Cât costă serviciile bisericești în locașurile din Bălți? Sfințirea mașinii – 200 de lei, botez individual – 750 de lei

7-1280×960
Foto: LEX21.md

Din anul 2008, în toate bisericile din Bălți sunt stabilite prețuri fixe pentru o serie de servicii bisericești: de la botez și până la înmormântare. Aceste costuri au fost „binecuvântate” de episcopul de Bălți și Fălești Marchel.

Așadar, iată care sunt serviciile prestate de biserici și costurile pentru ele:
1. botez – 500 de lei (300 de lei de la părinți, 200 de lei de la nănași, 30 de lei pentru un cumătru + o lumânare);
2. botez individual – 750 de lei;
3. cununia – 500 de lei;
4. cununia individuală – 750 de lei;
5. sfințirea casei – 300 de lei, locul pentru casă – 200 de lei, sfințirea mașinii – 200 de lei, sfințirea fântânii – 250 de lei, sfințirea magazinului – 500 de lei;
6. parastas – 200 de lei;
7. pomenirea pentru un an – 300 de lei;
8. pomenirea pentru jumătate de an – 150 de lei;

Prețurile pentru alte servicii le puteți vedea în imaginea de mai jos.

lex21.md

Potrivit unei investigații realizate de LEX21, astfel de oferte bisericești mai pot fi completate cu alte servicii în funcție de biserică. De exemplu, biserica Sfântul Panteleimon, care îi aparține familiei fostei deputate Arina Spătaru, „pune la dispoziție o propunere comercială unică pe care nicio altă biserică din oraș – starețul acestei biserici poate merge personal la pacienții grav bolnavi contra cost”, se arată în textul publicat.

Mai mult, „pe lângă hrana spirituală, biserica Sf. Panteleimon oferă vizitatorilor spitalului Bălți un alt produs comercial – vânzarea plăcintelor tradiționale moldovenești la un preț de 12 lei fiecare”.

Astăzi, Asociația pentru Drepturile Omului LEX21 a publicat un material amplu în care a analizat cum o biserică (n.r. locașul îi aparține familiei fostei deputate DA Arina Spătaru) realizează afaceri în incinta Spitalului Clinic Bălți fără a plăti chirie, dar în schimb câștigă mii de lei din servicii bisericești. În replică, Arina Spătaru a spus că acest material trebuia să apară în preajma alegerilor parlamentare anticipate, dar din cauza că nu a participat în scrutin „materialul a fost pus pe raft”. Femeia de afaceri respinge cu vehemență insinuările și învinuirile adus familiei sale. Într-un articol datat pe 17 mai, Arina Spătaru a explicat în ce condiții legale biserica Sf. Panteleimon din Bălți a fost construită.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente