Veniturile bloggerilor, vlogger-ilor și influencer-ilor din Moldova, în vizorul Serviciului Fiscal de Stat

FISC
Foto:ZdG

Serviciul Fiscal de Stat a emis un comunicat prin care anunță că examinează veniturile persoanelor fizice și identifică acele persoane care nu declară veniturile în proporții semnificative obținute din surse terțe. Este vorba despre mai multe activități, printre care se regăsesc activitățile de IT ale companiilor nerezidente și cele de pe rețelele de socializare (vlogger-i, bloggeri, influencer-i).

„Față de persoane fizice se aplică măsuri de conformare voluntară/forțată. În cadrul măsurilor de conformare voluntară, persoana fizică este informată despre datele disponibile Serviciului Fiscal de Stat, divergențele constatate, cu recomandarea de a declara integral veniturile obținute”, se arată într-un comunicat emis de FISC.

Conformei aceleiași surse, sursele de identificare a persoanelor fizice care obțin venituri, dar nu le declară corespunzător sunt diverse.
1. Venituri obținute din prestarea serviciilor către companii IT nerezidente, rețele de socializare.
În rezultatul măsurilor de conformare benevolă întreprinse, 162 de contribuabili s-au conformat voluntar și au prezentat declarațiile cu privire la impozitul pe venit, declarând venit impozabil obținut în valoare de 21 478 160 de lei și impozit pe venit în sumă de 2 338 820 de lei.
2. Câștiguri din jocurile de noroc.
Pe parcursul anului 2021, de către SFS au fost întreprinse măsuri de conformare voluntară față 1 412 persoane fizice care, în anul 2020, au obținut venit din câștigurile de la jocurile online și pariuri sportive, în sumă totală de 116 255 380 de lei. Ca urmare a acțiunilor de informare și conformare voluntară, 488 de persoane fizice au declarat venit din câștigurile de la jocurile online și pariuri sportive, în sumă totală 13 286 390 de lei.
3. Din sursele disponibile (bănci, cadastru).
Ca urmare a măsurilor de conformare voluntară aplicate față de persoanele fizice selectate din sursele disponibile (bănci, cadastru), cinci persoane au prezentat declarațiile privind impozitul pe venit, declarând venituri obținute în sumă de 360 150 de lei și impozit pe venit în sumă de 31 280 de lei.
4. Rețele de socializare.
În perioada anului 2021, a fost examinată activitatea bloggerilor, vlogger-ilor și influencer-ilor față de care au fost întreprinse acțiuni de conformare voluntară/forțată.

„În nouă luni ale anului 2021, de către organul fiscal au fost efectuate 61 de verificări fiscale la persoane fizice cu utilizarea metodelor indirecte de estimare a venitului impozabil, în conformitate cu prevederile Capitolului 111 al Titlului V din Codul fiscal. În rezultatul verificărilor fiscale efectuate la persoane fizice, au fost calculate suplimentar la buget impozite, taxe, penalități și amenzi în sumă totală de 63 243 170 de lei. Menționăm că persoanele care nu sunt predispuse de a se conforma voluntar sunt supuse controlului fiscal”, se mai arată în comunicat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente