(video) „Nimeni nu ne obligă să luăm un credit.” Cum funcționează sistemul de acordare a împrumutului bancar în Moldova

242532008_819833278690824_5153027831735021408_n

În noua ediție a proiectului „Preț în privat” de la primii bani de buzunar și până la prima pensie, veți afla cum băncile formează dobânda la credit, de ce se aplică comisioanele și care sunt greșelile pe care le fac clienții în momentul contractării unui credit. Pentru a răspunde la aceste întrebări, dar și la multe altele, l-am invitat pe Dumitru Pîntea, director de program „Mediu de Afaceri și IMM” din cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”.

De la început, l-am întrebat pe Dumitru Pîntea care sunt criteriile după care se conduc băncile la stabilirea dobânzii la credit. Expertul a spus: „Banca ține cont de nivelul de inflație în economie. În al doilea rând, ține cont de costul capitalului atras, banii nu operează cu proprii bani, dar cu banii deponenților. Al treilea factor este marja bancară, se referă la profitul băncii pe urma acestui credit. În ultimul rând, banca evaluează profilul de risc al clientului”.

Expertul a mai povestit și despre importanța comisionului, fără de care banca nu poate oferi vreun credit.

Mai multe informații despre creditele din Moldova aflați în videoclipul de mai jos.

Dacă sunteți curioși despre cum reporterii echipei #diez au câștigat primii lor bani, atunci vedeți acest articol.

De asemenea, vă recomandăm să vedeți și cum îi învățăm pe copii să-și câștige primii bani. Iar după ce le-am explicat acest lucru, vine timpul să-i învățăm cum să gestioneze banii câștigați.

Răspundeți la acest quiz ca să vă verificați cunoștințele despre seria de articole publicate pe subiectul educației financiare destinate copiilor cu vârsta preșcolară și a copiilor școlarității mici (cinci-10 ani).

Aici, psihologa Cezara Dilevschi ne lămurește cum discutăm cu adolescenții despre gestionarea banilor. În continuare, am vorbit cu avocatul Eduard Gurin, asociat la VERNON | DAVID, despre drepturile adolescenților la muncă, iar eleva Alina-Maria Ţurcanu ne-a povestit despre primul ei job.

Rezolvă acest quiz și află în ce condiții un tânăr de până la 18 ani se poate angaja oficial.

Echipa #diez a creat un dicționar financiar-bancar destinat persoanelor care urmează să obțină un credit sau care mai des interacționează cu instituțiile bancare și nebancare.

Am ieșit în stradă unde am întrebat trecătorii ce atitudine au față de credite.

Accesează acest buton dacă dorești să citești toate articolele publicate în cadrul proiectului „Preț în privat” de la primii bani de buzunar și până la prima pensie.

De ce „Preț în privat”?

Trăim într-o societate în care discuția despre bani este tabuizată. Nu vorbim despre salarii, pe ce cheltuim banii, nu facem achiziții serioase în ziua de luni, pentru că vom fi cheltuitori toată săptămâna, nu avem cultura economiei și a planificării bugetului personal pe cel puțin o săptămână înainte. Ținem în taină operațiunile efectuate sau nu le discutăm cu alții de teama că vom fi deocheați. Educația financiară este un element important în cultivarea unui comportament rațional și conștient atunci când ne propunem să cheltuim leii noștri binemeritați. „Preț în privat” vine să aducă lumină în portofelele voastre și o relație sănătoasă cu propriii bani. Haideți să ieșim din privat și să vorbim deschis despre cum să gestionăm eficient banii noștri și despre cum să-i ajutăm pe alții să devină independenți financiar.

Echipa #diez derulează un proiect de educație financiară în care își propune să vină cu informații de calitate direct de la experți în domeniu: psihologi, economiști, juriști, profesori, dar și vom relata experiențe reale ale oamenilor de rând despre cum au reușit să-și dezvolte un întreg sistem de gestionare eficientă a banilor. Vom aborda toate vârstele și vom găsi soluții pentru a preveni problemele financiare cu care se pot confrunta elevii, studenții, familiile cu sau fără copii, celibatarii sau pensionarii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente