Veaceslav Ioniță afirmă că acum 12 ani în Republica Moldova își făceau studiile circa 1 200 de studenți străini. Astăzi, ar fi circa 4 600 de studenți. O cifră destul de considerabilă, ținând cont de faptul că la noi numărul de studenți scade dramatic în fiecare andin cauza demografiei, a migrației și al plecării la studii peste hotare. „În condițiile în care numărul studenților moldoveni scade, grupul studenților străini crește și aceștia ne permit să menținem pe linia de plutire sistemul educațional, ba chiar ne ajută să-l salvăm”, a afirmat Veaceslav Ioniță.
Expertul a menționat că cei mai mulți studenți străini care vin să învețe în Republica Moldova sunt din România, iar cei mai mulți au venit în 2020, în număr de 2 125. Pe locul doi se află Israel, care în 2015 au fost 2 039 de studenți, iar de atunci numărul lor este în descreștere. Pe locul trei sunt studenții din India. 605 au venit în 2020. Următoarele trei state de unde vin cei mai mulți străini să învețe în Moldova sunt Ucraina, Siria și Iordania.
Analistul a mai declarat că Israelul, în ultimii zece ani, a fost țara care a marcat tot ce înseamnă creșterea numărului de studenți străini care vin să învețe în Republica Moldova. După 2018 s-a înregistrat o scădere de 700 de studenți din Israel, care aduce pierderi anuale de circa 15 milioane de dolari. Totuși, astăzi, 10 % dintre studenții din Israel, care pleacă peste hotare, vin în Republica Moldova. Situația era să fie cu mult mai bună dacă nu aveau loc anumite fenomene neplăcute. Există și în Israel o luptă pentru a ține studenții acasă, iar autoritățile de acolo acum trei ani au luat decizia de a nu recunoaște anumite diplome obținute de studenții lor în urma absolvirii unor facultăți din Republica Moldova.
Economistul susține că anterior din Ucraina veneau să facă studii în Republica Moldova tinerii din zone unde se vorbește limba română, iar acum aceștia merg în România. Din Israel ajung tinerii să învețe în Republica Moldova fiind ghidați de alți concetățeni de ai lor, care au studiat aici și au rămas aici. „Dacă vrea Republica Moldova să se impună pe piața internațională a serviciilor educaționale, trebuie să-i găsească pe acești oameni, care aduc studenți în Republica Moldova, și să-i întrebe ce este de făcut ca să-i ajute să aducă mai mulți studenți. Acești oameni ne ajută să creștem exportul de servicii”, a spus economistul.