(foto, video) 30 de lucruri care au făcut Moldova faimoasă în timpul independenței sale

69714440_478969279323971_3641396371606470656_n-1-920×578

Moldova nu este nici Maldive, nici Mongolia, sau o țară greu de găsit pe marele nostru Pământ. Ca și multe alte țări, noi avem lucruri cu care ne mândrim, dar și lucruri pe care nu am fi dorit să le cunoască toată lumea. În contextul Zilei Independenței a Republicii Moldova, zi în care marcăm 30 de ani de constituire a statului suveran, echipa #diez a răsfoit prin amintirile noastre și a găsit 30 de lucruri plăcute și mai puțin plăcute, care ne duc faima pe toate continentele.

Cartea Recordurilor Guinness

#1. Cea mai mare colecție de vinuri din lume amplasată sub pământ/ Galerii subterane 

În Moldova se află cea mai mare colecție de vinuri din lume, cu peste 1,5 milioane de sticle, înscrisă în Cartea Guinness în 2005. Denumită „Colecția de Aur”, aceasta este stocată la o adâncime de peste 80 de metri și este situată în galeriile subterane Mileștii Mici. Cel mai vechi vin din colecție este din 1969. Colecția adaugă în fiecare an mii de sticle cu vinuri fine, albe și roșii, seci și de desert. Maturarea vinurilor beneficiază de microclimatul ideal al beciurilor, la o temperatură și umiditate constantă. Vinurile, păstrate în Colecția de aur, sunt exportate în zeci de state, cum ar fi: Japonia, China, Taiwan, Olanda, Cipru, Danemarca, Finlanda, Malaysia etc.

Fișier:Caves Milestii Mici Moldavie.jpg - Wikipedia

De asemenea, și galeriile subterane în calcar sunt foarte populare printre miile de turiști. Acestea au o lungime totală de peste 200 kilometri, la o adâncime de până la 80 de metri. La suprafață complexul Mileștii Mici are o înfățișare în stilul vechilor cetăți feudale ale Moldovei, iar beciurile grandioase cuprind 55 km de galerii, în care se desfășoară procese tehnologice de producție și altele zeci în care se maturează vinul în butoaie și în sticle.

În galerii se circulă cu mașina, bicicleta, pe străzile denumite „Feteasca”, strada „OIV”, sau pe jos, cu respectarea regulilor de circulație.

Tot aici sunt amenajate săli pentru degustare, răcoroase în timpul torid al verii și emanând căldura șemineului în perioada geroasă a anului. Cele trei elemente care stau la baza construcției arhitecturale sunt: piatra-apa-focul, toate apropiate culturii noastre.

În Moldova mai există și orașul vinicol subteran Cricova, care dispune de galerii ce se întind pe 70 km, cu străzi numite simbolic: Dionis, Feteasca, Cabernet-Sauvignon etc. Situate la 11 km de capitala Chișinău, subteranele din var natural, aflate la o adâncime de 35-80 m, găzduiesc 30 de milioane de litri de vin la o temperatură constantă de 12-14 ˚C și umiditatea de +97-98%.

CRICOVA REZERVAREA SE FACE DIN TIMP LA NUMĂRUL DE TELEFON tel/fax (+373 022) 808705; Mob.(+373) 60137788

Beciurile Cricova sunt o atracție pentru miile de turiști, dar și pentru personalități notorii, politicieni, lideri de opinie și oameni celebri din întreaga lume, de-a lungul timpului fiind vizitată de către: Iurie Gagarin, Angela Merkel, John Kerry etc.

#2. Cleopatra Stratan, deținătoarea a 6 recorduri Guinness

Tânăra interpretă din Moldova, Cleopatra Stratan, a început să cânte pe scenele internaționale de la vârsta de 3 ani. „Ghiță” este primul ei hit cu care a spart toate topurile muzicale din România și Moldova.

Cleo, totodată, a înregistrat 6 recorduri Guinness la o vârstă fragedă.

După 12 ani de la lansarea celebrei melodii “Ghiță”, Cleopatra Stratan revine cu un nou videoclip. E de nerecunoscut! VIDEO | KIDmagia

1. Cel mai tânăr artist care a lansat un album de succes;

2. Cel mai tânăr interpret care a susținut un concert live de 2 ore în fața unui public numeros;

3. Cel mai bine plătit artist care a primit 10.000 de Euro pentru o singură piesă;

4. Cel mai tânăr interpret care a primit 3 premii MTV;

5. Cel mai tânăr interpret care a avut un HIT numărul 1 într-o țară la nivel național;

6. Cel mai tânăr interpret de succes.

Potrivit presei românești, Cleopatra percepe peste 4 mii de euro pentru un concert în aer liber de 35 de minute și 5 mii de euro pentru concerte private. În cazul în care e vorba de un eveniment în afara Chișinăului, Cleopatra cere decontarea transportului, două bilete de avion sau bani pentru fiecare kilometru parcurs și cazare.

#3. Primul om din lume care a parcurs 7 cele mai periculoase strâmtori de pe glob din prima încercare

Moldoveanul Ion Lazarenco Tiron este cunoscut în întreaga lume pentru reușitele sale sportive. Totul a început în anul 2013, atunci când înotătorul amator a trecut înot râul Nistru, o distanță de 265 de km în 8 zile, în scop caritabil, pentru a aduna bani copiilor orfani și sportivilor săraci din Moldova, după care a urmat strâmtoarea Gibraltar (4 ore, 41 minute), Canalul Englez (13 ore, 34 de minute), Strâmtoarea Nordică (16 ore, 23 de minute), Canalul Catalina (12 ore, 1 minut), Canalul Molokai (18 ore, 11 minute), Canalul Tsugaru (11 ore, 20 minute), Strâmtoarea Cook (11 ore, 5 minute).

Ion Lazarenco locuiește în Irlanda, unde a fost declarat trei ani consecutiv „Cel mai bun înotător al Irlandei”, devenind și prima persoană de pe glob care a traversat din prima încercare șapte strâmtori.

Mai mult, Ion Lazarenco este candidatul din partea Republicii Moldova pentru Premiul Nobel pentru Pace 2019.

#4. Șoseaua Muncești – cea mai lungă stradă din Europa

Șoseaua Muncești are o distanță de 11,5 km și este considerată drept cea mai lungă stradă din Europa. Iată ce străzi cu o lungime considerabilă pot fi vizitate în Europa: Oxford Street (2.4 km, Londra), Rue de Vaugirard (4.36 km, Paris) și Bulevardul Moscovei (10 km, St. Petersburg).

Inițial, șoseaua Muncești era denumită drumul Muncești, deoarece era unica porțiune de drum care lega orașul Chișinău de satul Muncești. Potrivit recensământului din 1817, pe această stradă erau înregistrate 58 de curți.

#5. Daniel Frumusachi deschide sticle în timp record prin intermediul tehnicii sabrage.

Danu Frumusachi, cel mai tânăr sommelier din Moldova, s-a impus cu două recorduri mondiale. Acesta a deschis, prin intermediul tehnicii sabrage, 49 de sticle în 28 de secunde și 79 de sticle în 60 de secunde. Recordurile precedente au fost 30 de secunde – 36 de sticle.

Danu Frumusachi este cel mai tânăr somelier din Moldova. Acesta și-a obținut diploma școlii de Somelieri din Moldova anul trecut, când abia împlinise 18 ani. În prezent, Danu a obținut diploma de Somelier european.

*Sabrage este o tehnică pentru deschiderea unei sticle de vin spumant cu o sabie. Tehnica este folosită pentru ocazii ceremoniale. Somelierul își alunecă sabia de-a lungul corpului sticlei pentru a rupe partea superioară a gâtului recipientului, care ulterior rămâne deschis și vinul poate fi turnat în pahare. Somelierul nu utilizează partea ascuțită a lamei. Pluta și „gulerul” rămân împreună după ce se separă de gât.

