Acum o săptămână, a luat sfârșit expediția La La Play din acest an, dar adevărul este că vara aceasta nu a fost doar despre expediție, ci și despre multe alte proiecte de suflet destinate oamenilor. În spatele acestor proiecte a fost Andriano Marian și echipa sa – o mână de oameni talentați, entuziasmați și dornici de a face lumea mai bună prin muzică. Vă invităm să fiți martorii unei discuții cu Andriano Marian despre muzică, proiecte cu impact social, visuri și oameni.
Muzica are un potențial extraordinar și nelimitat de a crea stări și de a teleporta în toate dimensiunile sufletului uman, cel puțin așa afirmă Andriano Marian, cel care ne-a relatat despre cum a început aventura lui și a echipei sale cu proiectul Voices destinat copiilor pasionați de muzică.
„Totul a pornit de la un documentar despre o cauză socială care aduna tineri talentați din familii vulnerabile, iar eu am rămas foarte impresionat de această idee. Așadar, primul proiect a început cu câțiva zeci de copiii, iar acum am ajuns să avem peste 100 de tineri în echipa noastră.
Acum, stau și îmi amintesc ce am simțit după concertul din 2011, a fost un fel de revelație, pentru că lucrul cu copiii este foarte special și mă simțeam foarte entuziasmat că atunci am reușit să adunăm un grup de 20 de copii. Atunci, am înțeles că este un proiect cu potențial, care trebuie dezvoltat așa încât să le putem oferi copiilor talentați posibilitatea de a se manifesta”, povestește Andriano.
Tot aici, protagonistul nostru ne-a spus că simte responsabilitate față de oamenii alături de care lucrează. De ce? Pentru că ei se încredințează ideilor sale și conspiră spre realizarea lor.
„Eu, în general, mă simt responsabil față de echipa mea și față de oamenii implicați în proiectele pe care le creăm împreună, deoarece, vrei nu vrei, tu răspunzi de impactul pe care îl ai asupra lor, tu ești un exemplu și acel generator de motivație și implicare absolută în proiecte”, spune fondatorul Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei.
Eram curioși să aflăm despre cum derulează castingul și prin ce emoții se manifestă acesta, de aceea l-am rugat pe Andriano să ne povestească mai multe despre asta.
„Adevărul este că partea mai puțin plăcută la audiții este că tu ești constrâns să alegi dintre toți cei care vin pe câțiva doar, iar acesta nu este cel mai frumos moment. Dar mereu ne străduim să fim obiectivi și să punem accentul doar pe aptitudinile și capacitățile muzicale ale tinerilor. Și totuși, mulți nu înțeleg ce înseamnă de fapt proiectul Voices, pentru că acesta este despre a produce impact prin muzică, deoarece muzica este acel instrument de incluziune socială care poate crea comunități legate prin prietenie, iar așa noi ne dorim să schimbăm felul de gândire a copiilor.
Scopul nostru este ca acei copii care vin la casting și care ulterior ajung în echipa Voices să devină mici vizionari și gânditori globali uniți prin puterea muzicii. Altfel spus, Voices nu este doar despre a lansa viitoare vedete, Voices este despre evoluția personală și profesională prin cultură a fiecăruia dintre ei.
Tot aici trebuie să adaug faptul că «Ascultă-mi vocea» este sloganul nostru, iar noi promovăm ideea ca fiecare dintre copii să-și asculte vocea interioară și să aibă încredere în sine”, menționează Andriano.
Despre proiectele muzicale din această vară, Andriano spune că a fost „un platou cu de toate”.
„Această vară mi se asociază cu un cosmos mic. Noi am fost plini de idei și inspirați de a crea lucruri noi pentru oameni, ne-am dorit să fim alături de ei prin muzică. Am organizat zeci de concerte, am parcurs mii de kilometri și am întâlnit sute de oameni frumoși, dornici să se delecteze cu muzică. De asemenea, am celebrat «10 ani de orchestra MNYO», am readus acest proiect care unește tinerii artiști ai muzicii clasice după doi ani de pauză. Cel mai frumos moment al acestui eveniment a fost că la acesta au revenit muzicieni din prima ediție, care acum cântă pe mari scene ale lumii sau care fac studii la Londra sau Viena”, povestește Andriano.
Aici vedeți retrospectiva expediției La La Play.
Tot aici, Andriano a ținut să menționeze că este recunoscător pentru cei de alături și pentru echipa lui, alături de care reușesc împreună să creeze lucruri frumoase pentru oameni.
„Noi rezonăm, iar asta e minunat. Oamenii nu vin aici doar pentru aspectul material, ei vin aici pentru că dânșii cred într-o cauză comună de a dărui fericire celor care au cel mai mult nevoie de asta. Și cel mai important este umanitatea, pentru că eu țin foarte mult la acest aspect”, subliniază protagonistul discuției noastre.
De asemenea, intervievatul nostru ne-a mai spus că scopul său primar este ca oamenii cu care lucrează, indiferent că sunt copiii care vin la audiții sau echipa lui, trebuie să fie mulțumiți și să se simtă bine acolo unde ei muncesc. Și își dorește foarte mult ca ei să înțeleagă că au o profesie deosebită și să fie mândri de ceea ce fac.
„Nu uitați că ziua are doar 24 de ore, de aceea încercați să profitați la maximum de ea”
Iar atunci când l-am rugat pe Andriano să le ofere un mic îndemn tinerilor care vor veni anul viitor la castingul Voices, dânsul le-a spus următoarele.
„Nu uitați că ziua are doar 24 de ore, de aceea încercați să profitați la maximum de ea. Să vă bucurați de orice moment și să savurați din activitățile pe care vi le alegeți. Munciți mult și întru binele vostru”, îndeamnă Andriano Marian, fondatorul Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei.
Spre finalul discuției, Andriano a ținut să ne spună că se consideră un om norocos, toate pentru că îndrăznește să își realizeze visurile.
„Eu cred că sunt un om foarte norocos, pentru că tot ce-mi doresc, aia obțin. Dar totul este doar datorită dorinței și efortului pe care îl depun pentru a realiza anumite lucruri, în special cele care să aibă un impact social-cultural. Norocul meu se caracterizează în primul rând prin muncă și prin dragoste față de oameni”, conchide Andriano.
Activitatea proiectului poate fi urmărită pe paginile de Facebook și Instagram ale Moldovan National Youth Orchestra.