Odată cu Ratificarea Convenției de la Istanbul de către Parlamentul Republicii Moldova, persoanele și grupurile religioase au început să se revolte referitor la aspectele convenției legate de definiția conceptului de gen, invocând motive religioase. Ion Andronache a publicat un nou vlog în care vorbește despre cum construcțiile sociale sunt invenții pentru a deschide ușa spre ideologia gender și ideologia LGBTQI+. De asemenea, dânsul spune că nu va explica care sunt diferențele dintre sex și gen, însă va vorbi despre argumentele lor teologice/biblice. Așadar, vă invităm să vedeți despre ce este vorba.
Cunoașteți toți momentul acela când femeia naște un copil și nu cunoaște dacă va fi băiat sau fată. Se întâmplă asta des acum, însă în trecut era mereu așa. Medicul care a primit nașterea ține copilul în brațe, iar mama curioasă întreabă: „Ce este? Fată sau băiat?”. Medicul uneori însă nu poate spune imediat și exact care este sexul copilului nou-născut.
„Dumnezeu nu a creat doar bărbat și femeie, adică persoane care se încadrează în caracteristicile biologice și genetice tipice corpului masculin sau feminin; Dumnezeu a creat și un al treilea sex – milioane de persoane intersex (fapt care nu poate fi negat de nimeni). Persoane care nu se nasc conform celor două versiuni descrise în Biblie, bărbat – cu penis și testicule sau femeie – cu uter și vagin”, menționează Ion.
În acest sens, termenul de intersex este folosit pentru a descrie o gamă largă de variații naturale care afectează organele genitale, gonadele, hormonii, cromozomii sau organele reproductive. Uneori, aceste caracteristici sexuale sunt vizibile la naștere, uneori apar la pubertate și, uneori, nu sunt deloc evidente fizic. Adică fie în interiorul, fie în exteriorul corpului lor, ceva este diferit.
Ion Andronache menționează că, conform cercetătorilor, 1,7 % din populația globului se nasc cu trăsături intersex, adică la moment, sunt peste 80 de milioane în lume și peste 30 000 în Republica Moldova. Pentru mulți dintre noi această informație este nouă, însă pentru alții care deși cunosc despre existența persoanelor intersex, atunci când se vorbește despre ele cred că este vorba despre orientare sexuală sau identitate de gen.
„Vreau să fac o claritate”, menționează Ion în noul vlog, spunând totodată că a făcut acest videoclip cu speranța că va ajuta pe unii să se debaraseze de ura și prejudecata acumulată din cauza necunoașterii.
Amintim că, pe 14 octombrie, curent, Parlamentul Republicii Moldova, cu 54 de voturi ale deputaților fracțiunii parlamentare Partidul Acțiune și Solidaritate, a aprobat, în lectură finală, proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.
Convenția de la Istanbul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate.
Vor fi alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă, disponibile non-stop, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri în acest sens. Fiecare autoritate publică va analiza, estima şi planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării convenției.
Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice a fost semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017.
Pentru orice stat care aderă, Convenția intră în vigoare în prima zi a lunii următoare expirării perioadei de trei luni de la data transmiterii documentului pentru păstrare către Secretarul general al Consiliului Europei.
Proiectul de lege poate fi consultat aici!