Economie

#6. Cea mai săracă țară din Europa

Republica Moldova rămâne cea mai săracă țară din Europa. Potrivit raportului Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), venitul Național Brut în Republica Moldova pentru anul 2018, este de 5.554 de dolari americani pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă cea mai mică valoare printre țările continentului european. Mai sus de noi se află Ucraina – cu 8,130 de dolari americani pe cap de locuitor.

Moldova

#7. Jaful Miliardului / Furtul Secolului

Pentru prima dată, despre furtul unui miliard de dolari din trei bănci moldovenești, (BEM, Banca Socială, Unibank), s-a aflat pe 1 decembrie 2014, a doua zi după alegerile parlamentare. Numeroasele investigații jurnalistice, dar și rapoartele Kroll au arătat că în acest jaf au participat mai multe companii și offshore-uri asociate cu fostul primar de Orhei, Ilan Șor. Din cele trei bănci au fost extrase 15 miliarde de lei moldovenești (echivalentul unui miliard de dolari). Sub pretextul „salvării economiilor deponenților”, Guvernul a garantat, în secret, creditarea de către Banca Națională a celor trei bănci devalizate cu 14,1 miliarde de lei – bani scoși din rezervele naționale. În octombrie 2016, guvernul PDM a transformat garanția față de BNM în datorie de stat și a pus-o pe spatele cetățenilor, aceștia urmând să o întoarcă în următorii 25 de ani. Acest lucru a fost făcut pentru a debloca relația cu FMI, iar băncile devalizate au fost lichidate.

Cine a fost condamnat? Prima victimă a fost Vlad Filat, care a fost acuzat că ar fi beneficiat nemijlocit de furtul miliardului, însă instanța l-a condamnat pentru altceva. Prin urmare, fostul premier a primit sentința de 9 ani pentru corupere pasivă și trafic de influență, după ce omul de afaceri Ilan Șor a declarat că i-ar fi dat bani și bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari, la final însă, această sumă a fost redusă la 3 milioane de dolari, a declarat avocatul lui Filat.

Al doilea actor implicat în această schemă este omul de afaceri Veaceslav Platon. În 2017, acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare cu executare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Acesta urmează să ispășească încă o pedeapsă de 10 ani. Procurorii îi impută fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false, în interesul organizaţiei criminale şi spălarea banilor – infracţiuni săvârşite în proporţii deosebit de mari.

Și ultimul „erou” al acestei telenovele este ex-primarul de Orhei, Ilan Șor. Numele lui apare cel mai mult în rapoartele Kroll. Justiția moldovenească l-a condamnat la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014, de către Banca de Economii.

Recent, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune TV8, Veaceslav Platon a explicat din punctul său de vedere cum au decurs operațiunile jafului într-o perioadă de 4 ani și jumătate:

Așadar, potrivit lui Platon, „între anii 2012-2014 au fost aplicate 3 etape de extragere masivă de bani din acele 3 bănci, bani transferați pe conturile firmelor lui Șor”;

# 2012-octombrie 2014; În această perioadă banii erau sustrași din bănci sub formă de credite pentru a acoperi alte credite din aceleași bănci. Totul a început când a fost cumpărat Unibank, Banca Socială și BEM. În fiecare bancă s-ar fi aplicat aceeași schemă.

# septembrie-noiembrie 2014; Plahotniuc ar fi ordonat întreprinderilor de stat (Moldtelecom, Moldova Gaz) să ia credite din bănci și să transfere banii în BEM. Se dorea ca întreprinderile de stat să transfere cât mai mulți bani în BEM ca să fie mai mult de furat. Timp de o zi banii ar fi fost transferați peste hotare.

# noiembrie 2014; Portofoliul de credite al acestor bănci s-a majorat cu 6 miliarde de lei, adică ei au deschis conturi comune și banii circulau lejer în conturi. Formal bani nu erau, însă documentele arătau că bani de fapt erau”, așa a descris Veaceslav Platon renumitul furt al secolului.

#8. Landromatul rusesc / Spălătoria rusească

Cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est l-a implicat pe un văr de-al lui Vladimir Putin, ofițeri FSB, firme rusești, companii off-shore, bănci din Rusia, Letonia și Moldova, judecători moldoveni, agenți proxy și figuri importante ale lumii interlope.

Pe parcursul anilor 2010-2014, organizații criminale și politicienii corupți din Rusia au transferat 20 miliarde USD din fonduri murdare prin acest complex de „spălătorie”, format din zeci de companii off-shore, bănci, credite false și agenți proxy. Ulterior, procesul era „legalizat” de către judecători din Republica Moldova, iar banii spălați erau răspândiți în întreaga Europă, scrie rise.md.

„Spălătoria de bani”, care a tranzitat Moldova, a avut misiunea de a crea iluzia unor activități de afaceri pentru a justifica sursa de bani, susținută de o instanță de judecată care semna ordonanțe judecătorești pentru a legaliza banii murdari. Afacerile erau firme-fantomă ce protejau proprietarii reali. Băncile implicate în proces trebuiau să fie ele însele murdare sau neinteresate de a afla de unde proveneau aceștia. Continuarea investigației o citiți aici.

#9. Cele mai mici prețuri pentru transportul public

Nu este vorba despre vreun record mondial, ci mai mult de o curiozitate despre țara noastră. Potrivit statista.com, cel mai ieftin bilet din lume în transportul public este în Cairo (Egipt)  — 1.97 de bănuți sau 0.11 dolari. În Moldova, prețul în transportul public variază între 2 și 3 lei sau 0.11 dolari și 0.17 dolari.

#Politică

#10. Revoluția Twitter din 2009

Zilele de 6-7 aprilie au intrat în istoria Republicii Moldova ca o revoluție a tineretului care nu mai dorea ca Partidul Comunist să guverneze țara. Tinerii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva anunțării rezultatelor alegerilor parlamentare, considerându-le falsificate în favoarea Partidului Comuniștilor.

Pe atunci, anume rețelele de socializare și mesajele gratuite de la operatorii locali de telefonie mobilă au contribuit la mobilizarea masivă a tinerilor în PMAN. În 2009, Twitterul nu era atât de bine cunoscut, dar datorită a câtorva mesaje publicate pe această rețea de socializare, presa internațională a aflat despre evenimentele politice din Moldova.

#11. Natalia Gherman, prima moldoveancă într-o funcție înaltă la ONU

În 2017, Natalia Gherman, fiica primului președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a fost numită în funcția de reprezentant Special și Sef al Centrului Regional ONU pentru Diplomație Preventivă pentru Asia Centrală (UNRCCA).

Totodată, Natalia Gherman s-a numărat printre candidaţii favoriţi din Europa de Est la funcţia de Secretar General al ONU, fiind nominalizată în cadrul campaniei ONU de alegere a unei femei în înalta funcţie „A Woman for UN Secretary-General”.

#12. Aproape trei ani fără președinte de țară (2009-2012)

În primăvara anului 2009, mandatul lui Vladimir Voronin expira oficial. Au avut loc două tentative de a o alege pe Zinaida Greceanîi în funcția de președintă, deoarece Voronin nu mai avea voie potrivit Constituției. Comuniștii au reușit să strângă 60 de voturi din cele 61 necesare. În urma acestui eșec, țara a fost aruncată în anticipate. În urma acelui scrutin, PCRM a pierdut puterea, întrucât au acumulat 47 de mandate din 101, în timp ce oponenții lor de la 4 partide politice – 54 de mandate. După alegerea noii conduceri a Parlamentului, Voronin și-a dat demisia pe 11 septembrie.

Mihai Ghimpu a preluat interimatul funcției de președinte și l-a deținut timp de un an până la următoarele alegeri anticipate, din 2010. Cauza acestor anticipate – iarăși o tentativă de alegere a președintelui, din iarna lui 2009, de această dată a lui Marian Lupu.

m-2

În urma alegerilor din 30 noiembrie 2010, Marian Lupu, care a fost ales președinte de Parlament, a preluat funcțiile de președinte interimar în ianuarie 2011.

Lupu a deținut funcția până la alegerea lui Nicolae Timofti, pe 16 martie 2012, când acesta este ales președinte de 63 de deputați, punând capăt unei crize constituționale ce a durat 918 zile, sau 2 ani, 6 luni și 6 zile. Dacă ar fi să calculăm această perioadă din data expirării mandatului președintelui, adică 7 aprilie 2009 (da, e aceeași zi), ar ieși 1045 de zile, sau 2 ani, 10 luni și 10 zile.

#13. Transnistria, țară care nu există

La nivel internațional, Moldova este cunoscută ca vecină a Transnistriei, „țara care nu există”, sau în engleză „a country that doesn’t exist”. Transnistria, care acum 30 de ani pornea drept un proiect separatist de Republica Moldova, s-a confruntat cu un conflict ce a culminat cu acțiuni militare în primăvara-vara lui 1992. În prezent, este o regiune care păstrează cu sfințenie tot ce e legat de Lenin, trecut sovietic și Rusia, fapt care o face atractivă pentru turiștii din occident, dar și, evident, se confruntă cu grave probleme economice, fiind o zonă de insecuritate la granița dintre Moldova și Ucraina. În schimb, au bancnote ce arată ca jetoanele.

#Sport

#14. Debutul lui David Bechkam pentru selecționata Angliei pe pământul moldovenesc

Starul lui Manchester United și Real Madrid, David Bechkam, a debutat pe 1 septembrie 1996 pentru selecționata Angliei într-un meci împotriva Moldovei, din preliminariile Cupei Mondiale. În acel meci, Anglia a câștigat cu scorul final de 3-0.

#15. Lia Manoliu, prima atletă care a participat la 6 ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice

A fost prima sportivă din lume care a participat la șase ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice: Helsinki 1952, Melbourne 1956, Roma 1960, Tokyo 1964, Ciudad de Mexico 1968 și Munchen 1972, performanță consemnată în Cartea Recordurilor Guinness.

Lia Manoliu obligată să câștige aurul olimpic din prima aruncare - Federatia Romana de Atletism

#16. Sheriff Tiraspol, prima echipă din Moldova care va evolua în grupele UEFA Champions League. În runda play-off, echipa din Tiraspol a câștigat-o pe Dinamo Zagreb cu scorul general: 3-0. Sheriff va evolua în grupa D, alături de Intertazionale Milano, Real Madrid, Șahtar Donețk. Echipa din Moldova este singura formațiune din actuala Liga Campionilor care se află la prima evoluție.

#Muzică și cultură

#17. Trupa O-Zone și piesa Dragostea din tei

Piesa „Dragostea din tei” este singurul hit de succes al formației moldovenești O-Zone. A fost printre cele mai populare șlagăre din anul 2004 în toată Europa. Single-ul a ajuns pe locul 1 în Eurochart Hot 100, poziție pe care a stat 12 săptămâni, între iunie-septembrie 2004. De asemenea, single-ul a fost în topul clasamentelor muzicale în Germania și Franța mai mult de trei luni, a atins poziția a 3-a în Marea Britanie și poziția 72 în U.S. Pop 100.

Nu doar în Europa și SUA „Dragostea din tei” a devenit virală, ci și în Asia, în mod deosebit în Japonia. La scurt timp, interpreta Rihanna a cumpărat dreptul de a interpreta în noua ei piesă versurile „Ma-ia-hii, Ma-ia-huu, Ma-ia-hoo, Ma-ia-haa”.

#18. Hiturile lui Dan Balan 

După ce a plecat din O-Zone, și-a relansat cariera în SUA. A încercat să se lanseze cu pseudonimul Crazy Loop, însă nu i-a adus atâta faimă, cât numele lui real. A explorat piața americană, înregistrând hituri precum Chica Bomb, Funny Love, Justify Sex, Hold On Love, Freedom etc. Ulterior, a decis să-și promoveze brandul și în țările CSI, în mod deosebit în Rusia, înregistrând hituri după hituri în duet cu Vera Brejneva și chiar de unul singur. În ultimii doi ani a lansat două piese în limba spaniolă destinat publicului-țintă, iar hiturile Allegro Ventigo și Lendo Calendo au adunat pe YouTube peste 100 de milioane de vizualizări.

#19. Epic Sax Guy și locul 3 la Eurovision în 2017

Pentru prima oară despre formația Sun Stroke Project (SSP), la nivel internațional, s-a auzit la Eurovision 2010. Deși au avut o prestație comună alături de Olia Tira, publicul l-a ținut minte doar pe unul dintre membrii trupei SSP, saxofonistul Serghei Stepanov, care a devenit viral cu numele de „Epic Sax Guy” (băiatul epic cu saxofonul). Peste șapte ani, trupa a revenit pe scena Eurovision cu piesa Hey Mamma și a făcut un show excepțional, lucru pentru care a fost remunerată cu locul 3 la concurs, cel mai bun rezultat din întreaga istorie a Moldovei pentru acest concurs.

#20. „Gingașa și tandra mea fiară”, capodoperă muzicală a secolului XX

Acordurile melodiei pentru valsul „Gingaşa şi tandra mea fiară”, scrise de compozitorul moldovean, Eugen Doga, au răsunat în toate colțurile lumii. Muzica lui Eugen Doga, considerat cel mai mare compozitor român în viață, a fost coloana sonoră a unor filme de succes şi a putut fi auzită în spectacole de teatru. Melodiile lui Eugen Doga se regăsesc într-un top internaţional realizat de site-ul History Rundown cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile. Astfel, în Top 200 Classical Music Pieces sunt incluse lucrările „Gramofon” pe poziţia a 83-a, iar „Dulcea şi tandra mea fiară” s-a clasat pe locul 94. Totodată, UNESCO a recunoscut această melodie ca a patra capodoperă muzicală a secolului XX.

#21. Maria Bieșu, primadona Operei Naționale din Republica Moldova

Timbrul excepțional al Mariei Bieșu i-a permis să cânte pe cele mai mari scene din lume. A evoluat pe scena teatrului Metropolitan Opera din New York, cu o partiție, însă la scurt timp i s-a propus să interpreteze zece dintre cele mai frumoase roluri pe scena Metropolitanului, ea însă a refuzat. În 1967, obține titlul de „Cea mai bună Cio-Cio-san” la Concursul Internațional Miura Tomaki (Ediția I Tokio, Japonia). Din acest moment, Maria Bieșu a început să fie invitată în juriu, la concerte sau să țină prelegeri la diverse instituții muzicale din Europa, America și Asia. După marele succes de la Tokio, urmează o fructuoasă activitate concertistică. Maria Bieșu evoluează pe scena Teatrului Bolșoi din Moscova și pe scenele teatrelor de operă din Paris, Sydney, Tokio, Varșovia, Helsinki, Tbilisi, Leningrad etc. Susține turnee solistice în orașe din Japonia, Australia, Cuba, Israel.

Maria Bieșu - Primadona Operei Naționale din Republica Moldova ar fi împlinit astăzi 82 de ani. - Busuioc TV

#22. Carla’s Dreams – Sub pielea mea/Eroina

Anul 2016 a fost dedicat hitului „Sub pielea mea”, producție muzicală care i-a adus trupei Carla’s Dreams popularitate în întreaga lume. În toate cluburile de noapte puteai auzi „Op eroina, op-op eroina mea” în interpretarea străinilor. Piesa a adunat 1.000.000 de vizualizări pe YouTube la doar câteva zile de la lansare și a intrat repede în topurile importante din țară, dar și din străinătate, ajungând mai târziu pe primul loc.

#23. Zdob și Zdub – Bunica bate toba (mai nou „Ciki ciki tu, hai la Sebo si tu!”)

De această dată vorbim despre o altă prestație care a intrat în memoria multor oameni, care privesc anual cel mai popular concurs muzical din Europa, Eurovision Song Contest. În 2005, trupa din Moldova, Zdob și Zdub, a făcut un performance inedit pe acea vreme. A scos pe scenă o bunică care bătea toba. Sala a explodat în aplauze, iar voturile ne-au clasat pe locul 5, un record pentru Moldova în acea vreme. În prezent, acest clip video a adunat pe YouTube peste 290 de milioane de vizualizări.

