La ce bun au fost create „buzunarele” din stațiile de așteptare de pe strada Ion Creangă, dacă troleibuzele nu staționează corect? Explicația RTEC

IMG_20210821_192338

Strada Ion Creangă a fost dată în exploatare în regim de testare, iar primele probleme deja au apărut în rândul pasagerilor. Despre acest lucru a atenționat activistul civic Rodion Gavriloi, care a remarcat faptul că troleibuzele nu staționează definitiv în alveolele proaspăt amenajate pe noua stradă. Pasagerii sunt nevoiți să coboare pe carosabil și apoi să urce în troleibuz, pe când șoferii au fost instruiți să staționeze chiar lângă bordură.

După mai bine de cinci luni de renovare a străzii Ion Creangă din Chișinău, au apărut primele critici îndreptate spre felul cum au fost amenajate stațiile de parcare. Este vorba de trei alveole (buzunare) care îngreunează îmbarcarea pasagerilor în troleibuze: stația de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, stația Eugen Coca (parcul Dendrariu) și stația de la Cinematograful Flacăra.

Am discutat cu Rodion Gavriloi pe acest subiect. Iată ce ne-a spus el.

„Eu am participat la o ședință de lucru la care am făcut cunoștință cu proiectul de renovare a străzii Ion Creangă și am văzut că sunt preconizate alveole în stații. Am fost împotriva lor, am insistat ca ele să fie lichidate, însă mie mi s-a spus că ele sunt foarte importante. Am zis «Bine». Acum, după darea în exploatare parțială, am văzut că troleibuzele nu intră definitiv în acest «buzunar». Am transmis câteva fotografii și o solicitare către RTEC, unde am vrut să-mi explice de ce șoferii nu intră definitiv în stație. Drumul e drept, alveola e nouă, troleibuzele sunt moderne. Care este problema? Am primit un răspuns în care au stipulat că «toți șoferii au fost instruiți suplimentar la capitolul îmbarcare-debarcare a pasagerilor în stații»”, ne-a explicat Rodion.

Mai jos, vă prezentăm fotografiile de constatare a faptului că șoferii nu intră definitiv în stație și răspunsul RTEC la solicitarea lui Rodion Gavriloi.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.
Facebook/Rodion Gavriloi

Totodată, activistul civic arată printr-un colaj cum ar trebui să staționeze troleibuzul în stațiile cu „buzunare”. Troleibuzul trebuie să staționeze exact în drept cu trotuarul pe care se află pasagerii, fără ca aceștia să fie nevoiți să coboare de pe platformă și să se îndrepte spre troleibuz, după care să urce în el. Rodion spune că aceste acțiuni sunt anevoioase pentru persoanele în etate, pentru părinții cu copil mic sau pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare şi în aer liber
Facebook/Rodion Gavriloi

Așadar, după ce Rodion a recepționat răspunsul oficial al RTEC, acesta s-a dus din nou la stație și, timp de o oră, a fotografiat toate troleibuzele care staționau în continuare în mijlocul „buzunarului”, nu lângă bordură, așa cum au fost instruiți șoferii, potrivit răspunsului RTEC.

Am contactat RTEC pentru a ne oferi o explicație în legătură cu nerespectarea fișei de post a șoferilor de troleibuze.

Comunicatoarea RTEC, Felicia Rusu, ne-a oferit un răspuns desfășurat pe marginea acestei probleme. „În adresa regiei au parvenit mai multe materiale video care confirmă faptul că șoferii nu opresc corespunzător în stații. În special faptul că unii dintre ei nu intră deplin în alveolă. Țin să menționez că, pentru început, șoferilor li s-au prezentat filmulețele și au fost instruiți supliment conform fișei de post, în special regulile de îmbarcare și debarcare a călătorilor, prevăzute la capitolul 3. Adăugător, au mai parvenit poze cu aceeași problemă, respectiv, în funcție de gravitatea cazului, vor urma deja sancțiuni conform codului muncii, articolul 206. Regia Transport Electric luptă cu acest fenomen și va depune tot efortul pentru ca șoferii de troleibuze să respecte în totalitate această regulă, de o importanță majoră pentru călători. Angajații cu funcții de control se află zilnic în teren pentru monitorizarea respectării acestei reguli.”

Istoria nu se oprește aici. Recent, Ion Ceban a spus că pe strada Ion Creangă va fi aplicată în regim de testare o bandă dedicată transportului public.

În acest context, Rodion se întreabă: „De ce a fost nevoie de alveole la stații dacă se dorește aplicarea benzii dedicate transportului public? De cine să se ferească troleibuzul? Problema troleibuzelor din Chișinău este că niciunul dintre ele nu intră definitiv în stație. Bine, presupunem că nu intră în alveolele mai vechi, acolo unde asfaltul este deteriorat, că mașinile staționează, dar strada Ion Creangă a fost reparată recent, s-au cheltuit bani, nervi, am stat zilnic cu toții în ambuteiaje din cauza asta și ca la final ce să obținem? O stradă în care pasagerii trebuie să coboare pe carosabil ca să urce în troleibuz? E greu pentru o mare parte dintre pasageri să urce acei 30 de centimetri, mai ales pentru cei cu scaun rulant sau cu cărucior.”

Rodion spune că aceste alveole sunt create pentru a nu crea „incomodități” șoferilor care sunt nevoiți să oprească în spatele troleibuzelor când acestea staționează. „Am impresia că se pune accent mai mult pe confortul automobiliștilor, decât pe cel al pasagerilor”, concluzionează Rodion Gavriloi.

Mai jos, vă propunem să vedeți un reportaj realizat de comunitatea „Orașul pentru oameni”, despre problema discutată.

Suma totală a proiectului de renovare a străzii este de 50 de milioane de lei. În proiect sunt preconizate lucrări de amenajare a trotuarelor, de schimbare a rețelelor de apeduct și de canalizare, de reparare a carosabilului și de reabilitare a rondurilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente