Bine v-am regăsit după o scurtă vacanță de peste o lună, scurtă pentru că vacanțele nu sunt niciodată prea lungi. De data aceasta, am revenit cu idei noi, cu mai multe filme văzute și cu planuri promițătoare. Astăzi, vă propun spre vizionare cinci filme lansate relativ recent, pe care le-am privit cu mare interes sau chiar cu deosebită plăcere.
Dar înainte de a vorbi despre ele, aș vrea să menționez că proiectul „CE SĂ VĂD?”, care constă la moment din recomandări de filme pe diez.md și din recenzii video pe YouTube, anunță posibilitatea de crowdfunding. Fiind un proiect care a pornit și există doar din entuziasm și pasiune pentru film, un lucru frumos, dar epuizabil, am decis să creez o pagină pe patreon.com. Un spațiu în care voi, cei care împărtășiți aceleași gusturi și dragoste pentru film, să puteți contribui lunar cu o sumă modestă în cazul vostru, dar semnificativă în cazul meu. O donație care va face ca acest proiect să capete prioritate și o motivație în plus. Pentru cei care nu vor sau nu pot să susțină această muncă lunar, am creat o pagină pe buymeacoffe.com, un loc unde mă puteți servi ocazional cu o cafea ca să fiu mai concentrat și să lucrez mai cu spor. Este un lucru de liber arbitru și vreau să fie primit ca atare, până la urmă, cea mai mare bucurie pentru mine e că ești aici și citești acest articol.
Annette (2021)
Un musical premiat în acest an la festivalul de la Cannes pentru cea mai bună regie și pentru cel mai bun soundtrack, în roluri principale cu Adam Driver și Marion Cotillard. Regizorul Leos Carax ne scufundă într-o lume neobișnuită pe care vei fi gata să o accepți doar dacă ești un fan al filmelor art house sau dacă ești familiarizat cu lucrările sale anterioare, în special cu Holy Motors (2012).
Annette ne prezintă soarta unui cuplu de vedete, Henry (Adam Driver), comediant de stand-up-uri, și Ann (Marion Cotillard), cântăreață de operă. Ambii aflați la apogeul carierei se pricopsesc cu un nou-născut pe nume Anette, o întâmplare fatală care le dă viața peste cap. Un fir narativ aparent simplu care capătă greutate prin felul interpretării, prin simboluri și prin combinația îndrăzneață dintre genuri ca dramă socială, film romantic și operă rock.
Muzica este compusă de formația Sparks care își face apariția în deschiderea filmului împreună cu regizorul și, tind să cred, fiica acestuia. Povestea abordează câteva teme importante: sistemul vedetelor, setea mass-mediei în căutare de senzațional, violența în relațiile de cuplu și exploatarea copiilor. Dar cel mai important, chiar din primul minut, ne invită pe scena vieții, locul unde se întâmplă totul: patetic, distant și grandios, asemenea unui spectacol de operă.
Disponibil pe Prime Video.
The Green Knight (2021)
Este a treia ecranizare a poemei britanico-folclorice Sir Gawain and the Green Knight, adaptată absolut inedit de regizorul David Lowery, autorul filmelor A Ghost Story (2017) și The Old Man & the Gun (2018).
Acțiunea are loc în Evul Mediu, pe când Camelotul cavalerilor mesei rotunde era încă bântuit de vrăji și spirite enigmatice. În rol principal îl avem pe Dev Patel, care este Sir Gawain, nepotul renumitului rege Arthur. În dorința lui de a se remarca, acceptă provocarea unui misterios cavaler verde. Astfel, Gawain se pomenește atras într-o aventură care îl poartă prin păduri malefice, pământuri ale morții și halucinații înfricoșătoare.
O dramă fantastică plină de atmosferă, care, din primul minut al filmului, te face să simți mirosul Epocii Medievale. Un film aparte, cu un suflu de suprarealism, cu puțină confuzie, cu imagini hipnotice și cu un fir narativ pe alocuri despicat. O poveste pentru adulți care te absoarbe lent și îți tălmăcește pe nou o întâmplare de vremuri vechi.
Un film disponibil pe A24.
No Sudden Move (2021)
O peliculă de Steven Soderbergh, realizată după cele mai bune tradiții ale filmelor cu gangsteri, cu un casting copleșitor și cu o atmosferă de thriller noir.
Subiectul e bazat pe un scandal industrial în care au fost implicate cele mai mari companii de mașini din america. Acțiunea are loc la Detroit în 1995, unde un grup de gangsteri, străini unul altuia, au de furat o mapă cu documente. O sarcină care pare simplă la început, dar care ia o întorsătură cu totul neașteptată. Acum ei încearcă să afle cine i-a angajat și să găsească o soluție să scape vii din buclucul în care s-au găsit.
Este un film lent, chiar puțin întins pe alocuri, cu o atmosferă plăcută de epocă, cu umor de calitate și cu dialoguri bine construite. Multe personaje, uneori chiar prea multe ca să le poți urmări traiectoria. Un scenariu deștept, cu morală, cu întorsături neașteptate și o istorie încărcată. O poveste despre încredere, trădare, zgârcenie, orgoliu și îngâmfare.
Accesibil pentru vizionare pe HBO Max.
https://www.youtube.com/watch?v=7GRDLX3a-IE
CODA (2021)
Un film cu patru premii la Sundance Film Festival 2021, inclusiv marele premiu. O dramă de familie cu o doză considerabilă de sirop, melodramă și empatie.
CODA este un cuvânt cu mai multe sensuri, întâi de toate este un termen folosit în muzică care subliniază că un anumit fragment muzical trebuie reluat sau reprezintă o abreviere din engleză – child of deaf adult. În cazul nostru, ambele forme sunt valabile pentru că Ruby este unica membră a familiei înzestrată cu auz și pe lângă asta își dorește din tot sufletul să devină cântăreață. N-ar fi o problemă, dar ea este unica punte dintre liniștea în care trăiesc părinții și lumea sunetelor care îi înconjoară. Ruby trebuie să aleagă între a-și face o carieră în muzică sau să rămână alături de familia sa pentru a fi o legătură între ei și lumea „normală”.
Este un film cu suflet bun, care ne învață să ne bucurăm de viață în pofida tuturor greutăților ce ne apar în cale. O invitație în microcosmosul celor lipsiți de auz; fără pretenții, plăcut de privit și ușor de înțeles.
Poate fi vizionat pe AppleTV.
Luca (2021)
Este debutul în regie de lungmetraj a lui Enrico Casarosa, artistul de storyboard al filmelor Ratatouille (2007), Up (2009) și Coco (2017) și regizorul frumosului scurtmetraj La Luna (2011). O animație bine realizată, care a trezit mare interes, dar care din păcate nu a adus nimic nou universului Disney-Pixar.
Tânărul Luca și cel mai bun prieten al său, Alberto, își fac curaj să viziteze pitorescul sat de pescari Porto Rosso. Cu toate acestea, băieții ascund un mare secret: nu sunt copii obișnuiți, ci monștri marini dornici să cunoască ce se află dincolo de apele mării. În scurt timp, aventură după aventură și experiență după experiență, cei doi exploratori, cu ochii larg deschiși vor descoperi adevăratul sens al libertății, importanța familiei și puterea catalitică a acceptării.
Un desen care îi aduce în fața ecranului atât pe cei mici, cât și pe cei mari. O poveste cu multe emoții, cu un mesaj universal despre valorile prieteniei și familiei, dar și cu o notă critică față de societatea oarbă care e gata să lovească în ceea ce nu înțelege.
Disponibil pe Disney+.
Vizionare plăcută!
Autor: Mircea Bobînă