(foto) 100 de țări și mii de povești de împărtășit. Cătălin Gangalic, tânărul din Moldova care a fost deja pe șase continente

FotoJet – 2021-08-31T164730.420

Are 24 de ani și a reușit să călătorească în 100 de țări. E vorba despre Cătălin Gangalic, tânărul care a descoperit sute de culturi, s-a întâlnit cu mii de oameni și a ascultat cam tot atât de multe povești! Cătălin ne-a spus că numărul 100 l-a bifat în Colombia și se pare că acesta este doar începutul. Așadar, vă invităm să-i aflați povestea împreună cu noi.

Cătălin face IT, dar pe lângă asta, are o pasiune – să descopere lumea. Se poate numi el oare cetățeanul lumii? Se pare că da, pentru că acum 10 zile, a reușit să bifeze pe harta globului cea de-a 100-a țară vizitată de el.

„Eram propulsat de curiozitate și necunoscut”

Mai mult decât atât, Cătălin povestește că „acasă” pentru el este locul unde este stabilit temporar. Și pentru că a trăit deja în șase țări și în șapte orașe, iar termenul de „casă” este nomad, plus la toate, tânărul menționează că nu se atașează de locuri, ceea ce înseamnă că acest cuvânt fluctuează foarte ușor.

Cătălin Gangalic a început să călătorească în vacanța universitară din anul I, era februarie 2016. Atunci, a mers să viziteze un prieten din școală la Maastricht și a decis să ia o cale mai lungă și să viziteze pe parcurs câteva orașe.

„Eram propulsat de curiozitate și necunoscut”, ne-a spus Cătălin.

Prima călătorie a lui Cătălin, martie 2016, Maastricht, Țările de Jos

În acest sens, am fost curioși să aflăm de la Cătălin câteva lucruri legate de călătoriile lui, de exemplu, despre lucrurile pe care încearcă să le experimenteze în țările în care pleacă.

„Încerc tot felul de mâncare, în special cea stradală și mai specifică, ceea ce uneori se termină cu intoxicație. La fel, pot încerca careva activități specifice locației (i.e. surfing în Casablanca) ori pot vizita anumite muzee unice (i.e. Muzeul relațiilor stricate din Zagreb)”, povestește Cătălin.

Dar ce fel de călătorii fără planificarea lor și fără documentarea privind condițiile de intrare în țară și multe alte detalii care ulterior să ușureze aflarea pe teritoriul unui anumit stat. Aici, Cătălin ne-a istorisit că pune mare accent pe felul în care se informează despre o anumită țară, mai ales acum, când în timpul pandemiei s-au schimbat destul de mult regulile pentru turiști.

„În primul rând, mă asigur că pot accede în acea țară, adică am documentele necesare precum pașaportul valid cu pagini libere pentru ștampile, viza (dacă e necesară), bilet de ieșire din țară (dacă e necesar), pașaportul cu vaccinuri și, deja mai nou, test PCR și/sau antigen și formulare de control al sănătății (unde sunt necesare). Odată ce sunt sigur că pot întra în acea țară, cercetez ce locații și orașe mi-ar fi de interes, apoi încerc să planific un itinerar provizoriu pentru a putea fixa datele pentru zborul principal”, subliniază protagonistul.

Și dacă tot vorbim despre condițiile de călătorie în perioada pandemică, eram interesați să știm dacă acum e dificil sau nu să găsești bilete de avion. Aici, Cătălin ne-a răspuns simplu menționând că găsirea biletelor n-a fost niciodată o problemă.

„Găsirea biletelor nu a fost o problemă mai niciodată. Dificultatea călătoriei pe timp de pandemie e că multe țări au acces restricționat și că aceste restricții se schimbă destul de des, ceea ce îngreunează cumpărarea unor bilete din timp. Astfel, anumite bilete sunt de vreo două-trei ori mai scumpe doar pentru că au fost cumpărate cu o săptămână înainte în loc de trei luni.

O altă problemă e că anumite rute (low-cost) au fost oprite temporar ori permanent astfel reducând din concurență și crescând prețul chiar și de cinci ori. Spre final, cea mai importantă lovitură la buget apare datorită închiderii frontierelor terestre. Astfel, în anumite regiuni (i.e. continentul african), pentru a traversa dintr-o țară în altă, e imposibil de utilizat un autocar ce costă în jur de 10 dolari, ci doar un avion la preț exorbitant de 200-300 de euro pentru în jur de o oră de zbor. Pe lângă transport, există o groază de alte dificultăți de călătorie pe timp de pandemie, dar și careva părți pozitive (i.e. foarte puțini turiști)”, ne povestește Cătălin Gangalic.

Totodată, Cătălin relatează că, din data de 21 mai până pe 22 iulie, a făcut circa 12 teste PCR și trei antigen.

De menționat este că, înainte de pandemie, de obicei, tânărul stabilea o călătorie mai îndepărtată când găsea anumite promoții la zboruri, adică cu vreo șase-nouă luni înainte, iar apoi planifica și crea planul mai detaliat pe parcurs. Iar cu vreo trei luni înainte, cumpăra biletele și la transportul terestru, când era posibil, această perioadă fiind stabilită de apariția biletelor online. În timpul pandemiei însă, din cauza restricțiilor instabile, călătoriile lui Cătălin au fost stabilite cu câteva săptămâni înainte, multe dintre ele fiind modificate și adaptate în continuu, fiindcă depindeau de restricțiile pandemice.

„Vizitez lumea pentru oameni și pentru istoriile lor”

Cătălin spune că a fi „cetățeanul lumii” înseamnă în primul rând responsabilitatea fiecăruia de a vizita sustenabil și de a avea un impact cât mai mic asupra comunităților și locurilor vizitate.

„Personal, vizitez lumea pentru oameni și pentru istoriile lor și consider că am o mică responsabilitate de a combate anumite stereotipuri și de a face, când e necesar, auzite aceste istorii. Iar a spune că am fost într-o țară înseamnă în primul rând că am discutat cu cel puțin un localnic. Și apropo, nu consider o țară vizitată dacă doar am fost în aeroport ori dacă trecut cu autocarul sau cu avionul prin ea”, menționează tânărul.

Dar cu toții știm că, pe lângă pașaport și alte acte necesare, un călător trebuie să aibă în „bagajul” său o limbă străină, astfel, Cătălin povestește că pentru călătorii sunt destul de utile următoarele limbi: engleza, spaniola, franceza, rusa și araba. Cu ele poți acoperi vreo 85 % din glob.

„Una e limba maternă, pe altele două le vorbesc fluent, pe alta o învăț continuu, iar pentru arabă am prieteni în fiecare țară”, subliniază tânărul.

Și totuși, pe lângă amintirile colectate, Cătălin mai colecționează din călătorii tot felul de suvenire și, de curând, bancnote.

„Încerc să cumpăr câte un magnet din fiecare țară, cât mai mic pentru a încăpea pe frigider și, recent, am început să colecționez și bancnote din țările vizitate”, relatează Cătălin Gangalic.

Dacă cea de-a 50-a și a 100-a țară au fost special alese, Cătălin a răspuns următoarele.

„Țara 50 (Canada) și 100 (Colombia) au fost special alese pentru că încep cu aceeași literă ca prenumele meu. Mai mult decât atât, ambelor le-am acordat 10 zile pentru că sunt țări de nota 10. Evident că glumesc, totul a fost o coincidență, ori nu?!”, subliniază tânărul călător.

*fotografii din călătoriile de pe cele șase continente vizitate de Cătălin.

Spre final, am fost curioși să aflăm ce înseamnă pentru Cătălin numărul de 100 de țări vizitate, la care dânsul ne-a spus că este doar un număr.

„E un simplu număr care suprasimplifică experiențele și oamenii întâlniți”, punctează Cătălin Gangalic, cel care, până la vârsta de 24 de ani, a vizitat 100 de țări.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente