(vox) Ce citesc tinerii? Recomandări de lectură de la liceenii din satul Măcărești

vox1

În ultima perioadă, cititul în rândul tinerilor devine tot mai popular. În acest sens, am discutat cu șapte liceeni din satul Măcărești pentru a afla ce mai citesc ei. Vedeți mai jos ce recomandă tinerii, de ce citesc și ce este lectura pentru ei.

Toma Marta, elevă în clasa a XII-a, profil umanist, Liceul Teoretic „Elada”

„Lecturez orice am la îndemână. De la romane polițiste, până romane autobiografice, de dragoste, de aventură. Nu am o preferință anume când vine vorba de lectură, dar un lucru esențial în alegerea unei cărți ține de tematica acesteia: este abordată o problemă de actualitate, conține exemple și sfaturi de viață, mă ajută să-mi dezvolt personalitatea sau are un impact asupra modului de gândire. Citesc pentru că în modul acesta mă instruiesc. Lectura mă atrage spre cunoaștere, spre dezvoltare, spre lumi noi și spre gândire rațională. Îmi place să iau anumite personaje ca model după care să îmi croiesc propriul caracter.

Pentru tinerii liceeni care se avântă în lumea cărților le-aș recomanda romanele care sunt cele mai aproape de sufletul lor. Dacă sunt pasionați de crime, adevăr, dreptate, le-aș recomanda romanele Agathei Christie. Un roman impresionant ar fi «Uciderea lui Roger Ackroyd». Pentru cei care sunt interesați de legile din Arabia Saudită și de cărți autobiografice, le pot sugera romanele «Arsă de vie» de Souad, «Prizonieră în Teheran» de Marina Nemat. De asemenea, un roman emoționant este și «Necredincioasa» de Ayaan Hirsi Ali. Pentru iubitorii de romane de dragoste, le-aș sugera «Fulgi de iubire» de John Green, «Ce a lăsat în urma ei» de Ellen Marie Wiseman. Pentru tinerii pentru care aventura și fantasticul este un criteriu de selectare a romanelor, le-as recomanda «Elias și spioana Cărturarilor» de Sabaa Tahir.

Lectura este un mod de detașare de problemele, negativismul și fărădelegile realității. Personal, citesc din curiozitate, cartea îmi este prietenul meu de încredere. Oricând am nevoie de un sfat, de o îndrumare, de liniște interioară, pot să mă încredințez totalmente cărților.”

Dana Angheluș, elevă în clasa a X-a, profil umanist, Liceul Teoretic „Elada”

„Îmi place mult să citesc romane, și anume romane de dragoste. Citesc pentru că încerc într-un fel sa mă regăsesc printre filele cărților. În ultima perioadă, lectura joacă un rol foarte important în viața mea. Pot spune că din cărți am învățat multe lucruri care cu siguranță au reușit și reușesc să mă ghideze. Recomand tuturor să lectureze, astfel se va forma o societate cultă, o societate care comunică și vorbește corect. În opinia mea, lectura pune bazele fiecăruia dintre noi. Citesc, citesc din plăcere, din plăcerea însetată de a-mi crea o personalitate culturală.”

Ciobanu Adelina, elevă în clasa a XII-a, profil umanist, Liceul Teoretic „Elada”

„Sunt atrasă mai mult de romanele fantasy, deși îmi plac mult și cele de dragoste, însă pe astea îmi e mai greu să le găsesc pe placul meu. Deseori, îmi iau romanul, citesc câte 100-150 de pagini și îl abandonez din cauza că nu mă atrage. Nu sunt un cititor înrăit și nu am foarte multe cărți în lista mea, însă din cărțile pe care le-am citit până acum, aș recomanda cu încredere romanul «Temă pentru acasă» de Nicolae Dabija, care este romanul meu de suflet, «Amintiri din viitor» de Andreea Russo (pe care o citesc acum, apropo), «Magicianul» de John Fowles și «Magda» de Ana Onică. Aceste cărți sunt adevărate lecții de viață și pot spune cu încredere ca am învățat câte ceva din fiecare.

Am început să citesc în clasa a VIII-a la cerința profesoarei de limba română. Prima carte a mea a fost «Coliba unchiului Tom» de Harriet Beecher Stowe. Când am mers să duc acea carte la bibliotecă, doamna bibliotecară m-a obligat, pot spune, sa îmi iau cartea «Temă pentru acasă». Am început să o citesc și nu m-am mai putut opri, am terminat-o într-o noapte, după care a urmat încă o carte, încă una și încă una…

Citesc, în primul rând, pentru a-mi dezvolta cultura și vocabularul, despre care mi-am dat seama în primul an de liceu că e cam sărac, iar în al doilea rând, din plăcere. Lectura este ceva foarte important. Este locul unde pot evada pentru a mă relaxa pentru a învăța lucruri noi și lecții de viață.”

Ungureanu Cristina, elevă în clasa a XI-a, profil umanist, Liceul Teoretic „Elada”

„Cărțile joacă un mare rol în viața mea și m-au influențat să devin cine sunt astăzi. Citesc deoarece așa am simțit că pot să cresc. Și nu pentru că mi-au spus-o alții, ci pentru că am descoperit-o eu. După fiecare carte sunt alta. Poate mai bună sau poate mai rea, însă sunt alta în sens că «am evoluat». Fiecare carte mi-a adus ceva nou, ceva interesant, ceva care mi-a dat de gândit, ceva ce m-a făcut mai curioasă. În general, prefer cărțile cu tematică istorică, dar nu ezit să încerc și alte genuri: motivațional, de dragoste, ficțiune.

De mică, de când am citit cartea «Copiii în cătușele Siberiei», am primit această plăcere imensă pentru cărțile istorice despre cum erau generațiile din trecut. Am rămas foarte impresionată și mi-a dat o poftă imensă de citit.

Aș recomanda semenilor mei, în primul rând, să citească, nu contează ce, doar să citească, căci un tânăr care citește se va putea integra oriunde și în orice grup. Datorită cunoștințelor sale, va putea să poarte orice discuție și va reuși să se facă plăcut și apreciat. Cartea oferă tânărului o strălucire aparte. Totuși, aș recomanda să citiți «Temă pentru acasă» de N. Dabija, «Ora 25» de C.V. Gheorghiu, «De vorba cu Emma» de V. Cipileaga, «Tatăl celuilalt copil» de Parinoush Saniee, «Insomnii» de Irina Binder, «Fata cu vise alb-negru» de Andreea Russo.”

Lazăr Mihaela, elevă în clasa a XI-a, profil umanist, Liceul Teoretic „Elada”

„La momentul de față, am finalizat de lecturat cartea «Arsă de vie» scrisă de Souad, iar ca recomandări, aș propune unele lecturi pe care doresc și eu cât în curând să le încep, cum ar fi: «Cum să te îndrăgostești» de Cecilia Ahern, «Un an la Oxford» de Julia Whelan, «Te blestem să te îndrăgostești de mine» de Nicolae Dabija, «Aleea cu licurici» și «A doua șansa» ambele scrise de Kristin Hannah. Consider că lectura este ghidul după care noi învățăm unele lucruri din momentele trăite și de la personaje și că anume lectura este esențialul unui comportament decent și un vocabular cât mai dezvoltat. Prin intermediul lecturii ne demonstrăm și ne arătăm buna creștere.”

Stoica Dumitru, elev în clasa a XII-a, profil umanist, Liceul Teoretic „Elada”

„Cititul mă ține ocupat și, de asemenea, mă ajută să îmi petrec timpul într-un mod cât mai favorabil. Nu doar că mă distrage de la problemele pe care le am, dar și mă ferește de monotonie. Cărțile sunt surse excelente de recreere și reprezintă un mod prielnic de a scăpa de plictiseală. Și cum ele creează lumi noi și nemaivăzute, tu vei fi mult mai relaxat(ă) și mai revitalizat(ă) dacă vei citi. Eu recomand tinerilor următoarele cărți: «Tatuatorul de la Auschwitz» de Heather Morris, «Și a fost noapte» de Aureliu Busuioc, «Tatăl celuilalt copil» de Parinoush Sanie, «Amintiri din viitor» de Andreea Russo, «Fata cu vise alb-negru» de Andreea Russo, «Fata din vis» de Arwen Emma și «Fetița din scrisoare» de Emily Guins.

Viața este plină de provocări. Trecem prin diferite etape, ne dezvoltăm și uneori avem nevoie de cineva sau de ceva care să ne motiveze. Dacă citim cărți inspiraționale despre experiențe de viață sau biografii, viața noastră se poate schimba. Asemenea cărți ne încurajează, ne dau sfaturi și ne ajută să ne atingem obiectivele personale. Practic, te inspiră să devii un om mai bun. Citiți, citiți absolut orice, numai așa veți parcurge calea spre o mai bună versiune a voastră!”

Autoare: Alina Zibrițchi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente