Structura Clasificatorului ocupațiilor din Moldova, aprobată de către guvern. Funcțiile vor fi oficial declinate la feminin

reportera-2-920×575

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi structura Clasificatorului ocupațiilor din Republica Moldova. Documentul prevede expunerea la feminin a ocupațiilor în clasificator, conform propunerilor Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, precum și a recomandărilor instituțiilor europene privind asigurarea principiului egalității și echității între femei și bărbați.

E de menționat că denumirile ocupațiilor au fost expuse la feminin doar în cazurile în care forma respectivă este atestată în sursele lexicografice. Denumirile de ocupații au fost clasificate în 10 grupe majore și 40 de subgrupe majore, 127 de grupe minore și 433 de grupe de bază.

Clasificatorul ocupațiilor din Republica Moldova se aplică în toate domeniile de activitate economică și socială și este obligatoriu pentru toate autoritățile administrației publice centrale și locale, întreprinderile, organizațiile și instituțiile, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică și pentru alte persoane juridice și fizice care își desfășoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova, la completarea documentelor oficiale, ori de câte ori se cere indicarea ocupației.

Din anul 2016, echipa #diez a decis să feminizeze funcțiile profesionale atunci când acestea sunt atribuite femeilor.

Mai mult, echipa #diez a semnat, în anul 2016, un angajament de promovare a egalității de gen în produsele jurnalistice alături de 32 de instituții media de la noi din țară.

Totodată, anexăm mai jos un ghid elaborat de UN Women – „Echilibrul de gen în produsele mediatice”, unde puteți găsi argumente explicite privind feminizarea funcțiilor, exemple de mituri care ar împiedica asigurarea echilibrului de gen în produsele jurnalistice, dar și exemple concrete de feminizare a funcțiilor.

Autoarea ghidului, Lorreta Handrabura, a venit și ea cu o reacție la hotărârea guvernului și a menționat că a apreciază decizia guvernului Gavrilița.

„Am pledat începând cu 2003 pentru limbajul echilibrat în privința genului din discursul public (politic, educațional, media, științific etc.), deoarece științific știam că e corect și norma gramaticală permite formarea corespondentelor feminine. Am rezistat și am insistat pe utilizarea și a formelor de feminin pentru ocupații, funcții, titluri în limbajul normativ, pentru că, prin păstrarea standardului masculin, se alimentează în continuare percepția că suntem pe locurile «rezervate» celuilalt gen. Mulțumesc tuturor celor care au rezonat și au susținut acest demers”, a scris aceasta într-o postare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente