Victor Munteanu, avocatul lui Alexandr Stoianoglo, vine cu o reacție în urma deciziei Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de al desemna pe Andrei Balan, procuror în Procuratura Anticorupție, pentru anchetarea Procurorului General suspendat, vizând pretinsele acțiuni ilegale în cazul absolvirii de răspundere a celor care au deportat profesorii turci din Republica Moldova.
Victor Munteanu susține că decizia emisă de CSP este una contrar normelor legale și respinge orice acuzație precum că Alexandr Stoianoglo ar fi implicat în acest caz.
„În ceea ce privește decizia menționată a CSP, aceasta surprinde prin ignoranța și lipsa de analiză a hotărârii Curții europene a drepturilor omului (CtEDO) în cauza Ozdil și alții împotriva Republicii Moldova din data de 11 iunie 2019 (cazul expulzării profesorilor turci) în care CtEDO a constatat, printre altele, că expulzarea profesorilor turci s-a datorat lipsei unui mecanism de control judiciar al notelor informative ale Serviciului de Informații și Securitate (SIS).
Publicul este manipulat că Alexandr Stoianoglo ar fi responsabil, de fapt, de expulzarea profesorilor turci din cauza neglijenței parlamentarilor, responsabili de adoptarea amendamentelor la legislație pentru a remedia constatările CtEDO. Mai mult, din incompetență sau ignoranță, de către membrii CSP a fost încălcată flagrant hotărârea Curții Constituționale din 13 noiembrie 2020 pe marginea sesizării nr. 54a/2020, depusă de deputatul Dumitru Alaiba, prin care expulzarea în baza notelor informative ale SIS a fost constatată ca fiind ilegală.
Paradoxal, decizia recentă a CSP de a-l cerceta pe Alexandr Stoianoglo pentru expulzarea profesorilor turci ”se bate cap în cap” anume cu omisiunile parlamentarilor de a implementa hotărârile CtEDO și ale Curții Constituționale”, scrie Victor Munteanu, unul dintre avocații lui Stoianoglo.
Amintim că ieri, 18 noiembrie, ex-depuptata Platforma DA Inga Grigoriu a depus un denunț pe numele lui Alexandr Stoianoglo ca acesta să fie cercetat pentru că i-ar fi absolvit de răspundere pe responsabilii care au deportat profesorii turci din Moldova. Această solicitare a fost acceptată de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).
Anterior, Alexandr Stoianoglo a declarat că nu a fost responsabil de dosarul inițiat cu mult timp înainte de a fi numit în funcția de Procuror General și că nu este de competența sa să decidă asupra desecretizării dosarului respectiv. „Oare eu am examinat acest dosar? Dacă nu eram eu, acest dosar nici nu ar fi ajuns în judecată”, a spus Procurorul General suspendat luni, după ședința de judecată de ieri, de la Curtea de Apel Chișinău, unde magistrații s-au expus asupra demersului depus de avocații șefului PG, care au cerut ca măsura de arest la domiciliu să fie anulată.
Pe 11 iunie 2019, CtEDO a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25 000 de euro cetăţenilor turci.
În Turcia profesorii au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara grup terorist și responsabilă pentru lovitura de stat din Turcia din 2016. Trei dintre profesorii turci expulzați au fost deja condamnați la închisoare, cu sentințe între șase și nouă ani.