„Un mediu curat este un mediu sănătos.” Astăzi, marcăm Ziua mondială a curățeniei

chto-takoe-plogging_1597145003457445643
Foto:championat.com

Astăzi, 23 septembrie, celebrăm Ziua mondială a curățeniei, care a fost stabilită în anul 1993 de către Organizația Națiunilor Unite în parteneriat cu organizația Clean Up the World.

Ziua mondială a curățeniei încearcă anual să ne amintească fiecăruia dintre noi că un mediu curat este un mediu sănătos. Așadar, această zi are menirea de a inspira și de a îndemna oamenii să curățe, să îmbunătățească și să protejeze mediul, prin realizarea acțiunilor care pot varia de la igienizarea unor zone, plantarea de arbori și arbuști, la proiecte care contribuie la conservarea resurselor naturale.

Dezvoltarea urbanistică și industrială a localităților, precum și creșterea generală a nivelului de trai al populației antrenează producerea unor cantități din ce în ce mai mari de deșeuri. Deșeurile municipale sunt abandonate/depozitate la suprafața solului și reprezintă o sursă de poluare a solului, a apelor de suprafață și subterane, a atmosferei. Fiecare dintre noi, ca reprezentat al comunității, are dreptul și obligația de a influența procesul de a asigura un mediu natural, sănătos a localităților țării.

Ce poți face tu pentru a proteja mediul înconjurător?
Poți:
# strânge gunoiul din drumul/spațiul tău;
# alege mijloace alternative de transport;
# sorta deșeurile;
# recicla;
# reutiliza;
# utiliza mai puțină energie electrică;
# consuma moderat;
# planta copaci și diverse plante;
# refuza recipientele/ambalajele din plastic.

Menționăm că, anual, Inspectoratul pentru Protecția Mediului inițiază Campania de toamnă de salubrizare a localităților prin emiterea unei dispoziții. În acest sens, făcându-se apel către APL și societatea civilă pentru a se implica activ în acțiuni de salubrizare și igienizare a localităților pentru eliminarea deșeurilor de orice fel depozitate neautorizat în localități și, în același timp, pentru a spori gradul de informare și de conștientizare a publicului privind importanța acestui eveniment ecologic cu caracter internațional.

„Nu este suficient ca acțiunea de salubrizare și amenajare să se limiteze la anumite zile speciale, ea trebuie să aibă un caracter continuu. Fiecare dintre noi, de la mic la mare, poate aduce o schimbare, o îmbunătățire a mediului înconjurător”, susține Bruma Maxim, Inspector principal, Direcția control gestionare deșeuri și substanțe chimice a Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului mai subliniază că această zi este un prilej de a evidenția problemele de mediu existente pe plan local și național de a reaminti cetățenilor noștri cât de grave pot deveni lucrurile dacă nu manifestăm grijă pentru patrimoniul natural, pentru situația ecologică din Republica Moldova.

De starea mediului depinde nu doar viața noastră, dar și cea a generațiilor viitoare, iar noi avem datoria să le transmitem celor care vor veni după noi un mediu curat și sănătos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente