În contextul campaniei de 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare vine cu unele constatări privind incidența violenței în Moldova. Acestea au fost elaborate în baza datelor sondajului național de opinie, desfășurat la solicitarea Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare în 2021.
Conform dateor obținute în cadrul studiului, cele mai multe persoane care se simt în nesiguranță la domiciului sunt din rândurile femeilor din mediul rural și a celor cu vârsta de peste 60 de ani. Gradul de nesiguranță crește de trei ori pe timp de noapte, comparativ cu cel resimțit pe timp de zi în cazul femeilor și de două ori în cazul bărbaților.
De asemenea, sondajul arată că cel mai mic grad de nesiguranță la domiciliu este perceput de către femeile din mediul urban și de cele cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani.
Potrivit rezultatelor, fiecare a patra femeie din Moldova s-a confruntat cu cel puțin o formă verbală de violență din partea partenerului sau a soțului, iar numărul de cazuri de violență fizică sau verbală în raport cu femeile a crescut considerabil în anul 2021, comparativ cu datele obținute în anul 2018.
Totodată, conform sondajului, rata cazurilor de violență sexuală a scăzut.
Mai multe detalii privind rezultatele sondajului pot fi văzute mai jos.