(foto) „Dincolo de formă”. Vernisaj de artă contemporană la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Main-7

Marți, 26 octombrie 2021, ora 16.00, Muzeul Național de Artă al Moldovei va inaugura expoziția de artă contemporană intitulată – „Dincolo de formă”. Iar curatorul expoziției va fi Azzurra Immediato, istorică și critică de artă. 

Dincolo de formă este o expoziție care pune în dialog itinerarii estetice a cinci artiști italieni, de renume internațional: Mimmo Rotella, Tano Festa, Pietro Finelli, Luca Coser, Paolo Manazza, după un fir roșu capabil să lege poticile lor printr-o matrice care de la începutul anilor 1900 până astăzi a conturat o figurație generată de o tensiune către abandonarea formei academice, a mimesis-ului, în favoarea unei ex-forme, o gramatică picturală epifanie de fluctuații interne, departe de clasicism și purtătoare cu adevărat de un substrat vizionar, limbic și enigmatic, liric diferit dar la fel de evocator.

Prin urmare, „Dincolo de formă” intenționează nu doar să compare cele cinci personalități, ci mai degrabă, printr-un dialog sincopat între operele fiecăruia, să inițieze un proces relațional, în care Arta se propune ca mediu relațional și ontologic, capabil să depășească limitele percepției, să treacă într-o altă dimensiune imaginară.

# Luca Coser (1965) artist și profesor al Academiei de Arte Frumoase Brera, percepe realitatea ficțiunii artistice ca o orientare; în această logică opera sa se justifică ca un fel de pictură de interior, unde arhitectura este oferită tocmai de produsele artei, fie ele literatură, pictură, cinema, printr-un proces de artă pentru artă, artă despre artă.

# Tano Festa (1938-1988), pictor și fotograf, exponent al Școlii Piazza del Popolo, avangardă pop italiană, a propus un limbaj new dada în mod extraordinar de excentric și conceptual, până când a găsit în pictură vehiculul unei reinterpretări a trecutului în cheie geometrică și rafinată.

# Pietro Finelli (1957), artist și curator, după un trecut de experimentare asupra materiei, astăzi investighează pictura printr-o dinamică interesantă care pornește de la viziuni urbane și imagini ale cinematografiei americane noir din anii 1940 si 1950, potrivit unei confruntări spațiale și poetice, în care detaliul este protagonist.

# Mimmo Rotella (1918-2006), artist și figură-cheie al Nouveau Réalisme-ului și al curentului Pop Art, abandonează figurația picturală descoperind valența afișului publicitar ca vehicul al expresie artistice, prin intermediul décollage-ului, căruia îi unește assemblage-ul și ready made-ul. Combinarea acestor limbaje, elaborări din ce în ce mai complexe și diferite, inclusiv cele fotografice, este menită să submineze conceptul de figurație convențională.

# Paolo Manazza (1959), artist și expert în artă, după ce a studiat pictura antică și rezultatele informale ale Școlilor din New York și Europa ale anilor 1950, experimentează astăzi suprapunerile cromatice într-o pictură neo-informală care combină forța gesturilor cu vibrațiile culorii.

# Azzurra Immediato, storică și critică de artă, s-a născut la Benevento și locuiește la Bologna unde a absolvit Arte la DAMS (Discipline ale artelor, muzicii și spectacolului) și ulterior, a abosolvit Laurea Magistrale în Istoria Artei Medievale și Moderne, la Alma Mater Studiorum (Universitatea di Bologna). Ajunge în prezent după ani de muncă în HR, colaborând cu importante reviste online, scriind despre artă, fotografie, design, teatru și cinema. A urmărit și urmărește diverși artiști afirmați și neafirmați, de câțiva ani colaborează cu unele galerii în calitate de critică, în special în proiectare, redactare și editare de cataloage și cărți de artă, organizare de expoziții monografice și colective. Lucrează, de asemenea, la instalații și proiecte artistice de altă natură. Pasiunea sa pentru fotografie îi permite să tindă spre căutarea de noi limbaje, iar în ultimii ani, pe lângă afecțiunea ei, a organizat și dirijat câteva expoziții în colaborare cu fotografi italieni și străini, în muzee naționale sau festivaluri, împreună cu proiecte de caritate și artoterapie din patronajul universității. Ultimii ani au fost marcați de câteva expoziții personale importante în Sudul Italiei și altele în Emilia Romagna, împreună cu un important atelier susținut cu fotograful Paolo Verzone, la Photolux din Lucca, timp de doi ani consecutivi, axat pe estetica imaginii. Ultimele luni au vizat și arta video, și teoria limbajelor multimedia. De asemenea, este una dintre semnatarii Manifestului Art Thinking și atribuie culturii un rol central în existența umană, iar curiozității pentru lume – o valoare ce nu trebuie uitată niciodată.

Muzeul Național de Artă al Moldovei atenționează că accesul la evenimente se produce prin prezentarea Certificatului verde Covid-19!

Durata expoziției: 26 octombrie-21 noiembrie 2021.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente