Despre ce va vorbi Iulia Cabacenco, elevă în clasa a XI-a, la TEDxRoseValleyParkED

cover iulia

Iulia Cabacenco este elevă în clasa XI-a,  iar timpul liber îl dedică artei. A participat la olimpiade școlare și concursuri la geografie, istorie și limbi – unde s-a clasat pe primele locuri.  Iulia deține titlul de „Expertă literară a secolului XXI”, alături de echipa sa este premiantă a concursului internațional The Scholar’s Cup (locul 21 din 350 din întreaga lume). 

Pasionată de artă și călătorii, Iulia a practicat muzica, actoria, scrierea și a vizitat 25 de țări din întreaga lume. Pe 30 august va urca pe scena TEDxRoseValleyParkED pentru a vorbi despre problema care o deranjează cel mai mult –„îmbătrânirea” prematură a generației tinere și sindromul lenei.

 – Iulia, ce ai dori ca oamenii care citesc acest articol să cunoască despre tine?

– Fac parte din generația Z (așa-numita generație a nativilor digitali), dar ador cărțile și îmi place lectura. Cărțile ocupă un loc important în  viața mea, iar dacă mă gândesc mai bine, și în camera mea (zâmbește). La momentul actual, biblioteca mea personală conține mai mult de 300 de cărți. În același timp cred că nu e suficient doar să citești. Este important ca ideile și valorile însușite din cărți să se regăsească în acțiunile tale zilnice, de exemplu prin egalitatea și libertate de exprimare, acestea fiind una dintre valorile pe care le susțin eu.

 – Ce te-a motivat să alegi acest subiect?

– De multe ori rudele, prietenii, cunoscuții mă întreabă cum reușesc să fac atât de multe în doar 24 de ore. Uneori eu însămi mă mir… Vreau să vorbesc despre ceea ce este important și vital pentru mine, dar și pentru alți tineri (poate și adulți). Adică despre cum să trăiești la maxim, obținând un nivel înalt de realizare personală în condițiile vieții unui adolescent/tânăr din Moldova.

 – Care este visul tău?

– Să citesc și să înțeleg toate cărțile din biblioteca mea!

– Am multe visuri, însă ele se schimbă odată cu vârsta și interesele mele. Aș dori să vizitez toate țările din lume, să cuceresc 7 vârfuri muntoase ale celor 7 continente, să mă scufund la adâncimi mari în ocean… dar la momentul actual, acestea nu sunt decât visuri îndepărtate. Rar mă gândesc la ele. Sunt preocupată de realizarea scopurilor mici care în viitor mă pot aduce la împlinirea visurilor mari. Sper că pe acest drum voi reuși să păstrez speranța copilărească și curiozitatea fără limite pe care încă le am acum.

 – Cine este eroul tău?

– Sunt inspirată de persoanele erudite, dezvoltate intelectual, precum și de oamenii auto motivați care nu se tem să meargă împotriva majorității și să înceapă ceva de la zero. Pot spune că eroul meu este Astrid Lindgren – o legendă a literaturii pentru copii și o persoană uimitor de atentă și principială. Datorită cuvintelor ei a fost schimbată legislația Suediei privind drepturile animalelor, iar Suedia a devenit prima țară unde la nivel de stat a fost interzisă violență asupra copiilor.

De asemenea, mă motivează oamenii care la o vârstă foarte fragedă au reușit să realizeze multe. De exemplu, Greta Thunberg – activistă de mediu, actriță și producătoare Millie Bobby Brown, skateboarder Sky Brown, care la 13 ani a devenit una dintre cele mai tinere sportive la Jocurile Olimpice din 2020.

Iulia Cabacenco este una dintre cei cinci speakeri din cadrul celei de-a doua ediție a TEDxRoseValleyParkED organizată cu ocazia aniversării de 75 de ani a UNICEF.


UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil prin tot ceea ce face. Alături de parteneri, activează în peste 190 de state și teritorii pentru a pune în practică acest angajament, punând un accent deosebit pe ajutorul acordat celor mai vulnerabili și excluși copii de pretutindeni.

A 75-a aniversare ne găsește într-un moment critic și important, asemenea celui care a determinat crearea UNICEF din cenușa celui de-al Doilea Război Mondial. Astăzi, pe măsură ce oamenii luptă împotriva pandemiei COVID-19, ne mobilizăm experiența considerabilă, inclusiv în domenii, precum vaccinurile și educația, astfel încât să reinventăm un viitor sigur și sănătos pentru fiecare copil. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa în Moldova, urmăriți UNICEF Moldova pe Twitter,  Facebook și Instagram.

Despre TEDx, x = eveniment organizat independent

În spiritul ideilor care merită răspândite, TEDx este un program de evenimente locale, auto- organizate, care reunesc oamenii pentru a împărtăși o experiență asemănătoare TED. La un eveniment TEDx, speakerii pornesc discuții profunde și conexiuni. Aceste evenimente locale, auto-organizate sunt denumite TEDx, unde x = eveniment TED organizat independent. Conferința TED oferă îndrumări generale pentru programul TEDx, dar evenimentele individuale TEDx sunt auto-organizate. (Sub rezerva anumitor reguli și reglementări.)

Despre TED

TED este o organizație non-profit dedicată ideilor care merită răspândite. Începând ca o conferință de patru zile în California în urmă cu 30 de ani, TED a crescut pentru a-și susține misiunea cu mai multe inițiative. La cele două conferințe anuale, TED îi invită pe cei mai mari gânditori și implementatori din lume să vorbească timp de 18 minute sau mai puțin. Multe dintre aceste discuții sunt apoi disponibile, gratuite, la TED.com. Speakeri TED au fost: Bill Gates, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Sal Khan și Daniel Kahneman.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente