Pe 26 octombrie la Universitatea Tehnică a Moldovei, s-a desfășurat conferința de totalizare a programului PBLMD (Introducerea învățării bazate pe probleme în Moldova: Spre consolidarea competitivității și șanselor de angajare ale studenților). În cadrul conferinței s-a discutat despre succesele de elaborare, implementare și exploatarea unui proiect național de consolidare a capacităților: cazul proiectului PBLMD, ERASMUS+. Din toate proiectele care au fost implementate de capacity building în perioada 2015-2020, PBLMD a fost selectat ca un proiect cu rezultate foarte bune și cu impact mare.
Conceptul PBLMD este unul total diferit de celelalte programe de studii. Vorbim despre un mod de învățare practic, centrat în primul rând pe student, iar cei din urmă au posibilitatea să facă schimb de experiență și în alte universități din afara țării: în Marea Britanie, Danemarca și Germania.
În cadrul acestui program, sunt implicate șase universități din Moldova: UTM, ASEM, USMF, USM și Universitățile de Stat din Bălți și Cahul.
La UTM, studenții pot accesa programul Inginerie software. Cu ajutorul acestui program, studenții învață să lucreze împreună, iar începând cu anul III, au oportunitatea să se angajeze. De exemplu, în acest an în cadrul PBLMD, au fost înrolați 92 de studenți, iar cererea crește în fiecare an.
PBLMD este un program național care are drept scop îmbunătățirea calității metodologiilor de predare și învățare în sistemul educațional superior din Moldova.