Organizația Națiunilor Unite în Moldova, în parteneriat cu autoritățile publice, organizațiile internaționale și societatea civilă se alătură Campaniei Secretarului General al ONU.
Această marchează campania anuală cu privire la eliminarea violenței împotriva femeilor „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen” (25 noiembrie – 10 decembrie 2021) cu genericul global: „Colorează lumea în oranj: Elimină violența împotriva femeilor acum”. Campania reiterează necesitatea de a lupta pentru eradicarea imediată a violenței în bază de gen și pentru crearea unei lumi în care fetele și femeile se simt în siguranță.
Anul 2021 a marcat un pas important pentru Republica Moldova în direcția eliminării violenței în bază de gen prin ratificarea Convenției de la Istanbul. Ratificarea Convenției de la Istanbul reprezintă un progres semnificativ în contextul în care pandemia COVID-19 a intensificat cazurile de violență împotriva fetelor și femeilor, în special violența domestică, accentuând necesitatea unor acțiuni ferme și imediate. Astfel, Campania 16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen, în Republica Moldova, va pune în prim plan vocile femeilor învingătoare ale violenței, care pledează pentru drepturile lor și creează exemple pentru cei/cele care au nevoie de soluții pentru a rupe cercul vicios al violenței.
În cadrul campaniei, Organizația Națiunilor Unite în Moldova, împreună cu Parlamentul, Guvernul Republicii Moldova, administrațiile publice locale, organizațiile societății civile și comunitățile internaționale, cu motto-ul campaniei globale „Colorează lumea în oranj: Elimină violența împotriva femeilor acum!” și cu sloganul local „Uniți împotriva violenței”, planifică să organizeze un șir de activități online și offline, precum și campanii în mass-media și pe rețelele de socializare, în vederea combaterii stereotipurilor de gen, încurajării femeilor care suferă din cauza violenței să vorbească și să raporteze cazurile de violență precum și promovării importanței implicării bărbaților în eliminarea violenței împotriva femeilor.
Campania va fi lansată în data de 25 noiembrie la Parlamentul Republicii Moldova unde va avea loc un dialog dintre învingătoarele violenței și reprezentanți/te ai Parlamentului, Guvernului, organizațiilor internaționale, misiunilor diplomatice și organizațiilor societății civile. Evenimentul își propune să identifice acțiuni și inițiative comune, precum și soluții în vederea eliminării violenței împotriva femeilor și fetelor, prin intermediul reformelor legislative, inițiativelor de politici, implementarea programelor de prevenire și răspuns la nivel local și național etc.
„Violența poate lua diferite forme: fizică, economică, psihologică și altele. Este important ca fiecare din noi să-și cunoască drepturile și să cunoască unde să caute ajutor. La fel, este important ca cei care au nevoie de ajutor și protecție, să le obțină. Avem nevoie de mai multe acțiuni și nu cuvinte. Avem nevoie de solidaritate și ca bărbații și băieții să devină campioni în eliminarea violenței împotriva femeilor. Să continuăm să ne unim eforturile pentru a promova drepturile femeilor în Moldova pentru a construi un viitor fără violență.”, a menționat Simon Springett, Coordonator rezident ONU Moldova.
„Trebuie să arătăm că lucrăm împreună în vederea creării unei societăți în care agresorii sunt trași la răspundere, iar femeile și fetele se simt în siguranță, indiferent de locul sau societatea în care trăiesc, locurile lor de muncă, și rolurile pe care aleg să le aibă în societate. Trebuie să facem un pas în urmă, să evaluăm ceea ce deja s-a făcut și să ne întrebăm: Ce putem face pentru a produce o schimbare? Câte femei din cele pe care le știu au trecut prin violență și nu au vorbit despre experiența lor? Cum pot să le ajut? Cum pot să ajut femeile și fetele pe care nu le cunosc, dar care trebuie să fie în siguranță? Acestea sunt întrebările pe care trebuie să ni le adresăm în fiecare zi. Indiferent de poziția noastră în societate, cu toții avem puterea de a produce o schimbare.”, Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.
Pentru a-i/le susține pe cei/cele care nu sunt auziți/auzite, îndemnăm femeile și bărbații să se implice, să urmărească și să distribuie produsele publicate în rețelele de socializare pe paginile UN Women Moldova și ONU Moldova, utilizând hashtag-urile #ColoreazaLumeaInOranj #16Zile și să „coloreze în oranj” locurile de muncă și ținutele.