(vox) Timpul – resursa cea mai importantă pentru elevi. Cum se pregătesc liceenii pentru BAC

vox (3)

Cu pași grăbiți ne apropiem de finele anului 2021. Luna decembrie, pe lângă faptul că este plină de aromele de portocale și de decorațiuni de Crăciun, mai este cunoscută și pentru numeroasele bătăi de cap pe care le aduce liceenilor. Începând cu a doua jumătate a lunii, elevii vor începe să susțină teste, teze și să-și apere proiectele care vor demonstra cât de bine au învățat în primul semestru. Toate astea nu sunt altceva decât pregătiri pentru examenele de bacalaureat pe care le vor susține în luna iunie. Cum se pregătesc aceștia pentru BAC vă propunem să aflați din vox-ul ce urmează.

Daniel Caraion, elev în clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, raionul Ștefan Vodă:
„Mă pregătesc mai intens la disciplinele la care urmează să susțin bacalaureatul: limba și literatura română, istoria, franceza și geografia, deoarece BAC-ul este pentru mine o testare a cunoștințelor care îmi va influența direct viitorul. Pentru a susține cu brio examenele, îmi fac mereu temele, cercetez informații suplimentare, privesc «Lecții Online» care chiar îmi sunt de mare ajutor. La momentul actual, orele de la școală îmi sunt suficiente, însă în scurt timp urmează să-mi iau ore suplimentare la franceză și geografie. Recomand tinerilor care urmează să susțină BAC-ul să lase frica de-o parte, să-și pună priorități și să înceapă pregătirea de pe acum și nu în luna mai. În cazul meu, faptul că urmează să susțin BAC-ul îmi afectează în primul rând regimul. Pentru a le reuși pe toate, sunt nevoit să fur din orele de somn și să fac tot felul de teste în timpul lor”.

Doina Ticu, elevă în clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, municipiul Ungheni: „Încerc la toate disciplinele de BAC să mă pregătesc intens, atât la limba română, istorie, limba franceză, cât și la geografie. La momentul de față, ele sunt cele asupra cărora îmi orientez timpul liber, întrucât sunt discipline destul de voluminoase unde este nevoie de maximă concentrare și atenție. Încerc să mă pregătesc sistematic acordând fiecărui obiect în parte o zi din săptămână. Astfel, luni exersez la limba și literatura română: analizez opere literare, caracterizez personaje, identific motive, figuri de stil, imagini artistice, comentez diverse aserțiuni. Marți este timpul pentru istorie. Aici încerc să analizez fiecare temă în parte făcându-mi un algoritm cu idei principale, rețin date istorice, personalități, termeni, dar și relații cauză-efect ce ar putea servi drept argumente în eseu. Miercuri, lucrez intens asupra limbii franceze scriind eseuri pe diverse teme, exersând itemi de gramatică și încercând să îmi îmbogățesc vocabularul. Joi, cercetez hărți, grafice și revizuiesc materialul studiat la geografie. Întrucât am învățat sistematic pe parcursul anilor de liceu, la moment nu am nevoie de ore suplimentare și încerc individual să repet cele studiate și să exersez. Pentru a susține cu succes examenele de absolvire a liceului este necesar: să ne păstrăm calmul și să trecem la acțiune, să alocăm timp obiectelor în ordinea priorităților, să cerem ajutor sau să facem ore suplimentare la obiectele care sunt problematice și, nu în ultimul rând, să conștientizăm că suntem o entitate individuală, iar succesul va fi pe măsura eforturilor noastre. În cazul unor activități extrașcolare, timpul devine o sursă și mai prețioasă. Acesta este repartizat în ordinea priorităților, iar dacă într-o anumită zi calendarul îmi amintește despre pregătirea pentru un anumit obiect, însă starea interioară pentru un altul, atunci prefer să-mi ascult vocea lăuntrică și să-l îndeplinesc pe cel din urmă cu cea mai mare sârguință. Chiar dacă am înlocuit într-o zi pregătirea de BAC cu altă activitate, îmi asum consecințele și revizuiesc materialul de studiu în altă zi a săptămânii”.

Buca Cristian, elev în clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Elada”, satul Măcărești, raionul Ungheni: „Disciplinele cărora le acord mai multă atenție sunt cele la care voi susține examenul de bacalaureat, și anume: limba și literatura română, istoria, limba franceză și geografia. Acestea sunt disciplinele cărora le acord mai multă atenție și chiar dacă la unele discipline, cum ar fi istoria și limba franceză, întâmpin unele greutăți, încerc în măsura timpului și a capacităților mele să mă încadrez și să țin pasul cu programa școlară. Încerc să mă pregătesc cât mai sistematic și să fiu cât de activ pot în timpul orelor. Cât despre durata orelor de la școală și orele săptămânale, nu prea sunt suficiente căci acestea sunt niște materii foarte voluminoase și necesită foarte mult timp, dar în ciuda faptului că sunt voluminoase, eu îmi folosesc timpul liber pentru a le studia și pentru a fi cât mai pregătit pentru acestea. Încerc să îmi îmbogățesc vocabularul și să aflu informații noi, să lecturez cărți care sunt necesare pregătirii pentru examenele de bacalaureat și să lucrez adăugător la temele pe care nu prea le-am înțeles sau la ceva ce nu îmi este clar, iar aceasta o fac atât din sursele școlare, cât și din mediul online. După mine, pentru a avea succes la examenul de bacalaureat, este necesar să studiem cât mai intensiv, să fim cu gândul la ore și să ne păstrăm calmul, să avem încredere în forțele proprii, dar totuși, în același timp, trebuie să muncim pentru scopurile noastre, să muncim adăugător la obiectele la care avem examene și să fim cât mai responsabili, să nu absentăm de la ore și să încercăm să ne însușim materialul nou. Cât despre timpul meu liber, pot spune că acesta a devenit ceva foarte important și prețios; încerc să îmi împart timpul necesar pentru toate activitățile la care particip, atât cele școlare – cum ar fi învățatul, temele pentru acasă și lectura –, cât și cele extrașcolare – cum ar fi participarea în mai multe echipe de voluntariat: «Hai Ungheni» și «Consiliul Raional de Tineret Ungheni». Timpul este ceva ce îmi lipsește în unele perioade, însă încerc să îl gestionez cât mai rațional și să fac față tuturor provocărilor întâmpinate. Timpul personal este foarte puțin, însă îmi asum acest fapt și sunt bucuros deoarece folosesc timpul liber pentru a mă dezvolta și a-mi atinge scopurile, unul dintre acestea fiind susținerea examenului de bacalaureat cu note pozitive”.

Rusu Mariana, elevă în clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, municipiul Ungheni: „Toată atenția mea acum și în viitorul apropiat este îndreptată strict spre disciplinele de BAC: limba și literatura română, geografia, istoria, limba franceză. Am ales această strategie fiindcă este, după părerea mea, cea mai eficientă și deoarece este bazată pe concentrare și a fost testată de mulți prieteni sau colegi de ai mei absolvenți. Eu mereu am fost genul de persoană cu planuri bine structurate, iar pregătirea pentru susținerea examenelor de bacalaureat nu a fost o excepție. Deci eu am ales tehnica micilor pași, ceea ce înseamnă că zilnic ofer timp (două-trei ore) pentru exersare și învățare la toate cele patru discipline. Ideea constă în faptul că trebuie zilnic să fac măcar ceva, de exemplu: să citesc câteva pagini dintr-o operă din literatura română, să învăț câteva cuvinte noi în franceză sau să privesc un film istoric. De asemenea, revizuiesc toate temele din clasele X-XI. Încă nu am recurs la ajutorul profesorilor pentru studii adăugătoare, deoarece consider că este mult prea devreme și momentan mă descurc singură. Însă la sigur o voi face în ultimele trei luni dinaintea examenului pentru a-mi cizela cunoștințele. Probabil e banal sfatul pe care aș vrea să îl ofer altor tineri care au de susținut examenul de bacalaureat, dar totuși consider că cel mai bine ar fi să nu se lase învăluiți de panică – mai bine ar folosi această energie pentru exersare. Până la urmă, este doar un examen, iar dacă au reușit atâtea generații, cu siguranță vom putea și noi. Efectiv setați-vă scopuri și creați strategii și planuri de învățare. Descoperiți modul vostru unic de asimilare. De asemenea, un sfat valoros: citiți atent programa nouă de BAC și parametrii, baremul de corectare. Străduiți-vă să scrieți conform baremului pentru a acumula punctaj maxim. Încercați să scrieți un model de BAC la viteză pentru a vă încadra ulterior în timp. Nu pot să nu menționez alimentația sănătoasă, activitatea zilnică și odihna/somnul, căci de acești factori depinde nivelul de energie și de concentrare. La rândul meu, nu pot să neg că pregătirea pentru BAC îmi fură practic tot timpul. La un moment dat, am realizat că pe lângă temele pentru acasă nu mai fac nimic. Calitatea vieții desigur că a scăzut și a creat un fel de anxietate și tensiune, mai bine zis panică. Acum însă mă străduiesc să acord atenție și intereselor mele, dezvoltării personale. În fiecare zi, încerc să îmi îmbunătățesc time-management-ul, să fac journaling, să duc o oarecare evidență și să îmi aleg prioritățile. Eu consider că, indiferent de circumstanțe, oamenii pot duce un mod de viață care i-ar satisface”.

Stoica Dumitru, elev în clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Elada”, satul Măcărești, raionul Ungheni: „Cel mai intens mă pregătesc la disciplinele la care voi avea de susținut bacalaureatul: limba și literatura română, istoria, geografia și limba engleză. La fiecare disciplină mă pregătesc în egală măsură, chiar dacă unele necesită o pregătire mai intensă. Din cauză că anul acesta vom susține primii bacalaureatul după programa nouă, mai mult exersez și mă pregătesc în clasă cu profesorii, pentru că este foarte greu să găsești ceva teste de exersare adaptate noilor schimbări. Orele de la școală nu sunt suficiente, 45 de minute nu sunt de ajuns pentru a înțelege bine o temă și, desigur, învăț mai profund acasă tema, însă la disciplinele la care nu avem bacalaureatul am mai multe teme pentru acasă de făcut decât la disciplinele la care trebuie să mă pregătesc mai bine pentru a avea reușită la BAC, iată de ce nu reușesc să înțeleg atât de bine temele și nu îmi rămâne timp liber pentru a putea exersa și cunoaște materia așa cum trebuie. Examenele de bacalaureat au schimbat total lucrurile ce țin de timpul meu. Anul trecut, dacă puteam participa la oricare activitate care se desfășura în localitate, acum trebuie să renunț la majoritatea dintre ele. La fel, nu pot dedica la fel de mult timp hobby-ului meu, fotografia. Cu toate acestea, îmi dau bine seama că acum cel mai important este să susțin cu brio examenele de bacalaureat. Nu cred că există o modalitate ideală pentru toți elevii de a se pregăti pentru examene, de aceea nu aș vrea să vin cu sfaturi. Fiecare trebuie să aleagă ceea ce i se potrivește cel mai bine, ceea ce îl va face eficient și nu anxios”.

Maria Chiseliță, elevă în clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, raionul Ștefan Vodă: „Sinceră să fiu, nu știu la ce să mă aștept în acest an, de aceea mă pregătesc de tot ce e posibil. Bineînțeles că am rezolvat deja toate exemplele de teste ce ni le oferă programa de BAC a anului curent. Și deși studiem după curriculumul nou, și eu, dar și colegii mei de clasă rezolvăm testele de BAC din anii precedenți. Mai fac ore adăugătoare de matematică și limbă engleză și sper din tot sufletul ca acestea să mă ajute să susțin mai bine bacalaureatul. Pentru toți tinerii ce urmează să susțină BAC-ul aș avea doar un singur mesaj: dacă sunteți siguri că după clasa a IX-a veți merge la liceu, luați-vă ore adăugătoare de pe atunci, că în ultimul an nu mai reușești nimic să repeți și riști să ai multe nopți nedormite. De asemenea, decideți la început de clasa a X-a ce disciplină luați la solicitare și focusați-vă pe ea – ajută mult. Odată cu pregătirile pentru BAC, am mai puțin timp liber pentru activități extra-curs și din păcate și mai puține ore pentru somn, iar cu fiecare zi cu cât mă apropii de primăvară, simt că acestea vor scădea considerabil”.

Dar voi cum vă pregătiți de BAC?

Autoare: Alina Zibrițchi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente