„Noi nu tolerăm discriminarea de orice fel.” Ministerul Apărării s-a autosesizat pe marginea cazului tânărului soldat gay

dsdsd

Societatea moldovenească a fost bulversată în anul 2018 de un coming out când Andrei Kolioglo, un tânăr din UTA Găgăuzia, a publicat pe profilul său de VKontakte un mesaj în care declara că este gay. A urmat o perioadă în care el era amenințat cu moartea, însă după mai multe luni de mediatizare a cazului, tensiunile s-au domolit. Cu două zile în urmă, activista pentru drepturile persoanelor LGBTQ+ din Moldova, Angelica Frolov, a scris pe profilul ei de Facebook despre un caz în care un alt tânăr gay este supus presiunii și hărțuirii. Marin este soldat, iar despre orientarea lui sexuală s-a aflat după ce acesta a împrumutat telefonul mobil de la un ofițer. Însă tânărul nu a știut că telefonul ofițerului înregistrează audio toate convorbirile. Astfel, discuția cu iubitul lui a fost ascultată, iar informația despre homosexualitatea tânărului a fost făcută publică.

Ieri seara, Marin a înregistrat un mesaj video în care zicea că urma să se prezinte la ora 16.00 la unitatea militară, însă nu o va face pentru că: „În ultimele șase luni, am fost supus hărțuirii în unitatea militară din motiv că sunt gay. Astfel, am decis să nu mă întorc. Sunt pe deplin conștient că acțiunile mele vor fi apreciate ca dezertare. Îmi asum răspunderea pentru posibila pedeapsă, inclusiv cu închisoare, dacă judecătorul va considera necesar să mi-o aplice. Eu îmi datorez, în primul rând mie, respect și o șansă la fericire. Am realizat serviciul militar din aprilie 2021, până la ieșirea în concediu. În acest timp, am făcut cu greu față tratamentului degradant și umilitor la care am fost supus zilnic, inclusiv de conducere. Sunt gata să mă prezint cu avocatul ales la prima citație a organelor de drept”, a spus Marin.

Azi-dimineață, Angelica Frolova a scris pe Facebook că: „Marin este acum în siguranță. Nu putem face publice unele informații pentru siguranța lui”.

Am rugat-o pe Angelica Frolov să vină cu o recomandare pentru persoanele homosexuale care se confruntă cu discriminare, hărțuire la locul de studii, la locul de muncă, într-o unitate militară sau aflate în alte situații similare.

„Eu știu că e nevoie de foarte mult curaj și putere pentru a putea cere ajutor când ești în situația de intimidare, discriminare și hărțuire pe motiv de orientare sexuală și/sau identitate de gen. Știu că uneori crezi că dacă vei tăcea și vei încerca să te comporți astfel, de parcă nu se întâmplă nimic grav, atunci agresorii vor înceta, se vor opri. Însă cercetările în domeniu arată că agresorii nu încetează, mai mult, ei devin tot mai agresivi și mai violenți. Cu cât mai târziu decizi să-i oprești, cu atât mai greu și grav devine. Noi avem toate pârghiile să ajutăm în asemenea situații, pasul cel mai greu pe care trebuie să-l faceți este să ne spuneți că aveți nevoie de ajutor. Mai departe, acționăm noi, organizația Centrul de Informații GENDERDOC-M, care are drept scop protejarea drepturilor persoanelor LGBT+ din Moldova.”

Ulterior, am discutat cu Ministerul Apărării ca să aflăm ce acțiuni se întreprind pe marginea acestui caz. „Ministerul s-a autosesizat și a dispus crearea unei comisii pentru cercetarea acestui caz. Ministerul Apărării nu tolerează discriminarea de orice fel în rândurile militarilor în termen și pe contract. Alte detalii nu vă putem oferi.”

De asemenea, am întrebat dacă ofițerul care a divulgat corespondența tânărului va fi tras la răspundere. Ofițera de presă ne-a comunicat că: „Noi nu știm ce s-a întâmplat, de aceea am creat această comisie care să cerceteze toate circumstanțele și doar când se va încheia aceasta vom reveni cu detalii”.

Potrivit articolului 371, alineatul (1) din Codul penal al Republicii Moldova: „Dezertarea, adică părăsirea unităţii militare, a centrului de instrucţie sau a locului de serviciu în scopul eschivării de la serviciul militar, de la concentrare sau mobilizare, precum şi neprezentarea din acelaşi motiv la serviciu ori la concentrare sau mobilizare în cazurile permisiei din unitatea militară sau din centrul de instrucţie, repartizării, transferării, întoarcerii din misiune, din concediu sau din instituţia curativă, săvârșită de către un militar sau rezervist, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 42 500 de lei la 47 500 de lei sau cu închisoare de până la cinci ani.

Potrivit aliniatului 5 al aceluiași articol, militarul care pentru prima dată a dezertat în condiţiile alineatului (1) se liberează de răspundere penală dacă dezertarea a fost săvârșită în urma unui concurs de împrejurări grele.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente