Într-un articol anterior, am vorbit despre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală din Moldova, care sunt primele semnale care ar trebui să motiveze un tânăr sau o tânără să se adreseze la medic, dar și cum variază perioada de incubație a infecțiilor. Continuăm subiectul bolilor cu transmitere sexuală din perspectiva de siguranță. În acest context, am discutat cu medicul dermatovenerolog din cadrul centrului prietenos tinerilor „Neovita”, Dumitru Rubanovici, scrie sexplicatii.md.
Potrivit specialistului, din totalul adolescenților care se adresează la specialistul dermatovenerolog, 80 % o fac pentru că au probleme cu tenul acneic. În legătură cu bolile cu transmitere sexuală, se adresează doar 10-15 % din totalul de tineri. Medicul specifică faptul că se atestă o îmbunătățire a datelor statistice ce țin de bolile cu transmitere sexuală. De exemplu, în ultimii doi-trei ani, nu a înregistrat niciun caz de sifilis în rândurile adolescenților.
Cu toate că, în prezent, situația pare să se îmbunătățească, trebuie să vorbim despre subiectul infecțiilor, pentru ca dinamica să fie în continuare pozitivă. Dumitru Rubanovici ne spune despre bolile cu transmitere sexuală care aparent la etapa inițială nu sunt grave, dar treptat, dacă nu sunt tratate, pot duce la consecințe grave. „Așa-numitele uretrite gonococice cum ar fi clamidioza, trichomoniaza, candidoza care, netratată la timp, poate provoca complicații mai târziu la băieți, uretrite, prostatite de alt gen. La fetițe – anexite, colpite.”
Aceste boli, netratate la timp, pot duce și la sterilitate în cuplu. Prin urmare, procesul de concepere a unui copil ar putea fi anevoios sau chiar imposibil. Din acest motiv, tinerii trebuie să cunoască care ar fi primele simptome la care să se adreseze unui medic specialist.
„Dacă este o uretrită negonococică, primele semne pot să apară după două-trei săptămâni și se manifestă prin careva eliminări numite picături matinale. La băieți, pot fi eliminări neînsemnate de culoare albicioasă și, de regulă, așa erupții, așa eliminări apar după o cină copioasă, adică dacă seara a mâncat ceva copios, condimentat și dimineața se trezește cu careva eliminări. Tot așa poate să fie și în cazul domnițelor – eliminări incolore, fluide –, dar iarăși, disconfortul persistă în timpul micțiunii, e necesară o adresare la specialiști.”
Despre herpesul genital
De asemenea, există o serie de infecții cu transmitere sexuală care pot deveni cronice și le pot da tinerilor multe bătăi de cap. Printre acestea se numără și herpesul genital care poate apărea în funcție de starea psiho-emoțională a adolescentului sau adolescentei sau în funcție de factorii de stres. Deși herpesul genital poate reapărea ori de câte ori tânărul sau tânăra se confruntă cu o situație complicată și este foarte contagios, medicul spune că, atât timp cât adolescenții și adolescentele sunt responsabili (responsabile) în a respecta anumite norme, herpesul nu este grav.
„Herpesul genital e o problemă la care nu trebuie atrasă foarte mare atenție, el apare atunci când sunt careva complicații, dereglări de imunitate. Într-adevăr, herpesul trebuie tratat anume atunci când apare, în primele cinci-șapte zile. Chiar preparatele antivirale se vând exact pentru cinci-șapte zile de întrebuințare. Atât. E bine de început tratamentul când virusul abia apare, pentru a micșora cantitatea de virus din erupțiile date. El poate să reapară la o dereglare de alt gen, scopul antiviralelor nu este de a-l trata, dar de a micșora recidivele. Dacă e netratat, el poate să apară o dată la trei-patru luni, dar cu antivirale el poate să apară o dată într-un an sau chiar doi.”
Care ar fi normele de protejare în perioada apariției herpesului genital? Medicul ne spune că – atunci când apar primele vezici, bule cu lichid, pentru că atunci e cel mai mare risc de molipsire – având relații sexuale neprotejate, evident că putem contacta virusul imediat. Cel mai bine ar fi adresarea la specialist care va da tratament topic local de prelucrare și tratament general intern pentru o perioadă de cinci-șapte zile, anume cât are loc replicarea virusului.
Ce faci dacă știi că ai o ITS?
Tinerii și tinerele ar trebui să respecte mai multe reguli morale și etice, mai puțin legale, atunci când știu că au o boală cu transmitere sexuală.
„Ar fi bine să informeze și partenerul ori partenera de a se abține numaidecât de la relații sexuale, ori dacă tare, tare, tare nu pot fără relații sexuale, atunci ar fi bine să folosească prezervativul. Anume un singur prezervativ! Folosirea mai multor prezervative în același timp crește riscul ruperii acestora. Adresarea la medicul specialist, primirea tratamentului împreună cu partenerul/partenera și, obligatoriu, după finalizarea tratamentului, testarea repetată. Limitarea numărului de parteneri sexuali, utilizarea prezervativului și cea mai ok, desigur, e abstinența.”
Abstinența e cea mai sigură metodă de prevenire a unei infectări cu boli cu transmitere sexuală, dar dacă am excepta-o, ar rămâne o singură metodă de alternativă.
„Utilizarea prezervativului, asta e 99,9 % securitate. Anume utilizarea corectă, cumpărarea prezervativelor din farmacii, nu din piață ori de pe stradă, de uitat atent la termenul de valabilitate, de uitat atent să nu fie deteriorat ambalajul. Și ar mai fi un criteriu – de a avea un singur partener fidel și neinfectat. Asta ar fi cel mai ideal.”
Cum se utilizează corect un prezervativ am explicat aici.
Medicul mai menționează câteva mituri despre bolile cu transmitere sexuală în care tinerii și tinerele cred cu sfințenie. „Ei cred că toți se pot molipsi, numai ei nu. Am avut doi pacienți și mi-e groază să-mi amintesc. Un tânăr a contactat gonoree, între timp a mai făcut și o conjunctivită, cineva i-a spus să spele ochiul cu urină și va fi totul ok, astfel a introdus infecția la ochi, la unul a pierdut vederea 100 %, la altul 10 %. Deci spălarea mâinilor e obligatorie și nu credeți în mituri. Cel mai simplu ar fi adresarea la medicul specialist.”
Dumitru Rubanovici explică de ce tinerii ar fi bine să apeleze la un specialist. „În primul rând, drept motiv ar servi faptul că doar specialistul poate observa semnele specifice ale unui boli cu transmitere sexuală, semne pe care mulți dintre adolescenți le-ar ignora în mod clar. În cel de-al doilea rând, ar fi faptul că perioada de incubare a bolilor poate varia în funcție de mai multe criterii, cum ar fi întrebuințarea pastilelor antibiotice sau specificul structural al organismului. În acest caz, infecția sexuală poate trece neobservată și se poate agrava. Prin urmare, doar un specialist dermatovenerolog poate depista infecția.”
De asemenea, medicul sugerează tinerilor și tinerelor, în contextul prevenirii infectării cu boli cu transmitere sexuală, diminuarea numărului de parteneri și partenere sexuale.
Podcast-ul despre bolile cu transmitere sexuală îl găsiți aici.