Ion Duminică. „El ne va explica specificul lucrului cu reprezentanții comunității rome. Ulterior, colegii noștri, bibliotecarii, vor organiza instruiri cu persoanele din comunitățile rome, și vor începe implementarea propriu-zisă a programului de alfabetizare digitală.”

Cum vor afla comunitățile rome despre acest laborator?

Stepanida Țugui a precizat că au fost invitați la eveniment bibliotecarii din satele Ciocîlteni, Seliște și Slobozia Doamnei – acestea fiind cele mai dens populate localități cu romi din raionul Orhei. Totodată, prin intermediul mediatorilor din comunitățile respective, mai multe persoane vor afla despre posibilitatea de a învăța lucruri noi în domeniul alfabetizării digitale.

Laboratorul a fost dotat de Fundația Terre des hommes Moldova cu opt laptopuri și accesorii, un smart TV și o boxă portabilă, în valoare de 105 000 de lei, din proiectele „Child Protection Hub”, cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare și „Regiunea Dunării pentru îmbunătățirea incluziunii și împuternicirii comunităților de romi – DREAM ROAD”, cu suportul Programului Transnațional Dunărea al Uniunii Europene.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente