Cabinetul de miniștri a aprobat, ieri, Conceptul Programului de vânzare directă a valorilor mobiliare de stat (VMS) cetățenilor moldoveni. Programul prevede crearea unui produs investițional adaptat la cerințele persoanelor fizice în calitate de investitori în VMS.
Potrivit deciziei, persoanele fizice vor avea acces direct la cumpărarea VMS printr-o platformă electronică (e-VMS), în care emisiunile de VMS vor fi efectuate prin plasament direct doar către persoane fizice, fără licitații și fără intermediere. În prezent, persoanele fizice pot procura VMS doar prin intermediul dealerilor primari (brokeri sau bănci). Platforma va oferi facilități tehnice necesare, precum: acces prin Internet, identificarea persoanelor, interacțiunea cu sisteme de plăți și resursele informaționale de stat, evidența investitorilor retail și a instrumentelor, etc.
La conceptualizarea arhitecturii platformei electronice s-a ținut cont de utilizarea infrastructurii existente de e-guvernare și anume serviciile electronice guvernamentale în scop de găzduire, efectuare a plăților, autentificare și autorizare, schimb de date și interoperabilitate, notificare, jurnalizarea evenimentelor, etc.
La fel, conform arhitecturii elaborate, accesul către platforma electronică de vânzare a VMS va fi setat prin intermediul unei pagini web, utilizând serviciile guvernamentale existente de autentificare și control al accesului (MPass și Mconnect).
Totodată, Programul conține capitole unde sunt descrise: parametrii de emisiune a VMS, tranzacționarea VMS, răscumpărarea VMS, utilizatorii și rolurile acestora în cadrul platformei electronice. La fel, sunt descrise scenariile de lucru în cadrul platformei electronice și responsabilitățile părților implicate în realizarea proiectului.
Amintim, VMS sunt instrumente financiare care atestă datoria publică, sub formă de bonuri de trezorerie și obligațiuni de stat, constituind împrumuturi ale statului în monedă națională pe termen scurt și lung. Valoarea nominală a acestora este de 100 lei, iar termenul de circulație este de 91, 182 și 364 de zile pentru bonurile de trezorerie și de la un an și mai mare pentru obligaţiunile de stat.
Cu alte cuvinte, persoana fizică poate cumpăra valori mobiliare de stat, iar statul la rândul său achită dobânda cetățeanului plus la sfârșitul perioadei de rambursare îi întoarce și suma inițială. Drept rezultat, cetățeanul (investitorul) va câștiga bani din investiția făcută.
Statul recurge la vânzarea de VMS pentru a diminua gaura din deficitul bugetar.