Joi, 30 septembrie, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea romanului Ard pădurile, printr-un dialog dintre autoare și filosoful și poetul Alex Cosmescu. Romanul a apărut la Editura Cartier, colecția Rotonda, coordonată de Em.Galaicu-Păun, și a fost nominalizat la Premiile Sofia Nădejde, ediția 2021.
„Se spune că în 1899 a fost o cotitură a vremurilor, că în bezna ca melasa au început să apară fulgere întretăiate, fără legătură și fără continuitate, intermitențe interioare ale unor noi impulsuri și vechi utopii. Socialiști utopici, bolșevici, narodnici, menșevici, acești purtători de noi-vechi impulsuri spre egalitate, fraternitate, libertate aveau să înainteze în anii premergători revoluției din 1917 printr-o lume care se schimba radical și definitiv.
Cum răzbăteau aceste frânturi de trecut digerat și de viitor nesigur în conștiințele unor tinere femei de atunci, precum Alexandra Kollontai, prima femeie ministru (dar și comisar) în guvernul lui Lenin, sau feminista Inessa Armand, iubita aceluiași Lenin? Cum se despărțeau acestea de reflexele mic-burgheze ale unei discipole liberale, de vechile obișnuințe sentimentale ale iubirii conjugale, de deprinderile vieții domestice ale unei mame și soții? Cum vedeau viața frustă a muncitorimii (inclusiv a muncitoarelor sexuale) pe care n-o știau și câtă cunoaștere a naturii omenești, în genere, puteau avea ca tinere de familie bună, ținute sub obroc? Iată câteva întrebări complicate la care Paula Erizanu încearcă să răspundă, cu talent și curaj, în acest prim volum al docudramei Ard pădurile.” (Simona Sora)
PAULA ERIZANU s-a născut în 1992 la Chișinău. A studiat istoria și literatura la New College of the Humanities la Londra, apoi jurnalismul la City University London. A scris despre protestele din 2009 din Republica Moldova în Aceasta e prima mea revoluție. Furați-mi-o (Cartier, 2011, ediție trilingvă). Cartea s-a bucurat de o mare atenție mediatică la Chișinău, fiindu-i decernat Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, precum și Premiul pentru cea mai populară carte a Bibliotecii Naționale „Ion Creangă”, fiind nominalizată și la Premiile Observa- tor cultural, categoria debut.
A fost tradusă în engleză de către autoare, apoi în franceză, cehă și germană, și a primit premiul internațional UNESCO pentru cea mai frumoasă producție de carte a anului 2011 la târgul de la Leipzig. A urmat debutul în poezie Ai grijă de tine (Charmides, 2016). Împreună cu Alina Purcaru a publicat primele două volume din proiectul Un secol de poezie română scrisă de femei (Editura Cartier, 2019, 2020). A participat la festivaluri literare în România, Ucraina, Slovenia și Cehia. Articolele sale i-au apărut în publicații internaționale precum The Guardian, London Review of Books, CNN, Aeon, Dazed ș.a. și în publicații din România și Republica Moldova, precum Libertatea, Ob- servator cultural, Dilema veche, Scena9, Ziarul de Gardă ș.a. În prezent este redactor de cultură al revistei online The Calvert Journal, la Londra.
ALEXANDRU COSMESCU s-a născut la 30 iulie 1985 în Chișinău, Republica Moldova. A absolvit secția română-latină a Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova (2008) cu o lucrare despre poetica latină și poetica poeziei contemporane. A urmat un masterat în filosofie (Dialog și alteritate în discursul filosofiei contemporane, USM, 2010) și un doctorat în filologie (Textul dialogic și textul monologic din perspectiva analizei discursului, Institutul de Filologie al AȘM, 2013). Apoi a absolvit programul de masterat Marile Cărți ale Civilizației Europene, coordonat la USM de Petre Guran (2014).
Participant la atelierul de creative writing organizat de Adrian Urmanov la Mănăstirea Râșca (2006).
A predat cursuri de literatură și filozofie la câteva universități din Chișinău. În prezent este cercetător științific la Academia de Științe a Moldovei.
Debut cu volumul Un spaţiu blând, care mă primește cum m-ar îmbrăţișa, Cartier 2013 (Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru debut).
Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova. De asemenea, poate fi comandată și online pe cartier.md, libris.ro, carturesti.ro, humanitas.ro, librarie.net.