#24. Broono – „All my people”

În vara anului 2011, posturile de radio atât din Moldova, cât și din întreaga lume aveau doar un hit care putea fi auzit zile întregi. „All my people” este o producție muzicală realizată de către producătorul moldovean Sasha Lopez și de solistul moldovean Broono, finalistul show-ului Fabrica de Staruri 2 din Moldova.

#Vlogging și IT

#25. Moldovean cu 10 milioane de abonați pe YouTube

Marin Mocanu sau Mr. Marmok, căci cu acest nume este mult mai cunoscut în mediul online, este un vlogger cu peste 10 milioane de abonați pe YouTube, iar canalul lui este specializat pe jocuri video și comentarea acțiunilor pe care le face autorul. Ați spune că nu e nimic obișnuit în ceea ce face, însă modalitatea lui de a comenta este absolut inedită. În diferite momente ale jocului, el își schimbă tempoul și tonalitatea vocii, spune glume și transformă un simplu joc într-o scenă artistică, utilizând doar vocea.

#26. Una dintre cele mai descărcate aplicații pentru smartphone din lume

Vitalie Eșanu, împreună cu un coleg american, a creat aplicația Camera Genius care permitea să faci Zoom la camera de pe iPhone. Această aplicație în scurt timp a devenit cea mai descărcată în America, dar și în alte state: „Au început să apară tutoriale pe YouTube despre cum să folosești aplicația, deoarece, pe lângă acel zoom, noi aveam încă o duzină de funcționalități lipsă de la camera standard”, spunea Vitalie într-un interviu.

# Știință/educație

#27. În anul 2019, savanții de la UTM au fost premiați cu un milion de euro pentru o descoperire unică în lume. Este vorba de aerogalnitul – un material inorganic care are proprietatea de a atrage şi în acelaşi timp de a respinge apa.

Savanții de la UTM au fost premiați cu un milion de euro pentru o descoperire unică în lume

Aerogalnitul a fost creat de către savanţii moldoveni, în comun cu un grup de cercetători străini, după aproape cinci ani de cercetări.  Cercetătorii îşi propun să creeze cu ajutorul aerogalnitului un înveliş special, care blochează câmpul electromagnetic. În era tehnologiilor, acest material ar putea fi folosit pentru blocarea undelor periculoase emise de aparatele electrocasnice, telefonelor mobile, sau altor dispozitive radioactive.

Altele

#28. Xenia Deli

Xenia Deli este o modelă din Moldova care a devenit cunoscută în întreaga lume datorită copertelor pe care a apărut în ultimii ani. De asemenea, moldoveanca s-a filmat în clipul lui Justin Bieber „What do you mean”.

Xenia Deli a făcut reclame pentru cele mai cunoscute branduri internaționale, printre care celebra casa Victoria’s Secret. De asemenea, a apărut pe coperta celebrelor reviste Elle și Playboy. Astfel, ea a devenit în scurt timp una dintre cele mai solicitate modele din lume.

În prezent, ea este căsătorită cu miliardarul egiptean Ossama Al Sharif.

național.md

#29. Covoarele moldovenești

Covoarele moldovenești au devenit obiect de design interiorelement de decor de care s-a îndrăgostit o bloggeriță franceză: „Îmi plac aceste covoare deoarece sunt bogate în contraste și culori, dar și pentru că ele fac parte dintr-o tradiție care, treptat, tinde să dispară”, spune Julie.

Ea a demonstrat cum poate fi asociat un covor tradițional într-un interior modern.

30. Mărțișorul

Acest element decorativ de haină este tradițional doar în trei țări din lume: Moldova, Bulgaria și România. Mărțișorul se dăruiește pe 1 martie, odată cu venirea primăverii și se poartă în partea stângă a pieptului. Deși este un accesoriu simbolic, turiștilor le place acest fel de decorațiune vestimentară, de aceea, pe piață, în ultimii ani, au apărut diferite modele și cu diferite dimensiuni de mărțișoare. Cum spune regula de aur „Dacă este cerere, va fi și ofertă”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente