Oamenii care muncesc în domeniul educației din Moldova nu simt că sunt o prioritate, iar sectorul lor nu pare să aibă parte de o reformă importantă nici în perioada actualei guvernări. O specialistă în educație a dezbătut pe larg subiectul în cadrul podcast-ului „Mai Departe” cu Artur Gurău.
Michelle Iliev, care este managera proiectului Edu Tolk, a vorbit despre câteva dintre punctele dureroase ale domeniului învățământului, despre care spune că se află într-un mare haos în prezent. „Educația și cultura la noi mereu au fost pe ultimele locuri. Consecințele deja le vedem cu toții. Noi nu avem oameni pe care să-i angajăm, noi nu avem suficienți profesori care să motiveze elevii, noi creștem niște generații despre care toată lumea se întreabă ce se va întâmpla cu ele când vor absolvi, mai ales în contextul pandemiei, când o zi e online, alta e la școală, e haos”, a declarat specialista în educație în cadrul podcast-ului.
Ea vine și cu anumite soluții care ar trebui implementate cât mai curând. „Aici sunt două etape de rezolvare a problemei. Prima ar fi să motivăm profesorii, pentru că, în momentul în care el primește 4 000 de lei, tu nu ai cum să-l motivezi să mai învețe ceva nou, să se poată dezvolta și să corespundă cu viziunile elevilor de astăzi, dar și cu cerințele lor. Elevii de astăzi au alte viziuni și pot fi plictisiți, deoarece diferența de comunicare între ei și profesori este tare mare. În al doilea rând, ar trebui să facem un fond în care să nu existe doar calificările actuale, gradele didactice care sunt făcute doar pentru certificat, ci să le facem și lor un program ca să le fie interesant”, spune Michelle Iliev în podcast-ul „Mai Departe” cu Artur Gurău
Ediția video a podcast-ului „Mai Departe” cu Artur Gurău și Michelle Iliev o puteți urmări mai jos.
Găsiți podcast-ul „Mai Departe” cu Artur Gurău pe Spotify, Apple Podcasts, Yandex Music, dar și pe multe alte platforme de audio streaming.