Jurnaliștii cu experiență în presa scrisă, radio, TV și online pot depune dosarele pentru programul „Bursele Europene pentru Jurnaliști”. Centrul Național de Comunicare (CNC) a anunțat selectarea candidaților pentru ediția 2021-2022.
Pe lângă subiectele legate de tematica europeană, vor fi abordate și cele ce țin de comunicarea în situații de criză sanitară. Potrivit organizatorilor, jurnaliștilor le revine un rol esențial în prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus, prin oferirea unor informații exacte, bine documentate, dar și prin combaterea știrilor false, care au inundat nu doar spațiul online, dar și posturile tv.
„Bursele Europene pentru Jurnaliști” este un program ce își propune facilitarea pregătirii profesionale a jurnaliștilor din România și Republica Moldova, care doresc să obţină o expertiză în problematica europeană. Participanţii sunt instruiţi în diverse tematici legate de UE, precum cadrul de reglementare, funcționarea instituțiilor, relaționarea între statele-membre, precum și felul în care este abordată problematica europeană de către media occidentală.
Programul va cuprinde trei etape de instruire:
# un training specializat, susținut la Chișinău, de experți din țară și străinătate. Subiectul acestuia: Relația UE – Republica Moldova și comunicarea în situațiile de criză sanitară;
# o vizită de studiu de o săptămână la Bruxelles, în timpul căreia jurnaliștii selectați în prima etapă se vor întâlni, vor discuta cu oficiali ai UE și vor vizita diverse instituții comunitare;
# un stagiu de pregătire profesională în cadrul unei prestigioase organizații de presă europene, pentru un jurnalist – finalist al programului.
Programul „Bursele Europene pentru Jurnaliști” se adresează jurnaliștilor din presa scrisă, radio, TV și online, specializați în domeniile social, politic și economic, care trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții:
# minim doi ani de experiență profesională;
# vârsta de până la 35 de ani;
# abilități de comunicare în limba engleză (cunoașterea limbii franceze reprezintă un avantaj).
Dosarul de înscriere va cuprinde:
# Curriculum Vitae;
# portofoliu (trei materiale de presă relevante pentru domeniile enunțate).
Instruirea din Republica Moldova (etapa I) se va desfășura în perioada 8-10 octombrie 2021 (locația va fi anunțată ulterior). Vizita de studiu la Bruxelles (etapa II) va avea loc în primăvara anului 2022.
Data-limită de depunere a dosarelor de înscriere pentru Program este 24 septembrie 2021 (inclusiv), toate înscrierile având mențiunea „Pentru Bursele Europene”. Dosarele vor fi trimise pe adresa electronică [email protected].
Programul „Bursele Europene pentru Jurnaliști”, aflat la cea de-a 11- cea ediție în R.Moldova, își propune dezvoltarea cunoștințelor și a abilităților tinerilor jurnaliști în reflectarea temelor de integrare europeană și de evoluții în cadrul UE. Peste 100 de jurnaliști din diverse instituții media au participat la Program, iar peste 20 dintre aceștia au mers la Bruxelles, într-o vizită de studiu. Șapte s-au numărat printre câștigătorii stagiului de pregătire profesională la instituțiile media europene. De asemenea, în anii 2017 și 2018, patru dintre finaliștii programului din Republica Moldova au beneficiat de stagii la Radio România.