(foto) „Mama cer, copilul soare”. 15 mame ale copiilor cu sindrom Down au participat la un atelier de pictură

FotoJet – 2021-10-12T120546.921
Foto:Dumitru Vlah

Îmi permit să cred că Ludmila Adamciuc este o ambasadoare a bunătății și a faptului că suntem cu toții la fel, indiferent de orice. Așadar, astăzi, mi-a dat din ochi o postare de a ei de pe Facebook, despre care vreau să vă povestesc. Vorba este despre un atelier de pictură intitulat „Mame cer, copilul soare”, acolo unde s-au adunat 15 mame ale copiilor diagnosticați cu sindrom Down. Vă propun să rămâneți aici ca să vedeți cât de colorat a fost evenimentul, și nu mă refer doar la vopselele acrilice.

„«Care e impactul lunii octombrie, Liuda? Iată tu vorbești despre conștientizarea și acceptarea sindromului Down și asta e minunat, dar real pe cine asta ajută?». O să întrebați voi și o să aveți dreptate, de la vorbe la fapte este un pas, dar el e cel mai important”, așa începe postarea de pe Facebook a Ludmilei.

Așadar, în weekendul trecut, Ludmila s-a apucat de treabă și a creat un atelier de pictură la care au venit mamele care, potrivit Ludmilei, sunt „cerul în care poate străluci copilul soare!”.

Dumitru Vlah

„V-ați gândit vreodată cum ele știu să alunge norii de discriminare și să rămână senine?”

„V-ați gândit vreodată cum ele știu să alunge norii de discriminare și să rămână senine într-o societate în care abia învață alfabetul acceptării? Să știți că nu e ușor. V-o zic în cunoștință de cauză. Tocmai de asta am scos din casă în zi de weekend 15 femei, mame ale copiilor cu sindrom Down și le-am invitat să își picteze ziua în vopsele acrilice.

După ce și-au depășit frica de foaie albă, au început să apară în pânză forme, chipuri, flori, îngeri și chiar și pisici. Fetele au râs (Doamne, ce mult mi-a plăcut să le aud râzând!) au glumit, au povestit, s-au împrietenit, au schimbat povești, și-au arătat poze, iar pe final, au scris câte o scrisoare fiecare soarelui său de acasă. A fost emoționant!”, povestește Ludmila despre atelierul de pictură.

Dumitru Vlah

De asemenea, Ludmila mai spune că este recunoscătoare pentru faptul că a avut alături susținători datorită cărora aceste lucruri s-au întâmplat.

„Vă amintiți probabil despre premiul pe care l-am câștigat la Champions of Change, uitați că banii nu au stat mult fără treabă și le mulțumesc mult celor de la Laboratory of Initiatives for Development pentru investiția generoasă în promovarea lunii octombrie, și în special organizarea acestui weekend de ateliere”, menționează Ludmila.

Spre final, Ludmila a conchis cu mesajul ce urmează.

„Aceste 15 mame, atmosfera de la ateliere și în final seninătatea cu care s-au întors acasă la copiii lor e primul nostru rezultat. O fi mic sau mare, decideți voi, dar eu știu că a meritat tot efortul”, punctează Ludmila Adamciuc, mama Biatriciei diagnosticată cu sindrom Down și fondatoarea organizației „Prietena mea”.

Menționăm că lucrările alături de mesajele mamelor vor fi expuse într-o expoziție afișată în centrul capitalei, pe perimetrul curții Muzeului de Istorie și în incinta Universității Pedagogice „Ion Creangă”.

Subliniem că, peste tot în lume, a doua lună a toamnei este dedicată conștientizării sindromului Down, scopul acestei celebrări este solidarizarea societății și informarea acesteia despre această malformație genetică.

Sindromul Down este o anomalie genetică, iar persoana cu sindrom Down are suplimentar o copie a întregului sau numai a unei părți a cromozomului 21.

Așadar, în octombrie, ne solidarizăm împreună și celebrăm „Luna Conștientizării sindromului Down”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente