Câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre Mu – noua mutație a coronavirusului

Greece kicks off COVID vaccine shots for elderly in Athens hospital
Foto:REUTERS/Alkis Konstantinidis

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis că a fost depistată o nouă variantă de coronavirus. Aceasta se numește Mu sau B.1.621 și a fost depistată pentru prima dată în Columbia, informează Sănătate Info, potrivit OMS.

După Alpha (B.1.1.7), Beta (B.1.351), Gamma (P.1) și Delta (B.1.617.2), Organizația Mondială a Sănătății a adăugat o altă variantă a coronavirusului pe lista sa de „variante de interes”, pe fondul îngrijorărilor că ar putea sustrage parțial imunitatea pe care oamenii au dezvoltat-o ca urmare a infecției sau vaccinării anterioare.

Varianta Mu, cunoscută și sub denumirea de B.1.621, a fost adăugată pe lista de supraveghere a OMS la 30 august, după ce a fost detectată în 39 de țări și a constatat că deține un grup de mutații care o pot face mai puțin susceptibilă la protecția imunitară pe care mulți au dobândit-o.

Potrivit buletinului săptămânal al OMS privind pandemia, „varianta Mu are o constelație de mutații care indică proprietăți potențiale de evitare a imunității”. Datele preliminare sugerează că aceasta se poate sustrage de la apărările imune într-un mod similar cu varianta Beta descoperită pentru prima dată în Africa de Sud, însă deocamdată acest lucru trebuie confirmat prin lucrări ulterioare, citează The Guardian.

Varianta Mu a fost identificată pentru prima dată în Columbia în ianuarie 2021. De atunci, au fost înregistrate cazuri sporadice și unele focare mai mari în întreaga lume. Dincolo de America de Sud, au fost raportate cazuri în Marea Britanie, Europa, SUA și Hong Kong. În timp ce varianta reprezintă mai puțin de 0,1 % din infecțiile cu COVID la nivel global, aceasta poate câștiga teren în Columbia și Ecuador, unde reprezintă 39 %, respectiv 13 % din cazurile de COVID, scrie sursa citată cu referire la OMS.

Oamenii de știință și oficialii din domeniul sănătății publice intenționează să afle dacă varianta Mu este mai transmisibilă sau cauzează boli mai grave decât varianta Delta care este dominantă în marea parte a lumii.

„Epidemiologia variantei Mu în America de Sud, în special în co-circulație cu varianta Delta, va fi monitorizată pentru viitoare actualizări”, se arată în buletinul OMS.

Cel puțin 32 de cazuri ale variantei Mu au fost detectate în Marea Britanie, unde tiparul infecțiilor sugerează că a fost adus de călători cu mai multe ocazii. Un raport al Public Health England (PHE) din iulie a arătat că majoritatea au fost găsite la Londra și la persoanele de 20 de ani. Unii dintre cei care au fost testați pozitiv pentru Mu au primit una sau două doze de vaccin COVID-19.

Varianta Mu a fost adăugată în luna iulie în lista de variante de coronavirus a PHE care face obiectul unei investigații, pentru a vedea cum se comportă aceasta. Până în prezent, nu a declanșat îngrijorări la fel de mult ca în cazul Alpha și Delta, care sunt clasificate drept variante de îngrijorare serioase, în mare parte din cauza transmisibilității lor crescute, dar și preocupărilor legate de evitarea imunității.

O evaluare a riscului variantei Mu lansată de PHE în august a evidențiat că varianta este cel puțin la fel de rezistentă ca varianta Beta la imunitatea care rezultă din vaccinare. Dar sunt necesare mai multe dovezi din alte studii de laborator și din cazuri reale ale variantei. Cât de mult reprezintă o amenințare pe care o reprezintă varianta este extrem de incertă și depinde dacă cazurile cresc substanțial în săptămânile și lunile următoare, în special în prezența variantei Delta cu răspândire rapidă.

O parte din îngrijorarea cu privire la Mu provine din mutațiile particulare pe care le poartă. O modificare genetică, mutația P681H, se găsește în varianta Alpha detectată pentru prima dată în Kent și a fost legată de o transmisie mai rapidă. Alte mutații, inclusiv E484K și K417N, pot ajuta virusul să se sustragă de la apărarea imunității, ceea ce ar putea oferi variantei un avantaj față de Delta pe măsură ce imunitatea crește în toamnă.

Taguri: #coronavirus
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente